СУ открива 4 нови специалности
Модератор: Boromir
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Изобщо не очаквах точно такива нови специалности да сложат
Но съм убедена, че ще има много желаещи да влязат - като се сетя миналата година за Минало и съвремие-то какъв наплив беше
Колкото до перспективите, гледам да остана оптимист
То вече и без това каквото и да завършиш никога не е сигурно какво ще правиш след това 

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Добре де, простете моето невежество... хората, които са запознати, могат ли да кажат в какво се състои разликата между специалностите Балканистика и Минало и съвремие на Югоизточна Европа? Защото са с една насоченост, или поне така ми звучи. Сигурно е в два различни аспекта... де да знам... ей сега се замислям над този въпрос. Съжалявам, ако е прекалено глупав. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/

- feichka
- Форумно зомби
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: четвърти
Аз съм от МСЮИЕ, Жокер правилно отбеляза основната разлика. Другото са подробности.
Не знам какъв е плана на Балканистиката, но при нас се набляга повече на история, имаме си и политологически модул и езиков - 2 балкански езика. Общо взето - интересни неща се учат. 
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
- Catherine
- Летящите Пръсти
- Специалност: Нордистика
- Курс: втори
Ахааааа, къде бил ключа от бараката
. Сега ми се изясни. Знаех си, че има нещо такова, някаква тънкост. 
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628

