ВЛАСТЕЛИНЪТ на студентските книжки- приказка за 1 курс право

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

cruel_intention
В началото бе словото

ВЛАСТЕЛИНЪТ на студентските книжки- приказка за 1 курс право

Мнение от cruel_intention »

Властелинът на студентските книжки

Long, long time ago, in a galaxy far, far away…
Имало някога в Средната земя едно малко и симпатично графство. Тъкмо освободено от вековната власт на орките, членовете му решили, че е настъпила нова ера. И в духа й решили да се образоват. Така един прекрасен ден двама братя решили да построят голямо, голямо училище, в което всички полуръстове да могат да учат, за да бъдат в крак с новата ера.
Но минало време. Сменяли се различни владетели на Голямото училище. В един прекрасен ден обаче елфите емигрирали, магьосниците с островърхи шапки отишли на оня свят и въобще на никой не му се занимавало с полуръстовете. И в крайна сметка отговорната задача да преподават била пренасочена към Горските обитатели.
Постепенно горските обитатели ги домързяло. Далеч по-забавно било да си приказват в гостилницата на Голямото училище, която някои бъркали с гнездо, други с кошер, трети с обор, поради неиното наименование Яйцето. Никой не се интересувал дали полуръстовете посещават класните стаи, дали четата големите книги, дали не влизат обитатели от други раси... Голямото училище се превърнало в Антимовски хан, в който полуръстовете влизали и излизали когато пожелаят, но никой не можел да ги изхвърли от там. Негови пазители били внушителните каменни статуи на двамата братя, наричани под влиянието на картинките в една кристална топка Big Brother. Полуръстовете използвали статуите най-вече заради удобството, че всички в Графството знаят местонахождението им, което ги правело удобно място за уреждане на срещи. Друга тема е, че доста голям брой от тях не знаели имената на двамата братята.
Като всяко едно общество, в Голямото училище имало строг ред. Всеки един от Горските обитатели отговарял за различна дейност. И като всяко едно общество, Голямото училище си имало своите легенди. Едни от легендарните личности била Кравата Милка. За нея митовете говорели, че изпитва неприязън към женските полуръстове, особено когато са в рокли. Тя обаче упорито отричала и широката й усмивка убедила полуръстовете, че това са само слухове, объркани от някой елф-хронист. Или поне й повярвали до мига на Съдбовния сблъсък, известен като сесия. За да разсее всички съмнения, Милка заместила своите уроци с монолози, посветени на домашните любимци, евтаназията, абортите и други, обвързани с предмета на дейността й, теми. В един момент дори счела за уместно да остави полурътовете на самообучение, тъй като били достатъчно интелигентни, т.е. на произвола на съдбата и започнала да се появява в Голямото училище само за да събере другите горски обитатели в гостилницата. Тя си имала и помощник – бухалът Шопо, който бил едно много миловидно и весело създание. Той бил странна птица – обичал дългите разговори, gsm-ите и ябълките. Което не обяснява очевидната липса на комуникация между него и Милка, тъй като двамата преподавали по коренно различни теми. Хобито му било да праща полуръстовете да се ровят в големите книги, предназначени за много по-възрастни полуръстове. Вероятно защото и той ги смятал за твърде умни. Все пак той бил симпатичен, забавлявал всички, но явно страдал от кратка амнезия, тъй като във всички групи разказвал едни и същи вицове. Шопо бил конкуренция на самия Къци Вапцаров и всички му се радвали. Верояно това, че в уреченият ден и час за занятия, той не се появявал, а оставял върху черната дъска послание, че ще отсъства, било част от хумора му. Пък и такъв веселяк едва ли би се сетил, че някои полуръстове идват да го посещават от далечни краища на Графството, а други – дори от други кралства.
Друга популярна двойка били Доброто мече, чието име било толкова сложно, че всички на галено го наричали Пух и помощникът му – Катерицата Паприко. Те били любимци на полуръстовете, тъй като бързо ги спечелили с позитивното си излъчване и весело настроение. В един прекрасен слънче ден обаче Доброто мече, явно решило да се присъедини към Кравата Милка, не сметнало за необходимо да се появява в Голямото училище. Все пак там била Катеричката Паприко, за да замести Пух. Паприко обаче бил твърде зает да подскача от крак на крак и от място на място, както и да обогатява полуръстовете с информация за кафето, което пие. Също така мрънкал така, че дори сам не се чувал и в крайна сметка никой не разбирал какво и защо говори. Полуръстовете преценили, че е по-полезно за тях да поиграят карти и да пият кафе, вместо да напрягат слуха си, опитвайки да чуят безмислиците на Горските обитатели. Все пак тези, които продължавали да идват от любопитство, в един момент разказали, че явно и Паприко се е присъединил към Милка, Шопо и Пух, защото не се появил. Започнал да се прокрадва страх от полтъргайст или извънземни, които отвличат Горските обитатели.
Всички обаче обичали Свраката Гошо. Той поне бил коректен – от самото начало предупредил, че не желае часовете му да бъдат посещавани – едно доста философско решение. Той си имал бизнес с книжки и единственото, което полуръстовете трябвало да правят било да му помогнат с по една закупена книжка. Дори впрегнал някои от тях да му помагат в бизнеса чрез езиковите си умения като му превеждат безплатно книжките, които издава, като срещу това им обещавал сигурен успех в мига на Съдбовния сблъсък.
Полуръстовете започнали да се възмущават от несериозното отношение към тях, пък и от факта, че Горските обитатели им губят времето, тъй като в Голямото училище никой не ги учел на нищо, освен на нови бисери и стари вицове с нов аранжимент. Когато се опитвали да получат информация относно образованието си и се допитвали до някоя от Злите Змии, които се занимавали с административните въпроси в Голямото училище, им отговаряли толкова неясно, че било по-сигурно да се допитат до някой астролог…
Никой обаче не смеел да се възмути гласно. Някои искали да се оплачат на Царя на Горското царство и на Голямото училище – Лъвът Тенчо, но се страхували от него. И от Силата. От незапомнени времена Силата на Горските обитатели била разпределена помежду им и се проявявала като разрушителна стихия в мига на Съдбовния Сблъсък. Те били Властелините на Студентските книжки. Поради тази причина полуръстовете се примирявали и се научили да си траят. Както техните родители, баби и прабаби…
Горските обитатели се сменяли с тролове, троловете с джуджета, джуджетата с великани, но всички те били Властелини на Студентските книжки.

