Parkour/Freerun :P

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
darky
Пишеща машина
Специалност: НУПЧЕ
Курс: трети
Обратна връзка:

Parkour/Freerun :P

Мнение от darky »

ами новата мания да скача човек наляво-надясно :) ето малко информация за тези който не са запознати :) интересно ми е аз ли съм единствения практикуващ тук :P

„Изкуството да се предвижваш от едно място на друго със свободни движения ти показва заобикалящата те среда по различен начин. Целта е да станеш част от околната среда като развиваш ума и тялото си.“
Себастиан Фукан, съосновател на паркур- свободното придвижване в градска среда

Паркур или свободното предвижване в градска среда е най-новата мания, обхванала света.

Ако не се сещате за какво иде реч, изгледайте за пореден път клипа на Мадона „ Hung up“. Момчетата и момичетата, които разгряват в началото на клипа, а после скачат от покрив на покрив, премятат се през парапети и се прехвърлят през 4 стъпала на ръце- всички те практикуват паркур.

Името на този екстремен спорт идва от френската дума parcour, което означава бягане с препятствия. По-късно практикуващите го заменят „с“ с „к“, защото го намират за по-модерно.

Трудно е да се обясни какво точно е parkour, защото всеки, който го практикува, има собствено мнение по въпроса.

„Бегачите“ използват градската среда като огромна спортна площадка, на която всяка сграда, парапет или покрив се превръща в препятствие, което трябва да бъде преодоляно по възможно най-елегантния начин.

Движенията в parkour са взаимствани от акробатиката и катеренето. Обръща се изключително внимание на елегантността на движенията.

Един от основателите на движението Parkour е Себастиан Фукан, който можете да видите в гореспоменатия клип на Мадона.

Той и неговите последователи смятат, че parkour е по-скоро изкуство, отколкото спорт. Приемат „разходката“ в града като път към себепознаване и се стремят към хармония със заобикалящата ги среда.

Повлиян от изтончните философии, Себастиан решава да се посвети изцяло на това изкуство, за да се пребори с негативната енергия и да стане „ плавен като вода“.

Трите основни принципа за овладяване на изкуството parkours са самостоятелност, игра и позитивна енергия.

Разпространяването на новата философия се е превърнала в една от основните цели на чернокожия французин.

Ако решите да станете един от последователите на Себастиан, единственото, от което имате нужда, са чифт удобни спортни обувки и дрехи които позволяват на тялото ви да диша. Необходими са доста тренировки, докато овладеете най-впечатлявщите трикове и движения. Фенове в България на този екстремен спорт можете да намерите на следните уеб адреси:

http://urbanfreeflow.hit.bg и http://www.sjc.hit.bg

Другият вариант е да си свалите филмчета от интернет и да започнете да тренирате.

Не забравяйте:

Parkour е потенциално опасен спорт

Практикуването му от нетренирани хора може да доведе до нежелани последици като:

Повреждане на частна и обществена собственост

Сериозни физически травми

В някои случаи може да се стигне до смърт

За това е добре да спазвате следните съвети:

Пазете обществената и частната собственост, особено ако принадлежи на други хора

Пазете себе си и здравето си

Не предприемайте необмислени рискове - може би рискувате собствения си живот

Тренирайте с приятел - той може да ви даде интересни идеи и да ви помогне, ако паднете или пострадате.

Паркур - Основна цел на дисциплината/спорта/изкуството е ефективността. Това означава максимално бързо придвижване, с минимално количество изразходена енергия. Тук излишните (или така наречени "паразитни" движения), които целят повече естетика отпадат. Тук всичко зависи от сила, скорост, решителност, издръжливост и гореспоментатият термин "armour" или устойчивост на тялото. Салтата не са част от паркур. Те са неефективно движение, имащо само естетически качества. Въпреки практическата си насоченост паркур не е спортна състезателна дисциплина.

Трикинг/ Еxtreme Martial arts/ Extreme kicks (и още много подобни...) са дисциплини, целящи да се постигне дадено ниво на сложност, естетичност и технически умения. Тук техниката и комбинативността са най-важното нещо. Целта е да се постигне перфектна техника на дадено салто/ритник/ комбинация. Съществуват състезания по Extreme Martial arts, но не са много разпространени.

Freerunning - това е "спойка" (fusion) между двата спорта. Използват се както движения от паркур, така и салта и ритници от трикинг. Основна цел - да изразиш себе си чрез движение. Тук не се гледа ефективност, колкото комбинативността и красотата на движението. Целта е движението да изглежда готино. Freerunning не е приложим за състезания, тъй като изразяването на теб самия е нещо доста субективно и не може да бъде измерено, или пък оценено от съдии.

http://www.vbox7.com/play:8c0746be - НЕЩО КРАСИВО
Изображение
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Тъкмо се изприщих като го видях с "к", ама щом било модерно... :? иначе не е за мен :lol:
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Интересно :D
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Не мисля, че тая мания е нова. Знам за нея много преди баба Мадона
да направи глупавата си песен.Иначе тея хорица на мен са ми
известни като джъмпъри. Доста клипчета съм глеадал и бих казал, че
който може това е яко копеле :D
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
darky
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от darky »

хахаха аз па паднах зле днеска :Р по-точно преди 10тина минути :roll:
май аз бях до тук за 1-2 дена с parkour-a :D
Изображение
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

За този спорт се изисква една много добра физическа подготовка.То не е да решиш от днес за утре и да почнеш да скачаш като жаба без глава :idea:
.
Аватар
darky
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от darky »

e aЗ от месец го тренирам :Р
Изображение
deathcrush
От дъжд на вятър

Мнение от deathcrush »

аве кво тренираш ти по овчакупелските ливади, я ги виж братята руснаци:http://youtube.com/watch?v=XVQNt64PxfE
първото пиле грабва червея, но втората мишка изяжда сиренцето.
be grimm and necr0 and c^lt
alas, dont be Dani Filth
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

Тоя е някъв ненормален. :shock: :shock: :shock:
махни обаче втория урл таг, защото едвам го отворих.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
radja
Гутенберг
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от radja »

darky написа:e aЗ от месец го тренирам :Р
и ти си новак..аз не практикувам, ама познавам Людмилчо, който откакто го познавам все е по стените...

те май даже имаха няк'фа зала или нещо такова освен всичко друго?:)
goadelic
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от goadelic »

Това е голяма лудница. Много е яко.
Включване от Добрич. ---> http://vids.myspace.com/index.cfm?fusea ... 1571123820
Upwards, upwards into the sky, flying higher and higher, until I feel like I could touch the Sun.
Аватар
Бавария
Легендарен флуудър
Специалност: Право - редовно
Обратна връзка:

Мнение от Бавария »

DaNce_ написа:Интересно :D
не бих казъл
доста глупаво

защо трябва се катеря по стени и огради,
като на 10-тина метра има стълба