Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
Здравейте.Знам,че тук се дискутират въпроси свързани със следването в СУ,но все пак се надявам да ми бъде отговорено на въпроса поради простата причина,че тук има балканисти и румънисти,пък и още хора с добра осведоменост.
Бих искал просто да попитам - как мога да следвам в Румъния/Букурещ/ и струва ли си въобще?Качеството достига ли поне българското равнище или пък го разминава?Каква е процедурата за следване там - как се учи езика,как се влиза в университета,колко струва?
Благодаря!
Бих искал просто да попитам - как мога да следвам в Румъния/Букурещ/ и струва ли си въобще?Качеството достига ли поне българското равнище или пък го разминава?Каква е процедурата за следване там - как се учи езика,как се влиза в университета,колко струва?
Благодаря!
Чувал съм, че у Влашко качеството на обучение в никой случай не отстъпва на нашето, да не кажа нещо по-силно. Освен това хората с румънски се ценят (явно не са много). Допълнителен плюс е, че Румъния е близо и е съвсем малко по-скъпа от Бг, така че предвид всичко това идеята ми се струва добра. Бирата им обаче е гадна 

-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Букурещ прилича на София. Само дето шофьорите са още по-отвратителни и задръстванията по-големи. Румънците имат по-кофти манталитет от нашенците, не знам дали това ще ти се понрави. За самото образование нищичко не мога да ти кажа, не съм чувала нищо. Разстоянието Русе - Букурещ е час и половина, със сигурност ще ти е по-близо от София и ако можеш да си позволиш - можеш да се прибираш примерно 2 пъти в месеца
Стандартът им е малко по-висок - цените са малко по-надути от Бг. Едно сядане в кафене с 1 сок и две кафета излезе около 6 лв, в БГ излиза около 3, максимум 4...
Евро -лея е 1 - 3,5 . Миии, май това се сещам.
-
Reflection
- В началото бе словото
Re: Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
Много гордо и патриотично звучат призивите за лошата бира на братята-власи, плод вероятно и на леко истеризираното пред-ЕС членство масово съзнание, но истината е, че още известно време нашия най-изявен жалон за сравнение ще бъдат те, колкото и да не ни се харесва.fidodido написа:Здравейте.Знам,че тук се дискутират въпроси свързани със следването в СУ,но все пак се надявам да ми бъде отговорено на въпроса поради простата причина,че тук има балканисти и румънисти,пък и още хора с добра осведоменост.
Благодаря!
Така,че колега, не пренебрегвайте собствените си аргументи и добре обмислете въпросната идея - тя си стрева поне едно по-сериозно и детайлно проуване, вероятно и извън този форум. Гледайте "Холмарк" и "АХН" - да Ви е направило впечатление на какъв език са рекламите? Този език е романски и ако знаете един такъв език, само ще ви е от полза вбъдеще, ако не - ще си отворите още една врата.
Бил съм само в Букурещ, която според мен е една идея по-чиста, по-подредена и особено с много по-вежливи сервитьори от софийските. Булевардите са малко по-широки и с по-голяма доза ред по тях, а иначе ЕС в източно- пардон, балкано-европейския му екс-соц вариант Ви е познат...
Що се отнася до университетите - не са по-лоши от нашите, даже смея да твърдя, че са малко по-либерални,реформирани и отворени към света от нашите. Румънците знаят как да се държат, за да се харесат на другите и са усвоили онзи "модерен" или "постмодерен" академичен дискурс с елементи на деконструктивизъм в хуманитаристиката. Освен това работят по повече международни проекти от нас, имат повече и по-здрави връзки с академични центрове в Европа и за съжаление - умеят повече от нас да работят в мрежа и екип.
Така, че съветвам всеки интересуващ се да използва програмата Еразъм, за да изкарате поне семестър там, пък ако Ви се понрави - и повече. Особено в магистърска или дскторантска програма.
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
-
Crematory
- Легендарен флуудър
- Специалност: френска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Re: Невероятна идея - следване в Румъния,но дали си струва?
Reflection написа:
Бил съм само в Букурещ, която според мен е една идея по-чиста, по-подредена и особено с много по-вежливи сервитьори от софийските. Булевардите са малко по-широки и с по-голяма доза ред по тях, а иначе ЕС в източно- пардон, балкано-европейския му екс-соц вариант Ви е познат...
Мале, явно не сме били в един и същ Букурещ
Доста е по-полицейско, не е по-чисто, келнерите са по-скоро досадни, отколкото вежливи, "Малкият Париж" Букурещ ми се видя "с една идея" по-добър от Кючук Париж в Пловдив, организация на търговия, транспорт е по-слаба, а за зимните курорти - да не говорим! Прочутата Синая е много под Боровец, Пампорово или Банско. Иначе - библиотеките им са по-добре заредени със западна литература, но са мноого по-националисти от нас. На какво отгоре! 
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Колега, и на мен ми се въртят подобни идеи, но ще видим. Иначе следвам румънска филология и си мисля сериозно да се пробвам да продължа във Влашко, но още не съм проучила добре как стои въпросът - и аз не знам откъде да започна да събирам информация.
Точно вчера се върнах от Румъния (отново), прекарах си супер и честно казано, много я обичам тая страна. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

http://predi13.pernik-bg.com/

- ballsmile
- В началото бе словото
За съжаление Румъния е колкото близка географски, толкова и далечна като информация за нас като народна маса
Определено мисля че образованието им е на високо ниво. Дали е по-високо от нашето незнам, но университетите им (легалните) са добре уредени, с по-добри икономически възможности. Това, че румънците знаят как да се харесат на иностранците е правилно твърдение, но не означава, че са по-стойностни като хора от нас. Съвсем соро имах доста продължителен и сериозен контакт с румънци и този мой контакт потвърждава казаното по-горе. Беше ми казвано това, което бих искал да чуя, представено като единствената и правилна истина! Аз вярвах -> съмнявах се -> разговарях -> пак вярвах -> накрая останах излъган с дно учтиво и сърцераздирателно изинение!!!
Успех!
Определено мисля че образованието им е на високо ниво. Дали е по-високо от нашето незнам, но университетите им (легалните) са добре уредени, с по-добри икономически възможности. Това, че румънците знаят как да се харесат на иностранците е правилно твърдение, но не означава, че са по-стойностни като хора от нас. Съвсем соро имах доста продължителен и сериозен контакт с румънци и този мой контакт потвърждава казаното по-горе. Беше ми казвано това, което бих искал да чуя, представено като единствената и правилна истина! Аз вярвах -> съмнявах се -> разговарях -> пак вярвах -> накрая останах излъган с дно учтиво и сърцераздирателно изинение!!!
Успех!
Walk on through the wind,
Walk on through the rain,
Tho' your dreams be tossed and blown.
Walk on through the rain,
Tho' your dreams be tossed and blown.
:)
Мое лично мнение - отговорът е НЕ!!! НЕ си заслужава! Както за Румъния, така и за Сърбия, Македония, Украйна, Беларус, Турция...