Курсовете по история в СУ

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

значи...за предварителния,честно казано ще се радвам на всичко,само да не е Нова история....това е отвратително,направо ми се повръща от ОНС-та,правителства и партии....и то хайде,ако се падне нещо от Нова ист. да е до Стамболов поне,че повярвайте ми,темата за Българския национален въпрос,както и тази за Бълг. по вр. на 2ра св.война направо нямат научаване...ужаснооо...

аз лично до предварителния смятам ако успея де,да науча всичко до Стамболов,без Българската култура 15-17в и може би без Антиосм.съпротива,ама ще реша според времето..

иначе...аз лично на предварителния бих се израдвала на всичко от Средновековието,без може би Залез на 1во бълг.царство,че там всичко върви на бързи обороти...от Възраждането мн харесвам темите за ранно възр.,за Раковски,за Левски и Каравелов,за Ботев,за Апр.въст и даже за руско-турската война....Определено не харесвам темата за Просветата,както и тази за църковните борби..откровено мразя Антиосманска съпротива,а от темата Бълг.култура 15-17в си нямам и понятие...

да не говорим как постоянно имам чувството че нищо не знам и че изобщо няма да се справя...доста е депресиращо.. :cry:

и така...та накратко-квото и да е без Нова история и без Култура 15-17в..
абе дано е нещо,за което сме достатъчно подготвенибез значение дали е лесно или трудно..само да го знаем :D
Аватар
tiha_chest
В началото бе словото

Мнение от tiha_chest »

hypnosssa, успокой се...това е нормално състояние да мислиш, че нищо не знаеш, че няма да ти стигне времето на курса, че ще блокираш и тем подобни. От опит ти казвам, че на самия изпит след като минат първите 15 минути максимум (зависи от човека де, поне при мене бяха толкова) започваш да пишеш като къртечница, не усещаш кога са минали 5-тте часа и как си успял/а да напишеш всичко това. Аз като кандидатствах миналата година написах всичко на всичко 5 страници (само да поясня, че пиша дребно) на предварителния и имах 4.75, което напълно ме устройваше да вляза това, което исках:) Само от любопитство обаче ще те попитам: На курса диктуваха ли пълни теми или само планове на Руско-турска война и на темата за Втората световна война? Питам, защото, когато аз ходих на курс на първата преподавателя само ни нарисува картата на България и обясни откъде влизали войските, а за втората ни дадоха най-съкратения план, който можете да си представите:)
Не следвай път! Върви, където няма път и остави следа!
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

10x за куража...значи на курса и 2-те теми ни ги диктуваха целите,а преди да почнат да диктуват ни дават и 1 съвсем кратък структурен план..и добре,че е така,че иначе ако беше както е било при теб,щях съвсем да перколясам

Btw и аз съм така като почна да пиша и не мога да спра,особено на разни класни или контролни по литература...при мен проблема е да почна,там ми е цялото мъдрене,пък после не е чак толкова сложно...Ама ще видим де :wink:
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

AlexHI написа:времето не ми стигна да напиша историографията и заключението. И нещо не съм доволен от себе си. Иначе писах на прима виста - без план, за да не губя време.
Бих казала, че планът ти е не 100, ами 1000 пъти по-важен от историографията. :D
Изображение
Аватар
tiha_chest
В началото бе словото

Мнение от tiha_chest »

hypnosssa, знам за какво гочориш относно започването. Миналата година на предварителния, когато беше темата за църквата блокирах...бяло петно...не стига, че бях притеснена, че след този първоначален блокаж станах още по-притеснена и съвсем вече не мога нищо да се сетя от темата, а два дена преди това я бях преговаряла и я знаех. В крайна сметка не излязох ( това е най-голямата грешка, която можете да направите!), а вместо това започанх да ям шоколад и да гледам Витоша докато се успокоя:) Това беше през първите 15 мин, а след това започнах да си спомням темата малко по малко и съответно да пиша и така успях... За всичките ми изпити мислех, че няма да ми стигне времето, но се оказа, че винаги ми оставаше време и за проверка (м/у другото докато бях в училище никога не ми стигаше времето да напиша, пък камо ли да проверя и затова и сега си мислех, че няма да успея). Така че спокойно! Само си учете темите съвестно и всичко ще е ОК, а след края на изпита ще изпитате такова облекчение и ще сте изненадани от това, което сте успели да направите за тези пет часа. Трудното идва после...чакането на резултатите...Е тогава вече можете наистина да се побъркате. Обикновено и ги бавят, не ги дават точно, когато са казали от СУ, а ден, два до три повече... Така че сега учете, а после се въоръжавайте със здрави нерви и търпение:) Успех!!!
Аватар
AlexHI
От дъжд на вятър

Мнение от AlexHI »

Нещо не те разбрах. Значи ли това, че ако нямам предварителен план на изпита ще го таксуват като минус. Писането на планове,особено за малките теми повече ме обърква - губя излишно време да се чудя дали не съм пропуснал нещо. За мен важно е да тръгна да пиша един път - после всичко върви по реда си, без да се замислям. Та по тази причина уча и темите последователно, а не избирателно /тази не ми харесва, тази мога и после и т.н./. Когато хронологически са ми ясни нещата - не се затруднявам особено. Даскала отчете, че имам учудващо услужлива памет за дати и събития / да не повярваш, бей /.
Едно нещо и аз да имам като хората - шегичка :lol:
Аватар
hypnosssa
Плиний Стари

Мнение от hypnosssa »

