За или против квотите по пол?

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор

За или против половото разделение и определените борйки

За
320
47%
Против
356
53%

Общо гласове: 676

Аватар
Pauton
В началото бе словото

Мнение от Pauton »

Аз също съм твърдо против квотите, смятам че не е честно спрямо половината от кандидатстващите (имам предвид момичетата). Същата ситуация като в 7-ми клас когато аз се скъсах от учене (не съм зубрила и не разбирам защо за някои хора учене=зубрене)... та аз учих като побъркана седмокласничка, а бъдещите ми съученици по цял ден си чоплили носовете ;). Но какво излиза накрая? Аз изкарвам високи оценки и попадам в един клас с елементи с половината на моите знания, кажете според вас това честно ли е? Мн ми е интересно ако момичетата имаха такива привилегии, дали момчетата нямаше да протестират.
Иначе не твърдя, че момчетата са глупави или нещо подобни, просто има ХОРА, които учат (момичета и момчета вкл.) и такива, които чакат бонуси от системата (точно това са за мен квотите).
Едно от най-лесните решения на проблема според мен е да се увеличат бройките- влизат всички и постепенно незаинтересованите отпадат. Колкото и гадно да звучи трябва да действа законът на джунглата ;) хахахаха
Mp3 is NOT a crime!
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Според мен кандидатстването след 7ми клас (по мое време) и това за университет са кореннно различни. Първото беше далеч по-обективно
За прием в гимназия държахме тест и по избор (или се вземаше по-високата оценка) изпит по математика или литература. Не знам дали сте забелязали, но момичетата изкарваха по-високи оценки по литература, а момчетата - по математика. Това е така, защото просто особеностите на двата пола водят до разликата. В моята гимназия тогава нямаше квоти и в моя клас момичетата бяха 7, но в паралелката с френски бяха повече от момчетата :wink:
В университета обаче се проверяват познанията по определена дисциплина(ни). Работата е там, че самата форма на изпитите не е съобразена с природните възможности на кандидатите. Отрицателното в случая е, че при тях нежният пол има преимущество. Според мен просто трябва да се намери форма, по-равностойна и за двата пола, на разбира се, тя да отговаря на точните изисквания за специалността, а не да имаме квоти(дотогава обаче те трябва да се запазят). За мен един изпит по история(примерно) с готови въпроси не изисква никакво мислене, а единствено зубрачество (както и всички подобни изпити). По литература поне въпросите провокират мисленето, но е необходимо логическа връзка между онова, което е зазубрено, а не се стимулират самостоятелните идеи на кандидатата по проблема. Решаването на задачи по химия (може би) е в някаква златна среда, а оттам нататък математиката си е на 90% логика. Сега не знам дали ще се съгласите, но логическите умения на мъжете са по-добри, а на момичетата - запаметителните. По време на следването обаче университетът отново изисква повече теоретични познания (което е огромна грешка за мен). Тогава кандидатите завършват и накрая излизат на пазара. Там обаче тези, които имат по-добра професионална логика (но не задължително познания) успяват най-добре. Това е в най-общ смисъл де... има си специалности, в които познанията трябва да са далеч по-обстойни, но и такива, в които са съвсем минимални, поради тясна специализация. Това, което искам да кажа е, че определено е закономерно да има по-малко жени ядрени физици и по-малко мъже начални преподаватели, но подобно съотношение трябва да се постигне с промяната на изпитите. Квотите за мен са единствено средство за несправилите се с този проблем.
Pauton написа:Едно от най-лесните решения на проблема според мен е да се увеличат бройките- влизат всички и постепенно незаинтересованите отпадат. Колкото и гадно да звучи трябва да действа законът на джунглата ;) хахахаха
Въобще не звучи гадно :wink: Просто трябва да се затегнат критериите. Аз даже съм за отворен прием :roll:
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
JackInTheBox
От дъжд на вятър
Специалност: Психология
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от JackInTheBox »

