Изучаване на езици

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
fidodido
В началото бе словото

Изучаване на езици

Мнение от fidodido »

Дълго време мислих и все пак не достигнах да някакво адекватно заключение,някакъв отговор на въпроса "Как и до колко се изучава чужд език в университета".Може да звучи смешно,но все пак аз съм длъжен да ви попитам.
Наскоро се разхождах из ректората и видях обява /вие сигурно също сте я забелязали/,която гласеше "Японистика - изучаване на японски в продължение на 4 семестъра ...".Рекох си "Брей,може да се изучава допълнително език и то в някакви курсове,а направо във ФКНФ.Това звучи интересно" и продължих да търся информация.Разбрах още,че през 2002 е имал обявен свободен допълнителен прием за полски език,дори и без такси.
Иначе,като разглеждам програмите на желаните от мен специалности/тук е мястото да вметна,че съм кандидат все още за СУ/,забелязвам,че изучаването на чужд език е твърде малко.Разгледах програмите на ФЖМК - около 120 часа в последния курс определени,което е доста малко за един чужд език.Във ФСлФ същата работа,както и на други места.
Та въпросът ми е следния,просто формулиран: "Как може да се изучава език в СУ?" и към него добавям "Колко често се появяват подобни "допълнителни приеми" във ФКНФ?"

Благодаря!
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Поне при мен западният език е факултативен и аз не ходя...Преподавателите са меко казано странни и лично аз не бих могла сериозно да науча един език по този начин. Ако ще се учи език - искам да го уча сериозно...вярно - езиците се разпределят според това на кое ниво си...ама... :roll: Иначе в моята специалност учиш задълбочено (казвам го наистина отговорно) два балкански езика (румънски, турски или гръцки) в ИЧС. Аз засега съм адски доволна от гръцкия, двете преподавателки наистина могат да те накарат да го заобичаш и научиш този език. Нивото ми в момента е такова, каквото не е на немския ми език, учен 5 години...
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
eli_girl
Пишете, о, братя

Мнение от eli_girl »

ами 120 часа са наистина много малко като се има предвид материалът,който взимаме...затова всъщност се изисква и от теб да отделяш поне няколко часа на ден допълнително,за да се справиш...получава се,но си е трудно...
A Mind is a terrible thing to waste!
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

eli_girl написа:ами 120 часа са наистина много малко като се има предвид материалът,който взимаме...затова всъщност се изисква и от теб да отделяш поне няколко часа на ден допълнително,за да се справиш...получава се,но си е трудно...
Кой ще се навие на това :shock:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Аватар
fidodido
В началото бе словото

Мнение от fidodido »

И все пак?До сега не прочетох някакъв конкретен отговор!Бляк Лейди,ти миналата година влезе индология,какво мислиш?
eli_girl
Пишете, о, братя

Мнение от eli_girl »

black_lady написа:
eli_girl написа:ами 120 часа са наистина много малко като се има предвид материалът,който взимаме...затова всъщност се изисква и от теб да отделяш поне няколко часа на ден допълнително,за да се справиш...получава се,но си е трудно...
Кой ще се навие на това :shock:
ами точно затова казах,че си е трудно и забравих да спомена,че трябва и много воля и по възможност любов към езика...
A Mind is a terrible thing to waste!
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

Да, и именно заради това отказах да се занимавам факултативно с език. Още повече ще намразя немския (госпожата, която го предава спокойно може да е Хитлер в женски вариант :roll: ), а англ. не съм го учила сериозно от 5 години...Грам смисъл няма...
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

fidodido написа:И все пак?До сега не прочетох някакъв конкретен отговор!Бляк Лейди,ти миналата година влезе индология,какво мислиш?
Ами ние в индологията учим много хинди - имаме часове всеки ден, късат ни от домашни, тестове, диктовки и преводи... :roll: Определено този език ще го научим доста добре, но като се има предвид, че от догодина започваме санскрит, а от по-следващата - урду, чудя се как ще се оправим с 3 езика? :lol: Пък факултативно можем да си изберем западен език и/или друг азиатски, но ми се вижда малко тежичко да си добавя и още 2, та да станат 5 :shock: Макар че от догодина смятам да запиша и английски, че да не го позабравя, няма как! :?
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”