[ФМИ]Специалности

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Аватар
Crescent
От дъжд на вятър

[ФМИ]Специалности

Мнение от Crescent »

Здравейте!
Знам, че доста пъти са задавани следните въпроси, но от сайта на ФМИ, поне на мен не ми става ясно, какъв е отговорът им... Та коя от "компютърните" паралелките там ( във ФМИ ) е с най-практична насоченост? В кои от паралелките се изучава най-активно C++ и DirectX? Коя от паралелките е най-подходяща за човек, който иска да работи в средите на разработка на игри, като програмист?
Наистина ви благодаря предварително :)

Забележка - Под "компютърните паралелките" визирам - КН, И, СИ и ИС .
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Е как ще ти стане ясно нещо от сайта, като там не е дефинирано понятието "компютърните паралелките".

Излез от съня си и Try Again.
Изображение
Аватар
Аlien
От дъжд на вятър

Мнение от Аlien »

Всички това искахме да знаем... е, отговор няма, аз лично избрах Информатика... сега, дали съм сбъркал или не, един господ знае, ноооооо специалността не е лоша... колкото до практическа насоченост... не знам, учим нещо като 4653764355736 математики и ... ъъъ... 4-5? информатики. За Компютърни Науки чувам, че била доста подобна програмата, така че... виж за новите две специалност не мога да коментирам.

Виж са. Идеята е, че каквото и да влезеш, ако сам не си седнеш на гъза да научиш каквото ти трябва, няма да стане работата.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
Аватар
Crescent
От дъжд на вятър

Мнение от Crescent »

Бетон, за такива като теб съм сложил уточнението долу. Ако не можеш да помогнеш, поне не пиши. Аз питам сериозно, ти се правиш на умен. Влязъл си в СУ, добре, но това не ти дава някакви права да се заяждаш с другите. Може просто да си имал лош ден, иначе не вярвам да постъпиш така. Хайде сега МИР и ако някой може да помогне, да го стори. :)
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

хаха това е Бетона, не знаеш на какво е способен.
иначе - поразгледай просто учебните планове на специалностите, не знам какво повече да ти кажа...
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Пич, не знам какъв ти е проблема, ама тука видях някой да напише всеобщото правило:
Аlien написа:Идеята е, че каквото и да влезеш, ако сам не си седнеш на гъза да научиш каквото ти трябва, няма да стане работата.

Та мисълта ми е недей да питаш какво ще се учи, какво не и да ангажираш вниманието на хората. Пише си го ясно какво-що. Не знам това да е конфиденциална информация, при положение, че е публична => може да я извлечеш сам. Даже и конспекти може да намериш, ако се поразтърсиш. Позаинтересовай се и виж. Плюс това да не ти е концерт по желание? Дори и изборните дисциплини не са. Всичко е по учебен план и затова се казва план, защото е фиксиран. Учи се всичко по плана.
И много кофти, ако си мислиш, че ще си седиш ей така и ще излезеш всеможещ и всезнаещ. Това далеч не е така и си избий всякаква такава нагласа. Нищо отникъде не пада.
Бях ли ясен?

Иначе питай за настроението във факултета, атмосферата, ала-бала, случки разни :lol: :lol: :lol: Със сигурност ще има повече навити да разказват :lol: :lol: :lol:
Изображение
Аватар
Crescent
От дъжд на вятър

Мнение от Crescent »

Абе то, че ще е здраво учене е ясно. Ама то, ако ще е за здравото учене реално погледнато трябва да мога и да си го уча и сам - без да давам толкова пари, без да инвестирам толкова време и като цяло без да кандидатствам... Въпросът ми ( проблемът ми, както го е формулирал Бетона ) беше, коя от специалностите е най-близка до това, което ме интересува, а именно програмирането на игри.
А колкото до публичната информация - гледам плановете. Вярно има разлики, но не са толкова значими - най-често дисциплината се учи по друго време...
Ааа, да, нагласата - наясно съм, че ако сам не си го направиш, друг няма да ти помогне...
Щом мислиш, че е по-добре да питам за "настроението във факултета, атмосферата, ала-бала, случки разни" - Питам :)
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Crescent написа:Абе то, че ще е здраво учене е ясно. Ама то, ако ще е за здравото учене реално погледнато трябва да мога и да си го уча и сам - без да давам толкова пари, без да инвестирам толкова време и като цяло без да кандидатствам...
Не не. Разсъждаваш много и това не е добре. Както казва пича по Диференциални уравнения и Небесна механика... колкото по-малка е човешката намеса, толкова е по-малка вероятността за грешка :lol: :lol: :lol:

Иначе че можело сам да си учиш. Не е така. Питай хората, които не се вясват и да ти кажат хубаво ли е? Не е хубаво, ама те си знаят.
Говорил съм го много отдавна, па не съм го измислил аз, де. Университета те учи да учиш!

Друго - за дисциплините. Ти ги гледаш същите имена, ама има известни разлики относно обема материал. Ако щеш и в начина на изпитване. Къде трябват доказателства, къде не, на кой изпита му бил тест, докато на другите по двата въпроса от конспекта трябва да си писал... и така.

