Биология - КСК - 2007

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

И двата урока ли???? :shock:
Аватар
scalpelo
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от scalpelo »

Относно правописа мога да предложа две програми,които проверяват дали има правописни или пунктуационни грешки.Ако искате мога да ги пратя по icq или skype само кажете номера или името ви.Над 15MB са и няма как да стане по поща.Смея да твърдя,че се справят отлично с проверките.
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

Atlantida написа:И двата урока ли???? :shock:
мда,и двата...
доколкото знам има вероятност да се падне тема,включваща части от 2-3 теми,така че това не е изненадващо...пък и все пак изпитът трае 5 часа :D
Последно промяна от meel на 10 Май 2007, 17:26, променено общо 1 път.
Аватар
aleksander
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от aleksander »

вярно е
Умният излиза от трудни ситуации, но мъдрият не ги допуска.
Изображение
Atlantida
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Atlantida »

Мм...ще трае да кажем 4 за темата, защото ще има и тест, за който ще е нужен около 1час.
meel
От дъжд на вятър

Мнение от meel »

да,всъщност и аз така смятам да си ги разпределя...но и 4 часа не са малко :wink:
Аватар
крис
Писаружяк
Обратна връзка:

Мнение от крис »

да например при мен, т.е. миналата година се падна част само от 1на тема.много хора бяха писали и останалото за екосистеми.някои от тях също имаха високи оценки, защото бяха акцентирали върху изменчивост.и без допълнителните неща, пак имаше високи оценки.трябва да се внимава във формулировката, да се пише точно по това, което е зададено и да е целенасочено.може например да ви се падне комбинация някаква, затова помислете кое с кое би могло да се съчетае.
Кофти е да си порастнал.
Аватар
B1Ology
В началото бе словото

Мнение от B1Ology »

Внимавайте какво точно пишете,защото си спомням,че като се беше паднала "Реализацията на генетичната информация" много хора бяха писали и за репликация,за което бяха санкционирани и намалиха оценките!!!
Може да си пишете по свой си начин без да се придържате строго към учебника(като в МУ),НО е важно да пишете точно по темата ! Може въпроса ви да е част от две или повече теми,като вие сами трябва да прецените какво точно да включите(беше се падала например тема "Двумембранни клетъчни органели и значението им за жизненита п-си в клетката" - трябва да пишете не само за у-вото на органелите(митохондрии,ядро,пластиди),но и НАКРАТКО да се изяснят п-сите,протичащи в тях -катаболитни(цикъл на Кребс),фотосинтеза... Трябва да умеете да правите връзки, да обобщавате и да прецените сами кое трябва да се включи,като не ви притеснява това от кои и колко са уроците... Проверяващият в крайна сметка трябва да остане с впечатлението,че знаете за какво говорите(в случая с органелите да кажем - да знаете за какво всъщност служат тези органели, каква е функцията им)...
Аватар
aleksander
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от aleksander »

Добре. Но примерно, темата, която се е паднала на изпита, не можем да я разберем какво се изисква да пишем. Тогава можем ли да питаме, там някои от асистенитите, присъстващи на изпита. Примерно, темата, която е дадена в справочника "енергийни източници". Аз го разбирам за катаболизма.
Умният излиза от трудни ситуации, но мъдрият не ги допуска.
Изображение
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

aleksander написа:Добре. Но примерно, темата, която се е паднала на изпита, не можем да я разберем какво се изисква да пишем. Тогава можем ли да питаме, там някои от асистенитите, присъстващи на изпита. Примерно, темата, която е дадена в справочника "енергийни източници". Аз го разбирам за катаболизма.
1.Споменават се начините за получаване на Е(автотрофни,хетеро...)
2.АтФ-универсалния преносител на Е.Той е връзката м/у катаболитни и анаболитни...За какво се използва Е на АТФ(примери)...Как се образува АТФ(гликолиза ,Цикъл на Кребс-накратко!!! :) и особености при анаеробни и аеробни...Къде се образува(митохондрии и хлоропласти)
3.Всичко за митохондриите
4.Всичко за Хлоропластите
5.Тук в моята тема са обобщени за двата органела като цяло за заключение,но както е написано в справочника го имам в началото "за какво се използва Е на АТФ" :arrow: напр. анаболитни п-си,активен транспорт през мембрани,мускулно съкращение и др.по ваш избор :wink: Ама само се споменават :wink:

...Общо взето имам подобно формулирана тема :arrow: "Осигуряване на клетката с Е".От нея гледах 8) Дано да съм бил полезен. :wink:

П.П. Някой ако има още идеи, няма да е зле да ги сподели :)

*Raya_Alexandra: Сложи си отметка в полето пред: "Изключи HTML в това мнение", за да ти излизат добре цитатите в постовете.
Последно промяна от Hedgehog_Kj на 03 Май 2007, 20:08, променено общо 2 пъти.
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

Тая тема я разнищихме,ама там на място незнам как ще се оправяме. :lol: :roll: :sad5: :confused2:
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

просто хвърлих око на темата не съм ти чела писанията, само ми направи впечатление първото изречение на първата - редуциран НАД.H2!!
Всъщност е НАД.Н+Н+ , НАД приема един протон и 2 електрона. виж ФАД.Н2 си е така - той приема 2 протона и 2 електрона!
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

и освен това Н не се предават по редосксистемите, електроните се предават по редокссистемите, а протоните се изпомпват в междумембранното пространство и после се свързват с кислорода с помощта на АТФ-синтазния комплекс.
Последно промяна от begemot_ на 03 Май 2007, 19:41, променено общо 1 път.

Изображение
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

aleksander написа:Преди две години се е паднала темата: механизъм за реализиране на генетичните информация. Демек става за въпрос транскрипция и транслация.
да!! но не и репликация , както писаха много хора. даже толкова много бяха писали че не знам дали бяха спряли да го зачитат като грешка. четете внимателно темите.

Изображение
Аватар
Hedgehog_Kj
От дъжд на вятър

Мнение от Hedgehog_Kj »

Begemot имам въпрос към теб :D На теб каква тема ти се падна ?Коя година е било т'ва? :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”