За перспективността на биологическите специалности
Модератор: Boromir
- justnik
- В началото бе словото
- Специалност: Биотехнологии
- Курс: втори
За перспективността на биологическите специалности
Как мислите - дали специалности като Биотехнологии, Молекулярна биология и Екология имат бъдеще?Каква професионална реализация предлагат?Интресно ми е някой завършил вече с какво се занимава?
Имах страхотна леля, която казваше, че ако прекалено дълго гледаш красиво момиче, се вцепеняваш. От части беше права...
- aleksander
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Значи,аз съм първи курс и кой знае какво не мога да ти кажа,но ще споделя впечатленията си до момента...
Знай обаче,че биологията е тежичка наука,която изисква много четене и следването не е лесно... Още повече,че в БФ са набутали и някои безсмислени предмети(като математика с невероятно заядливите си преподаватели-и по-скоро един адски ексцентричен и заядлив доцент ,който ти прави големи проблеми,къса много и ти опъва нервите до краен предел...Те всъщност много хора могат да ти опънат нервите...
). Още съм в началото,а вече имам чувството,че понякога се отдалечаваме от същината и учим всичко друго,но не и биология
.
Ако сериозно обаче ти се занимава с биология,давай смело напред - за бъдещето не се притеснявай. Ако си учиш сериозно,работа и реализация със сигурност ще имаш... Казват,че в чужбина работа за молекулярни биолози имало... В България е малко по-трудно,но повтарям с желание всичо се постига - ето в Майчин дом откриха център по Молекулна медицина(точно като за нас ,молекулярните биолози... ),казват,че с Биохимия и Вирусология също имало работа(доста се бутат в тези катедри...),в Медицинска академия имаш възможност за работа,в лаборатории към болници и частни клиники(например ин-витро оплождането се извършва от биолози). Знам за биохимията към Военна болница,че имаш някаква възможност за работа ,и не само за биохимията... Хубаво е от сега да знаеш с какво точно искаш да се занимаваш.
В чужбина доста се търси нашата специалност,ако имаш желание и възможност там е хубаво да си вземеш магустратурата или да заминеш по някаква програма.
Като материална база НЕ очаквай нищо особено - ето това е болното място... Казват,че има катедри с що годе нормална база,засега не съм ги видял - по зоология е що годе свястно,по ботаника е добре... Но и още в първи курс предполагам,че е рано... Очаквах цитологията,която според мен за сега е най-смисленият и най-важен засега за нас предмет да има хубава база,уви трагедията там е пълна(не искам да те плаша де ...)
Но за сметка на това преподаването е на ниво - лекциите по цитология са уникални(компенсират упражненията ). Проф. Румен Панков е изключителен... Асистентите също са свестни...
Е,има и изключения ,като целия курс по обща и неорганична химия и математиката - там всичко е адски тъпо и е наистина мноооого зле...
p.s. За еколозите казват,че има по-голяма възможност за работа,не знам...
Но знам,че там определено се учи по-малко и натоварването им не е голямо.
Знай обаче,че биологията е тежичка наука,която изисква много четене и следването не е лесно... Още повече,че в БФ са набутали и някои безсмислени предмети(като математика с невероятно заядливите си преподаватели-и по-скоро един адски ексцентричен и заядлив доцент ,който ти прави големи проблеми,къса много и ти опъва нервите до краен предел...Те всъщност много хора могат да ти опънат нервите...
Ако сериозно обаче ти се занимава с биология,давай смело напред - за бъдещето не се притеснявай. Ако си учиш сериозно,работа и реализация със сигурност ще имаш... Казват,че в чужбина работа за молекулярни биолози имало... В България е малко по-трудно,но повтарям с желание всичо се постига - ето в Майчин дом откриха център по Молекулна медицина(точно като за нас ,молекулярните биолози... ),казват,че с Биохимия и Вирусология също имало работа(доста се бутат в тези катедри...),в Медицинска академия имаш възможност за работа,в лаборатории към болници и частни клиники(например ин-витро оплождането се извършва от биолози). Знам за биохимията към Военна болница,че имаш някаква възможност за работа ,и не само за биохимията... Хубаво е от сега да знаеш с какво точно искаш да се занимаваш.