Първо, не виждам смисъл една наука или специалност да бъде само на теоретично ниво, както каза. Или да я има, но да е качествена, или да я няма. И УНСС е бил институт до 1990 г., след това не, вече 17 години са минали. А и в него още по времето преди 1990 е имало специалоности, които не са икономически, а политически-МО (НЕ МИО, което си е било отделна специалност), както и една административна и информатика. Така че не е бил специализиран само в сферата на икономиката. А и тази тенденция да има специалности от различни професионални направления я има по целия свят. Не виждам какво лошо има, стига, разбира се, специалността да е наниво, а не да се открива специалност и в същото време да се казва "ама ние нямаме преподаватели по нея", я да обявим конкурс, дано някой дойде. Наскоро чух подобно изказване. Като няма преподаватели, няма да има и специалност. Те са най-важната част за провеждане на обучението.Tripio написа:Деси, добре, да оставим настрана спора за математиката и статистиката, безсмислен епък и Илиян много се надъхва нещо, почвам да се плаша. но вече за втори път повтаряш, че СУ трябва да остане хуманитарен, като се премахнат икономическите специалности - ами биологията, химията, физиката, математиката за хуманитарни науки ли ги броиш? пък и според мен това е идеята на университета - да се изучават всякакви науки, именно науки, на едно доста теоритично ниво. а тясната специализация е в институтите - МЕИ (преименуван на технически "университет"), ВИАС ("университет" по архитектура, строителство и геодезия), УНСС (което си е икономически институт). така си е било винаги.
ако на някого му се спори по темата, нямам нищо против
Лори, добре, нека си имаме статистика - ще си водят лекциите на 6-тия етаж
Вижте сега тези нови пециалности са доста непознати . До колкото разбрах Енерготерапията е доста интересна специалност където ще се изучава и хирургия даже . Много ми е интересно какво е това Педагогика по масмедии и художествена култура
товапък за какво дтава въпрос не ми е ясно .
Относно това аз уча сега специална педагогика - почти всеки ще каже егати и специалноста нямам думи но в интерес на истината в тази специалност се оказа че има много ама много пари и човек както може да помага на другите така и да забогатее . Хората работещи това са твърде малко и се тари такъв персонал . За които не му е ясно специалната педагогика се занимава с обучението на болно родените деца с дефекти . Оказва се че м България това е толкова малко чувано но на запад в Англия , Германия , Америка тази специалност е много извесна и страшно добре платена. Бих казала дори по добре платена и от икономистите и финансистите
Относно това което съм учила за сега то това е - анатомия , генетика , патология , актиорско маисторство , история на педагогиката , психология , общо взето каквот акъла ви събира а до колкото разбрах ще уча и математика и електротехника
Какво повече може да иска човек от такава специалност . В началото бях скептична и това че няма да ми хареса хич защото исках икономика да уча но уви това ми харесва също и не е никак зле
тъи че не приемаите с недоверие новите специалности . Всяка от тях си има своя чар .
Енерготерапията е приложима в рехабилиацията
А японистиката педагогика че знаете ли колко пари може да се изкарват примерно в Япония с тази специалност .
Общо взето тези подценени специалности според мен оварят вратите на света пред нас и на чуждите страни и + това Софииския е единствения университет ездаващ призната диплома в цяла Европа.
Докато икономисти , счетоводителии финансисти завършват куп всяка година
и конкуренцията е голяма а плащането според мен не е достатъчно за тези специалности
Та след това което написах кажете ми кое бихте предпочели икономист ли да сте и да блъскате в някоя бака или да имате занаят и да сте хора които се търсят доста в чужбина и бихте искарвали страшни пари
Относно това аз уча сега специална педагогика - почти всеки ще каже егати и специалноста нямам думи но в интерес на истината в тази специалност се оказа че има много ама много пари и човек както може да помага на другите така и да забогатее . Хората работещи това са твърде малко и се тари такъв персонал . За които не му е ясно специалната педагогика се занимава с обучението на болно родените деца с дефекти . Оказва се че м България това е толкова малко чувано но на запад в Англия , Германия , Америка тази специалност е много извесна и страшно добре платена. Бих казала дори по добре платена и от икономистите и финансистите
Относно това което съм учила за сега то това е - анатомия , генетика , патология , актиорско маисторство , история на педагогиката , психология , общо взето каквот акъла ви събира а до колкото разбрах ще уча и математика и електротехника
Какво повече може да иска човек от такава специалност . В началото бях скептична и това че няма да ми хареса хич защото исках икономика да уча но уви това ми харесва също и не е никак зле
Енерготерапията е приложима в рехабилиацията
А японистиката педагогика че знаете ли колко пари може да се изкарват примерно в Япония с тази специалност .
Общо взето тези подценени специалности според мен оварят вратите на света пред нас и на чуждите страни и + това Софииския е единствения университет ездаващ призната диплома в цяла Европа.
Докато икономисти , счетоводителии финансисти завършват куп всяка година
Та след това което написах кажете ми кое бихте предпочели икономист ли да сте и да блъскате в някоя бака или да имате занаят и да сте хора които се търсят доста в чужбина и бихте искарвали страшни пари
- JackInTheBox
- От дъжд на вятър
- Специалност: Психология
- Курс: трети
- Обратна връзка:
След приемането ни в ЕС всички университети в България, въвели кредитната система, издават диплома, призната в страните-членки на Съюза. Назад сте с информацията.pantera22 написа:
Докато икономисти , счетоводителии финансисти завършват куп всяка годинаи конкуренцията е голяма а плащането според мен не е достатъчно за тези специалности
![]()
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
да, за съжалениеivanov написа:След приемането ни в ЕС всички университети в България, въвели кредитната система, издават диплома, призната в страните-членки на Съюза. Назад сте с информацията.
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
http://avatek.bg
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
http://avatek.bg
Не можете да го твърдите така кардинално, без изобщо да познавате въпросните университети и студентите, обучаващи се в тях, веднъж казах и пак ще повторя-тази идея непрекъснато някои хора да се сравняват с другите и постоянно да говорят недостойни работи с цел да ги принизят, а така също и крайните квалификации, които давате за цели ВУЗ-ове, показва само едно, че разпространявате твърде недостойни мнения по отношение на други университети, специалности и т.н. Това не говори лошо за тях, а за Вас. Защото кадърните хора се реализират чрез уменията, които притежават, не чрез злословене по отношение на останалите.Tripio написа:да, за съжалениеivanov написа:След приемането ни в ЕС всички университети в България, въвели кредитната система, издават диплома, призната в страните-членки на Съюза. Назад сте с информацията.сега ще ни падне реномето, като напълним Европа с разни "кадри" дето са си платили за 6-ците в УНСС или в НБУ например (ама тяхната диплома не знам дали се признава)
И само едно уточнение-УНСС са въвели кредитната система няколко години преди СУ, същото е и за НБУ.