...В това време в Графството хората се питали защо полуръстовете предпочитат да гледат изрусени травестити или да си пилеят времето в пиене на кафе или бездействат по всевъзможен начин. А всъщност никой не проумявал, че на това ги учели в Голямото училище.

Така приказката за полуръстовете се превърнала в приказката за Спящата красавица...

п.с. всички прилики и разлики с действителни лица, места и събития са случайни :lol:
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

Поклон !
In vino verittas
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Re: ВЛАСТЕЛИНЪТ на студентските книжки- приказка за 1 курс п

Мнение от явор »

Моите поздравления за замисъла, добрата идея и тяхната реализация!

Такам-м-м....
cruel_intention написа:Никой обаче не смеел да се възмути гласно...Поради тази причина полуръстовете се примирявали и се научили да си траят. Както техните родители, баби и прабаби…
Абе тука не е точно така(не визирам себе си)... Иначе моите родители също често са ме възпитавали така, но за мен честта ми си е ценна(както и справедливостта) и винаги съм си отварял устата (тук е моментът да призова всички от двата потока, които някой умело е убедил (или те глупаво са му повярвали), които мислят, че имам вина за ОТД да ми прочетат мненията в legaltheory) Работата е там, че когато си отварям устата се старая негативните последиците от коментара ми да бъдат само за мен. Надявам се, че ако някой от Горските обитатели прочете това, ще прозре интелектуалните качества на автора и ще отговори подобаващо (а не както се случи наскоро).

Другото което е, не мога да си представя какви юристи ще стане от нас, ако не се научим да си отваряме устата... пък и какъв пример даваме, като не реагираме, когато ни се накърняват интересите. Това да защитаваш правата на всякакви хора, а да не можеш своите да опазиш - смешно е да се наречеш правист! Много хора ме обвиняват, че често недоволствам, но аз просто съм си непримирим... а защо пък да не съм! Как ще се оправят нещата без гласност! Затова и правото ми беше второ желание(за първото не кандидатствах). Изследваш, осмисляш и оценяваш, провокираш внимание, провокираш чуждо мислене и ако си бил достатъчно амбициран и добре аргументиран променяш света към по-добро. Не чакайте Страшният съд чак да раздаде справедливост (ако въобще вярвате в него)... спаредливост можем да постигаме и още сега!
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Нямаше нужда да се пояснява, че приказката е за първи курс право. Все пак, който има малко акъл и сам ще се сети.
П.П. Яворе, какво си се разпалил толкова? :roll:
Everything in my world
Everything in your world
Things won`t always go right in this life
There`s always changes
We`ll make it
That`s why I gotta do the best that I can...
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

Другото което е, не мога да си представя какви юристи ще стане от нас, ако не се научим да си отваряме устата... пък и какъв пример даваме, като не реагираме, когато ни се накърняват интересите. Това да защитаваш правата на всякакви хора, а да не можеш своите да опазиш - смешно е да се наречеш правист! Много хора ме обвиняват, че често недоволствам, но аз просто съм си непримирим... а защо пък да не съм! Как ще се оправят нещата без гласност!
ако повече от колегите се замисляха над това, можеше да има мн добри последици. Яворе, ти може и да си отваряш устата, ама са единици тези като теб. освен всичко друго, в този форум има и цензура (на мен ми изтриха темичката за диктатурата след изпита при дачев).
най-лошото е, че почти всички са недоволни, но никой не прави нищо по въпроса. и после - другите ни били виновни. никой няма да ни помогне, докато не си помогнем сами. което за жалост само с писането по форумите не става, но никой не се наема на нещо повече.
и бтв по времето на кризата при жан виденов стачките и простестите започват чво студентите. и след това се стига до сваляне на правителството. не си мислете, че мнението ни не се чува. но за да се чуе, трябва да се изкаже.
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

Поредната идиотска тема на поредния комплексиран тъпак.

