Самоподготовка по БЕЛ

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Аватар
fly4o
Танцуващия с клавиатури
Обратна връзка:

Мнение от fly4o »

Литературата не е само чувство и емоция....Това да ти идва отвътре ти помага 20-30% за темата...След това, трябва да изчетеш най-подходящите критици..и тогава да седнеш да си пишеш темата...А аз не виждам защо втория формат го възприемате като есе? То си е пак живо интерпретативно, само че съпоставяш две творби по твои виждания,подкрепени ПАК чрез литературни критици....Според мен, за да можеш да го напишеш, трябва първо да си си написал всички останали теми...
Правист,1ви курс,2ра група

I'm a believer
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Вярно е, че се съпоставят две произведения, но тоя формат дава много повече свобода - и за лична интерпретация, и за оригинално мислене, и за осъвременяване на дадения проблем...
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
Nuc
От дъжд на вятър

Мнение от Nuc »

аз се подготвях сам защото първо не одобрявам частните уроци и второ нямах пари за такива... започнах да уча в началото на юни месец и за месец и нещо минах авторите но с много сериозно четене... вземате си няколко помагала от рода на 120 литературни разработки и тем подобни сядате четете подбирате квото ще ви трябва за дадена тема и готово... а за есе или тема... аз писах есе по простата причина че темата беше за моя "любимец" Далчев който не бях бутнал... но иначе ако знаете много за автора на темата пишете тема.. есетата са много по-опасни като оценка щото не знаеш как ще те приеме комисията... мойто есе нямаше нито увод нито теза и накрая хванах не чак толкова лоша оценка и поне такава която ме допускаше до писмен по журналистика... :)успех на всички :)
Аватар
clessy
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от clessy »

Тц! По лит-ра не става без уроци или човек,който да те насочва на какво да наблегнеш(подчертавам--> важно е само някой да ти покаже правилната посока,а не да ти даде на готово материалите и да зубриш)...По история,в известна степен и по география, мисля по-става без уроци,при положение,че имате готовите теми.Там не се налага да измисляте нищо...всичко си го пише :idea: КЪСМЕТ!

"...И гърди геройски на смърт да изложи, И ЕДИН ВРАГ ПОВЕЧ МЪРТЪВ ДА ПОЛОЖИ...!!!"
Аватар
RaLiTO
В началото бе словото

Мнение от RaLiTO »

съгласна съм с clessy...по литература си е необходима помощ...
It's the way that I wanna live (it's my prerogative)...
You can’t tell me what to do...why can't I live my life...without all of the things...That people say
Аватар
Nuc
От дъжд на вятър

Мнение от Nuc »

всеки си има мнение :) то си зависи и от самия човек между другото :) и от целите му.. мойта беше да изкарам над 3.50 за да мина на журналистиката и го направих... сигурно за това не ходих на уроци.. не трябва много зор за да изкараш над 3.50 :) а и нямах излишни пари... т.е. нямах никви пари...
Аватар
clessy
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от clessy »

Nuc написа:всеки си има мнение :) то си зависи и от самия човек между другото :) и от целите му.. мойта беше да изкарам над 3.50 за да мина на журналистиката и го направих... сигурно за това не ходих на уроци.. не трябва много зор за да изкараш над 3.50 :) а и нямах излишни пари... т.е. нямах никви пари...

И какво стана?Приеха ли те журналистика? :?: И аз към това съм се запътила,обаче не мисля,че целта ми е да изкарам над 3.50...поне 4.50,за да е сигурен успеха ми.Плс разкажи нещо повече за другите изпити(писмен и устен)А за уроците браво,че си се справил сам!
Не казвам,че сам е невъзможно да се справиш,а че мах добрият успех предполага Учител или Уроци!

"...И гърди геройски на смърт да изложи, И ЕДИН ВРАГ ПОВЕЧ МЪРТЪВ ДА ПОЛОЖИ...!!!"
Аватар
Josif
Драскач

Мнение от Josif »

Не е вярно, че по Литература не става да се готвиш сам. Става и още как! Аз така направих. Може би трябва да добавя, за да съм коректен :wink: . че майка ми е учителка по Български език и Литература, и че имах най-добре систематизираните и опростени теми. Но трябва да подчертая, че кандидатствах с Литература не защото специалността, която съм искал го е изисквала, а защото това ме влечеше и до известна степен ми се отдаваше.

Темите наистина ги имах на готово, но и това не е съвсем вярно. Давам пример. За Димов темичката ми беше точно четири странички голям формат със ситен шрифт. Това съвсем не беше достатъчно. Така че от там нататък четях Стефанов и другите критици, проявих малко фантазия и то взе, че стана. :D

Все пак както и да учите най-важно е желанието и постоянството. :wink:
Silence tells me secretly Everything!
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”