Аз лично не съм нито за нито против. Системата не е достатъчно способна, за да отговори на изискванията на кандидатстудентите. Не съм запознат с проблема в подробности. Разбирам, че някои дами се чувстват ощетени от факта, че някои господин с по-нисък бал е влязъл в спецаилността, в която първите не са успели. Бих обърнал внимание на факта, че премахването на разделението е нож с две остриета! Лично мое мнение е, че голям процент от уважаемите госпожи гледат нещатата през обектива на преди и сега. А къде остава след?
Общество на информационните системи. Общество на информацията. Световна информационна мрежа - Интернет. Това съществува и днес, но определено в по-малки мащаби от колкото след 10 години. Замислете се. ФМИ - Факултет по математика и ИНФОРМАТИКА (Извинявам се на колегите математици.) Специалности като комптурни науки, Информационни системи, Информатика, Софтуеърно инжинерство - хората завършили ги, ще имат власт върху информационното развитие - ще имат власт върху информацията - вашата информация. А как седят нещата сега, как са седяли преди - разликите в баловете е очевадна. С премахването на разделението по пол ние - мъжете ще сложим ръка върху информацията -> върху живота ви. Разбира се има и способни колежки, които въпреки липсата на квоти ще се преборят за място в специалностите, но ще бъдат смазани - най-вече заради численото превъзходство. Това беше първо, не съумях да вложа всичко, което исках да кажа, в него, но смятам, че картинката стана ясна.
Второ ще има, но след като прочета поне два три отговора и коментара на настоящото съобщение.
Замислете се, моля!
стрийм
Paisii
В началото бе словото

Мнение от Paisii »

begemot_ написа:
явор написа:Мъжете и жените имат различни мисловни способности. Мисля, че повечето от вас ще се съгласят, че жените са по-добри по литература(например), а мъжете - по математика. Жените могат по-добре да запаметяват, а мъжете - да разсъждават.
това от кой текст го разтълкува (без дълбоките му смисли) :lol:

не трябва да има разделение на бройките. мисловните способности не зависят от пола, просто момчетата в тази възраст са по-мързеливи и респективно учат по-малко и получават по-ниски оценки. предвид това има отделни бройки за момичета и момчета, защото в противен случай момчетата ще останат извън класирането за повечето специалности, особено тези които изискват да си постоиш вкъщи и да понаучиш няколко теми, колкото и да е досадно.
попринцип съм против разделението, но трябва да се промени и начина за прием; "за" съм формата на изпит, която изисква от кандидатите да си размърдат мозъците, а не да възпроизвеждат наизустени текстове. :idea:
ТУК МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ПРАВИЛНАТА ПОЗИЦИЯ ЗА КВОТИТЕ ПО ПОЛОВЕ В КРАЯ НА СТАТИЯТА:

http://www.kadedaucha.com/?id=1326&aid=1216
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

Де факто българските университети(и не само) са капсулирани парчета комунизъм, които възпитават комунистическо поведение не в убежденията, а в духа.
Това е абсолютно вярно и много тъжно!
Роенето на университети всъщност беше последвано от роене на специалности - отново скъп лукс за държавата, но удобен за олигархията, която така си осигури синекурни длъжности и допълнителни доходи.
Признавам, че не се бях замислил за това.
Неизбежно ще се стигне до задачата да бъдат съставени такива критерии за прием, които да не дават като резултат голям дисбаланс на половете във висшите училища. Тук ще се намеси и отдавна наболелият проблем за зубраческият характер на образованието в страната, който дава предимство на жените.
:roll:
Ще се стигне до извода, че единствено занижените критерии за прием ще дадат нужния резултат - относително равенство на половете във висшите училище. Занижените критерии за прием ще премахнат нуждата от елитни средни училища и нуждата от кандидатгимназиални изпити (каквито не успях да открия никъде другаде).
Не съм съгласен! Просто ще се докаже, кой си е изградил добре функционираща система от познания и на мислене! Подготовката в училище ще е по-определяща!
Едновременно с това ще се отвори приема и ще бъде реализирана най-напредничавата черта на висшето образование в развитите страни - широк вход и стеснен изход, т.е. доказване в процеса на обучение.
Ох, дано! Но нека преди това да променят и обучението вътре в университета. Липсата на достатъчно практика си е язва!
Заедно с това държавата трябва да предприеме редица други мерки като промяна в ЗВО, ЗНСЗ, съкращаване на броя на университетите, което неизбежно ще я сблъска с риториката на образователната олигархия.
От това няма нужда. Едни добри общодържавни критерии ще свършат по-добра работа!

