Примерният тест по химия
Модератор: Boromir
Примерният тест по химия
Здравейте, има една задача от примерния тест по химия, която ме затруднява и не мога да си обясня посочения отговор .Бих се зарадвала и оценила всяка идея относно решението. Става въпрос за 12-та задача от теста: "В какво обемно отношение трябва да се смесят разтвор на солна киселина и вода ,та концентрацията на киселината да намалее три пъти"- отговорът е 1: 2. Изчислителните задачи не са ми силата ,но има два факта ,които мисля че са добра отправна точка :C (HCl)=C (хидрониевите /хидроксониевите йони ), тъй като солната к-на е силна и дисоциацията й е необратим процес (протонира напълно водата);при максимално насищане на вода с хлороводород се получава к. солна к-на със съдържание на хлороводород 37%-не знам до колко това ще е от полза, и си мисля ,че формулата ,по която трябва да се работи е с=n/v ,но не стигам до никъде. 
While one person hesitates because he feels inferior ,the other is busy making mistakes and becoming superior!
While one person hesitates because he feels inferior ,the other is busy making mistakes and becoming superior!