Биология - КСК - 2007
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
мда,и двата...Atlantida написа:И двата урока ли????
доколкото знам има вероятност да се падне тема,включваща части от 2-3 теми,така че това не е изненадващо...пък и все пак изпитът трае 5 часа
Последно промяна от meel на 10 Май 2007, 17:26, променено общо 1 път.
- aleksander
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
да например при мен, т.е. миналата година се падна част само от 1на тема.много хора бяха писали и останалото за екосистеми.някои от тях също имаха високи оценки, защото бяха акцентирали върху изменчивост.и без допълнителните неща, пак имаше високи оценки.трябва да се внимава във формулировката, да се пише точно по това, което е зададено и да е целенасочено.може например да ви се падне комбинация някаква, затова помислете кое с кое би могло да се съчетае.
Кофти е да си порастнал.
Внимавайте какво точно пишете,защото си спомням,че като се беше паднала "Реализацията на генетичната информация" много хора бяха писали и за репликация,за което бяха санкционирани и намалиха оценките!!!
Може да си пишете по свой си начин без да се придържате строго към учебника(като в МУ),НО е важно да пишете точно по темата ! Може въпроса ви да е част от две или повече теми,като вие сами трябва да прецените какво точно да включите(беше се падала например тема "Двумембранни клетъчни органели и значението им за жизненита п-си в клетката" - трябва да пишете не само за у-вото на органелите(митохондрии,ядро,пластиди),но и НАКРАТКО да се изяснят п-сите,протичащи в тях -катаболитни(цикъл на Кребс),фотосинтеза... Трябва да умеете да правите връзки, да обобщавате и да прецените сами кое трябва да се включи,като не ви притеснява това от кои и колко са уроците... Проверяващият в крайна сметка трябва да остане с впечатлението,че знаете за какво говорите(в случая с органелите да кажем - да знаете за какво всъщност служат тези органели, каква е функцията им)...
Може да си пишете по свой си начин без да се придържате строго към учебника(като в МУ),НО е важно да пишете точно по темата ! Може въпроса ви да е част от две или повече теми,като вие сами трябва да прецените какво точно да включите(беше се падала например тема "Двумембранни клетъчни органели и значението им за жизненита п-си в клетката" - трябва да пишете не само за у-вото на органелите(митохондрии,ядро,пластиди),но и НАКРАТКО да се изяснят п-сите,протичащи в тях -катаболитни(цикъл на Кребс),фотосинтеза... Трябва да умеете да правите връзки, да обобщавате и да прецените сами кое трябва да се включи,като не ви притеснява това от кои и колко са уроците... Проверяващият в крайна сметка трябва да остане с впечатлението,че знаете за какво говорите(в случая с органелите да кажем - да знаете за какво всъщност служат тези органели, каква е функцията им)...
- aleksander
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Добре. Но примерно, темата, която се е паднала на изпита, не можем да я разберем какво се изисква да пишем. Тогава можем ли да питаме, там някои от асистенитите, присъстващи на изпита. Примерно, темата, която е дадена в справочника "енергийни източници". Аз го разбирам за катаболизма.
Умният излиза от трудни ситуации, но мъдрият не ги допуска.

- Hedgehog_Kj
- От дъжд на вятър
1.Споменават се начините за получаване на Е(автотрофни,хетеро...)aleksander написа:Добре. Но примерно, темата, която се е паднала на изпита, не можем да я разберем какво се изисква да пишем. Тогава можем ли да питаме, там някои от асистенитите, присъстващи на изпита. Примерно, темата, която е дадена в справочника "енергийни източници". Аз го разбирам за катаболизма.
2.АтФ-универсалния преносител на Е.Той е връзката м/у катаболитни и анаболитни...За какво се използва Е на АТФ(примери)...Как се образува АТФ(гликолиза ,Цикъл на Кребс-накратко!!!
3.Всичко за митохондриите
4.Всичко за Хлоропластите
5.Тук в моята тема са обобщени за двата органела като цяло за заключение,но както е написано в справочника го имам в началото "за какво се използва Е на АТФ"
...Общо взето имам подобно формулирана тема
П.П. Някой ако има още идеи, няма да е зле да ги сподели
*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
Последно промяна от Hedgehog_Kj на 03 Май 2007, 20:08, променено общо 2 пъти.
- Hedgehog_Kj
- От дъжд на вятър
и освен това Н не се предават по редосксистемите, електроните се предават по редокссистемите, а протоните се изпомпват в междумембранното пространство и после се свързват с кислорода с помощта на АТФ-синтазния комплекс.
Последно промяна от begemot_ на 03 Май 2007, 19:41, променено общо 1 път.
да!! но не и репликация , както писаха много хора. даже толкова много бяха писали че не знам дали бяха спряли да го зачитат като грешка. четете внимателно темите.aleksander написа:Преди две години се е паднала темата: механизъм за реализиране на генетичните информация. Демек става за въпрос транскрипция и транслация.
- Hedgehog_Kj
- От дъжд на вятър