Допълнение: Не мисля, че икономическата изгода е единствената причина за забавянето (ако въобще такава има) на реформата. Просто със закостенялото комунистическо мислене на "олигарсите", скептицизмът на българина ex-комунист към новото и липсата на млади хора и нови идеи(или бариерата за тях) правят процесът почти невъзможен. :(
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Отворете сърцата си ;)
bubble
От дъжд на вятър

Мнение от bubble »

Някой може ли да даде актуална информация дали тая година ще има квоти, тъй като аз мислех, че ще останат, но чух от няколко места, че в СУ вече няма.Истина ли е?
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

Твърдо съм за квоти! :lol:
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

bubble написа:Някой може ли да даде актуална информация дали тая година ще има квоти, тъй като аз мислех, че ще останат, но чух от няколко места, че в СУ вече няма.Истина ли е?
Мисля, че не е истина. Т.е. остават си!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

goshko написа:Твърдо съм за квоти! :lol:
Ами аз не знам момче, което да не е за квотите... :roll:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

И аз също....еми незнам, момичетата да се оправят...благодаря на мама че ме е родила момченце :lol: :lol: :lol:
susi
В началото бе словото

Мнение от susi »

Ооооооооооо Боже! Тази тема беше километрична, ама я прочетох цялата! От една страна наистина съм против разделението, защото и аз, както някои каза, след 7-ми клас попаднах в клас с момчета "достойни за възхищение" : футболист който не може да чете на български, камо ли на френски, танцьор, които имаше по математика по-висока оценка от мен, а дори не можеше да смята до 10 (което бих казала не е преимущество). И тея хора, бяха влязли не само с толериране на пола им като по мързелив, но и продължаваха да бъдат толерирани с и без повод. Обаче от друга страна в класа ми имаше и момиче, което беше триста пъти по-ограничена, че дори и от тия двамата... та излезе че и момичетата като момчетата - има ги умни, има ги и не тъпи ами направо неграмотни (което е май и по страшно). Що се отнася до темата - какво сте седнали да определяте, дали да има или не квоти. Кой сте вие, та да съдите единия или другия пол? И вместо да гледате в чуждата паница - гледайте себе си. И ако сте наистина достатъчно интелигентни, престанете да обяснявате на глупаци 1-во, 2-ро и 3-то - просто глупостта е удар под интелигентността.
Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните... и сме направили толкова много с толкова малко за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо!
Аватар
La_RouSSe
В началото бе словото

Мнение от La_RouSSe »

е против... т'ва си е чиста полова дискриминация... на к'во основание момчетата да влизат с по-ниски оценки от нас? да не би да са по-тъпи или по-малко интелигентни? напротив... даже в повечето случаи е точно обратното само дето ги мързи да учат...
Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит.
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

При махане на квотите, университетите почти изцяло ще се превърнат в девически училища... Може и да ни мързи, може и да сме по-тъпи, кой знае, но като цяло местата за жени са си повече... За пример Славянската филология - съотношение 10:40.
medicate, medicate
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

ми да се превърнат като мъжете не изкарват необходимата оценка.. какво като се превърнат? много страшно
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Dominator
В началото бе словото

Мнение от Dominator »

Броя на кандидатстващите момичета винаги е по-голям тъй че е по-честно да има квоти :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”