Яворчо, кви пак интереси са ти накърнили? Кво пак не си доволен?
Тебе нищо не може да те задоволи. Май не си правил секс скоро. Оди да ебеш некъде, би трябвало да ти се отрази добре.
Изображение
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

^На теб не ти ли омръзна да се заяждаш с всички и да пишеш в теми, които изобщо не те касаят? :evil: :evil: :evil:
Да не говорим, че нецензурният ти език прави много лошо впечатление!
Everything in my world
Everything in your world
There`s always changes
We`ll make it
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Първо:
на някои не им омръзна да си пускат шибаните постове
Второ:
не се заяждам, само казвам. И откъде-накъде "всички"? Няколко не са всички. Аре да си говориме точно, а не да измисляме :!: :!: :!: :!: :!:

Та темата мене лично може да не ме касае, но си е идиотска откъдето и да се погледне.
Изображение
nqma_takava
Пишете, о, братя

Мнение от nqma_takava »

Темата ти трудно би могъл да оцениш, защото не си в тази специалност!
Дали са няколко или всички, няма значение, това не оправдава начина ти на изразяване!
Everything in my world
Everything in your world
There`s always changes
We`ll make it
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

nqma_takava написа:Дали са няколко или всички, няма значение
Ха. Нямало значение.
Точно много голямо значение си има.
Изображение
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Добре написана приказка, по стара, до болка позната тема. Интересното е, че когато се появят горски обитатели, които настояват полуръстовете да си вършат работата, а и самите те си я вършат, вопълът е много по-голям! И аз охотно се присъединявам към него... :oops:
Особено когато дойде времето за Съдбовния сблъсък, а то наближава... :shock:
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

аз лично предпочитам преподаватели, които си вършат работата. в един момент като дойде сесията всички започват да изискват. не може да изискваш знания, които сам не си преподал.
на мен също не ми харесва това, че никой не ни взима насериозно.
аз не съм влязла право, защото е "модерна" и "елитна" специалност или защота мама и тати така са ми казали, а защото искам да уча право! което определено не се случва в момента. ако исках да си клатя краката и да си губя времето щях да вляза педагогика. комичното е, че дори колегите от тази специалност учат по-сериозно от нас. защо учихме миналата година толкова? за да влезем най-трудната специалност и никой да не ни обръща внимание.
както каза една колежка, ползата от нащата редовна форма на обучение е нулева. в крайна сметка по време на сесията сядаме и зубрим учебници. защото някои хора не вършат работата, за която им се плаща.

а когато някой нарече пост като този "идиотска тема на комплексиран тъпак" (цитирам по памет) мога да кажа само, че комплексар е този, който се е заврял да учи каквото и да е, само за да каже, че е студент!
трябва да има гласност и да се знае, че не одобряваме това, което се случва. винаги ще се намери някой, който да каже "ама сега ще си го изкарат на нас". въпросът е, че ако 340 човека (колкото бтв сме по списък) се възпротивят заедно няма начин да не бъдат чути. и няма да "си го изкарат" на конкретна личност, а да скъсат 340 човека ще е малко неуместно. ама много по-лесно е да си траем. дайте да не се обаждаме и да не си търсим белята. преклонената глава сабя не я сече... за тва цялата ни държава е сбъркана. и ще си остане такава докато има кой да нарича израза на недоволство "идиотски".

съгласна съм абсолютно както с явор, така и с приказката
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

nqma_takava, че аз винаги съм си разпален :D

Бeтон, имам мобла в комплект със съвет към теб... Направи си един форум и там си драскай с товите толкова МНОГО последователи и фенове какво ти е на душата. Първо си некомпетентен, в комплект с особено завидно самочувствие; второ - необосновано отправяш критика към когото си нарочиш (както не би постъпило едно последователно разсъждаващо разумно същество); и трето - това определено не е езикът, който изисква едно академично общество. За последното обещавам да съдействам да се промени.

А и да ти кажа, Бетон, само умрелите духом хора са доволни от всичко!
ИзображениеСтоличен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" :P~
Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си ;)
Аватар
Gandalf
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Gandalf »

Колеги,

Съчувствам ви (макар от това да няма голяма полза) за изгубеното време тази година. Истината е, че миналата година беше напълно същото... Работата е там, обаче, че от всичките предмети, които се учат в първи курс единствено ОТП има някакво истинско приложение занапред (е, съвсем частично и римското право). И като говоря за Общата теория, нямам предвид малкия червен учебник... Ако искате да научите нещо, четете на доц. Ташев, а още по-добре - курса по ОТП на проф. В. Ганев. Всички останали предмети и да им внимавате, и да не им внимавате... Ще сте ги забравили още през лятото... :)
A wizard is never late, Frodo Baggins. Nor is he early. He arrives precisely when he means to.
Бeтон
Легендарен флуудър

Мнение от Бeтон »

Яворчо, стига. Много разсъждаваш, което не е добре. Даже нямаш време да помислиш за подписа си. От сума месеци е "в процес на преосмисляне". Аре първо него оправи и тогава се изказвай.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”