В чужбина доста се търси нашата специалност,ако имаш желание и възможност там е хубаво да си вземеш магустратурата или да заминеш по някаква програма.
Като материална база НЕ очаквай нищо особено - ето това е болното място... Казват,че има катедри с що годе нормална база,засега не съм ги видял - по зоология е що годе свястно,по ботаника е добре... Но и още в първи курс предполагам,че е рано... Очаквах цитологията,която според мен за сега е най-смисленият и най-важен засега за нас предмет да има хубава база,уви трагедията там е пълна(не искам да те плаша де ...)
Но за сметка на това преподаването е на ниво - лекциите по цитология са уникални(компенсират упражненията ). Проф. Румен Панков е изключителен... Асистентите също са свестни...
Е,има и изключения ,като целия курс по обща и неорганична химия и математиката - там всичко е адски тъпо и е наистина мноооого зле...
p.s. За еколозите казват,че има по-голяма възможност за работа,не знам...
Но знам,че там определено се учи по-малко и натоварването им не е голямо.
Ами какво да ти кажа - първо трябва да се ориентираш към нещо конкретно и съответно към някаква магистратура... Изясни си с какво точно искаш да се занимаваш
Иначе възможностите,за които съм чувал са много - да кажем микробиология и вирусология или към някакъв научен институт с научна работа(например БАН с мизерното заплащане
) или с работа към здравно заведение(да кажем лаборатория в болница). С биохимия - в биохимична лаборатория. С репродуктивна медицина да кажем - ин витро оплождане в болница или частна клиника. С генетика/медицинска генетика - предродова,пренатална диагностика и генетични изследвания пак към генетична лаборатория. С имунология - някаква научна работа или да кажем към онкология. С ендокринология - някаква научна или здравна работа.Със зоология - паразитология в Центъра по заразни и паразитни болести. С рекомбинантни-днк-и и ботаника - в агроинститути,хибридизация и модифицирани организми. С клетъчни и тъканни култури - в банки за отглеждане на такива култури и работа с тях(там присаждане на клетки,стволови клетки...). В лаборатория към днк-анализ към Съдебна медицина.Можеш да кажем да участваш в разработване и тестване на фармакологичи препарати и лекарства...Такива неща общо взето съм чувал...Всяка катедра ти предоставя различни възможности...Всичко зависи с какво точно ти се занимава... Но всичко това повтарям след магистратура !
В чужбина имало доста по-голяма възможност за работа и реализация...Даже магистратурата да си вземеш там е по-добре...
Иначе възможностите,за които съм чувал са много - да кажем микробиология и вирусология или към някакъв научен институт с научна работа(например БАН с мизерното заплащане
В чужбина имало доста по-голяма възможност за работа и реализация...Даже магистратурата да си вземеш там е по-добре...
За такова нещо не знам...ама май не можеш(за какво са иначе фармацевтите)... Освен това ние не получаваме квалификация "фармацевт"/"помощник фармацевт"/,какъвто именно има правото да практикува в аптека...fosilka написа:А може ли да работиш в аптека?Чух че може да бъдеш нещо като фармацевт.Да си продаваш лекарства ...има ли нещо вярно в тая работа?
Значи,че например можеш да участваш в разработването на дадено лекарство в научен институт и да го тестваш в лабораторията...Можеш да бъдеш и представител на някоя фирма,да им представяш лекарствата и продуктите...fosilka написа:А това какво означава :
Можеш да кажем да участваш в разработване и тестване на фармакологичи препарати и лекарства..
че може да правиш лекарства в някой аптечен склад или просто да ги тестваш,разнасяш и т. н ?
аз съм 3ти курс МБ. естествено, че има перспектива, тези науки тепърва се развиват. особено в чужбина. в българия в научния сектор заплащането е ниско. в аптека не можеш да работиш, не си фармацевт. обаче можеш да работиш където се разработват лекарства. а да си търговски представител според мен е адски тъпо
биолоджи хубаво е изброил хиляда неща. имай предвид,че в българия се работят предимно растения.
биолоджи хубаво е изброил хиляда неща. имай предвид,че в българия се работят предимно растения.