За случките... с Гавроша може да ги позапочнем. :lol: :lol:
Изображение
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

за формата и трудността на изпитите е мнооого правилно!
а пък нека не забравяме, че можеш да си вземеш нещо от много широк диапазон изборни предмети... та ако искаш да учиш, дори и с ПМ или МИ би могъл да си се ориенираш към твоите работи, макар че все пак май по-добре някоя от "компютърните" ...
Аватар
бръм бръм
Постоянно присъствие

Мнение от бръм бръм »

оу пм ще е доста грубо хич не ми се мисли ако се наложи да влизам пм да се местя след 1вата година как ще изкарам хубави оценки тогава незнам. да не пропускаме възможноста, че може и за там да не ми стигне
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Няма нищо грешно в това четирите специалности да се наричат "компютърни", защото те са си точно такива. Да не са филологически, а?
Относно това, че Crescent не е могъл да разбере какви са разликите между специалностите от сайта на ФМИ не се учудвам, защото то наистина нищо не може да се разбере от там.
Та сега по темата. Според мен нито една от специалностите във ФМИ няма чисто практическа насоченост. Това все пак е университет, тук знанията, които се преподават са предимно теоретични (е, не на 100%, но главно). Теоретични знания, които ти дават много добра основа за прилагането им в практическа задачи.
Сега коя специалност би било най-добре да избереш, не знам. Аз съм само първи курс, така че наблюденията ми далеч не са изчерпателни, но все пак имам някакви. Аз лично мисля, че за програмисти най-подходящи са Информатика и Компютърни науки. Мисля, че учебният план на Информатика е най-добре структуриран, което е нормално предвид факта, че специалността съществува вече повече от 20 години. Изучават се основите на програмирането (Увод в програмирането, Обектно-ориентирано програмиране и Структури от данни и програмиране се преподават на С++) и в същото време имаш възможността чрез изборните дисциплини сам да се насочиш към това, което искаш най-много да изучаваш. По подобен начин стоят нещата и при Компютърни науки с разликата, че там учат Java и като че ли учебният им план до известна степен следва западния модел. Някои хора говорят, че КН била по-хубава специалност, защото в сравнение с Информатика учели по-малко математика. Първо: това не е вярно; и второ: не трябва да съдиш за качеството на една специалност по това колко математика се учи и колко не. Между Информатика и Компютърни науки аз бих предпочел Информатика - именно заради дългогодишно утрърдения й учебен план.
За Софтуерно инженерство и Информационни системи мисля, че просто са насочени по-малко към самото програмиране.
Коя специалност ще изберете зависи от вас. Но много хубаво си помислете. Ако имате познати студенти от ФМИ нека те също ви кажат своето мнение, защото не знам тази година какъв е справочникът на СУ, но от този, който беше миналата година не ставаше ясно какви са разликите между специалностите.
Успех на всички!!!
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

sedrik написа:Няма нищо грешно в това четирите специалности да се наричат "компютърни", защото те са си точно такива. Да не са филологически, а?
Ами другите 3 да не са кОпане на нивата и сАдене на пиперо?

Та какво стана, че нещо не разбрах? Само за програмиране прочетох.

А с МИ може да се реализираш като:
програмист
мрежов администратор
системен администратор
оператор база данни
икономист
в сферата аудио-визуалните технологии и мултимедията
научен сътрудник в БАН
учител по математика и/или информатика в средните училища и профилираните гимназии

Срещал съм хора от 4-те курса, които смятат да се реализират на най-различни места. Въобще с най-различна насоченост.

Да допълня, който не си слага нещата на сърце и завършването не е толко лека работа в МИ (най-малко хора завършват): може да бъдеш чистач, общ работник, шофьор на камион/автобус, продавач на пазар или в магазин, бензинджия, сладоледаджия, сервитьорка, барман, крупие, и тн.

Всичко си зависи от хората, а не че тука си мериме пишките.
Изображение
Аватар
Traqn``
От дъжд на вятър

Мнение от Traqn`` »

бетончо ти си един форумен герой, който мого храни, ама не мърда от пс-то ...
моя съвет към теб е да се заемеш с някоя омиче да се занимаваш примерно да развиеш поне мъничко социален живот ... излез малко от това виртуално пространство
Бeтон написа:Излез от съня си и Try Again.
май ти трябва да излезеш да подишаш малко
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Traqn`` написа:не мърда от пс-то ...
Ами не копам на нивата и специалността ми е такава, че на ден прекарвам много време пред компа и дори да поглеждам и да драсвам само във форума, пак не е малко.
Изображение
Аватар
Traqn``
От дъжд на вятър

Мнение от Traqn`` »

ти не ме разбра ...
аз ти препоръчвам да си намериш поне приятелка и социален живот ... защото така като гледам най-добрия ти приятел в монитора ...
стига си хранил във форума
момчето е задало върпсо който го вълнува за специалностите .. не е търсил някой комплексар да му се прави на отворен ...
затова програмисти като тебе без социален живот жените не ги искат за нищо на света ... защото са скучни и могат всичко .. ама само в интернет :)
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”