AlexHI и аз доскоро като теб карах така като и аз си мислех че имам супер памет,обаче в 1 момент се оказа,че хронологията я знам,ама 1 тема не мога да напиша...което е ужасно отчайващо...и така започнах всичко отначало.Сега мн ме е яд,че не съм обръщала повече внимание на структурирането на темите,ама...акъл.
А колкото до плана,никой няма да ти отчете като минус че нямаш такъв,само на теб ще ти бъде доста по-лесно да имаш.Щото иначе се объркваш,пишеш пишеш и накрая се сещаш нещо,което си пропуснал,а ако го сложиш не на място това вече ти взима от оценката..Така че според мене плана си е 1/3 от темата..Пък и така ще знаеш кога да включваш разни анализаторски умения и кога да пишеш фактите...щото понякога и това обърква...ама в крайна сметка си учи както ти е по-лесно...аз за себе си вече разбрах че мноого съм подценявала трудността на това да напишеш тема по история и че всъщност няма почти нищо общо с тази по литература,макар и 2те да се наричат теми...
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Ммммм hypnosssa е мн права. Планът,естествено не се вклщчва в оценката ти :wink: , но е одбре да си структурираш мислите още в началото,защото наистина някой неща се забравят. Мн гадно е да знаеш хронологията,но просто да не можеш да "събереш" темата в едно цяло,помниш откъслечни неща,забравяш кое след кое е .. аз за това си направих мн подробни планове.Накое нещо,което ми е останало в ума за определен абзац си го пишех в плана и така се подсещам за целия абзац какво съдъжа :)
П.С.:аз даже мисля,че темата по История е по-трудно нещо...точно поради гореизброените причини :lol: А по Лит. винаги, винаги може да замажеш с философски измишльотини..както се наложи да направя :? :twisted:
Изображение
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

ако можеш да философстваш:)
а за да философстваш трябва да си прочел нещо поне:)
:lol: :lol: :lol:
а примерно на мен ако недаЙ боже ми се падне нещо на тема "Ако можеха да говорят", направо да скачам през най-близкия джам...
:roll:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
tiha_chest
В началото бе словото

Мнение от tiha_chest »

Хайде и аз да кажа две думи :lol: План, чернова или каквото и да било от този сорт не ги гледат проверяващите, освен ако няма някакви супер фрапантна обърквация на темата... Един преподавател ни разказа как един кандидат-студент написал чернова, нямал време да я препише и изведнъж се оказва, че сякаш нищо не е писал и има 2-ка... Добре, че е отишъл да си привери работата, че се повдигнал върпосът и така в крайна сметка му прегледали черновата и получил оценка 5.75 . Така че чернова или план не са важни за проверяващите, а са за твое улеснение... Моите планове например бяха във вид: 1-ва точка един какво си, 2-ра точка еди-що си :lol: Не съм писала хронология или нещо от сорта, но то си зависи и от темата де :roll: Така че на място си преценяваш :wink:

Що се отнася до изпита по литература... вярно, че написването на тема по история не е никак лесна работа, но не подценявайте литературата! Във факултета по история преподавателите имат ясни критерии за оценяване, които ако ги усетите ще ви бъде по-лесно и ако си знаете после темата, напишете я така, както сте я писали и учили в къщи резултата ще бъде повече от добър и ще сте доволни. По литература обаче не стоят така нещата.... там всеки дърпа за своите претенции и изведнъж се оказва, че ако си разбрал претенциите на единия преподавател, пишеш така както той иска, а накрая ти проверява темата някой друг...резултатът е повече от плачевен. Миналата година ходих и на курс по литература към СУ и тъй като накрая вече бяхме тотално шашнати и объркани кого да слушаме, взехме че попитахме поредната преподавателка, която уж трябваше да даде методически указания... А тя каза, че този, който ние объркал така главите щял да провери само 100 работи, така че да не се притесняваме и да си пишем, както си знаем... Това беше върха на глупостта! :evil: Така че, който ще кандидатства с литература...УСПЕХ! А за историята...просто учете, но не само хронология..тя е важна, но не тя ви прави темата да изглежда като такава :!:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Излъгал те е този! Никой няма да ти гледа черновата, дори ако си дядо Васил Златарски! Всичко е до беловата, а черновата, повечето дори не я поглеждат. От друга страна в последните 10 години няма случай на променена оценка, защото такъв е регламентът, а какво остава за промяна заради чернова! Тя е затова, за да може да се бърка на нея, но беловата... :wink:
Аватар
Rage
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Rage »

Мда, черновата си е просто лист хартия, която единствено на вас може да послужи за нещо! Не знаех че разрешавали, ако си писал само на чернова и не ти е стигнало времето за беловата, да получиш изобщо някаква оценка! Точно затова черновата се пише на отделни листи, а беловата на официалните, които са си закрепени един към друг и са с печат! Но все пак всичко е възможно! Моя съвет е на черновата да си пишете само съвсем кратък план в точки на това, което после ще развиете в темата, а не да напишете цялата тема първо на чернова! 8)
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Rage написа:Моя съвет е на черновата да си пишете само съвсем кратък план в точки на това, което после ще развиете в темата, а не да напишете цялата тема първо на чернова! 8)
, поради простата причина, че няма да ви стигне времето

8)
Изображение
Аватар
AlexHI
От дъжд на вятър

Мнение от AlexHI »

поради простата причина, че няма да ви стигне времето

От това ме е страх я- не съм мн.добър в бързото писане - за 5 часа написах 9 листа. И затова не правих план. И пак останах без заключението :roll:
А ако се падне голяма тема - не знам какво ще правя :shock:
Аватар
Licenti0us
От дъжд на вятър

Мнение от Licenti0us »

доста взех да се притеснявам.
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”