И като поздрав за теб и останалите, които ще надникнат тук и ще се заинтригуват, ето едно кратко хайку, вдъхновено от днешната сутрин отвъд прозореца ми
Тихо пада мъглата
над будния град.
Къде си, пролет?
Крие върхът
плещите свои
под плащ небесни сълзи.
Пристан от клони
край мокрия път.
Гълъби гукат безспир.
Идеалната гледка към планината и половината град е източник на чудесно вдъхновение, мдам.
Boromir написа:Заинтригуван съм И ще ти припомня твоето обещание
И като поздрав за теб и останалите, които ще надникнат тук и ще се заинтригуват, ето едно кратко хайку, вдъхновено от днешната сутрин отвъд прозореца ми
Тихо пада мъглата
над будния град.
Къде си, пролет?
Крие върхът
плещите свои
под плащ небесни сълзи.
Пристан от клони
край мокрия път.
Гълъби гукат безспир.
Идеалната гледка към планината и половината град е източник на чудесно вдъхновение, мдам.
С риск да бъде оваляна в катран и пера...мразя поезия..особено любовна Единствените стихове, които наистина ми харесват са на Вапцаров. Всичко друго не ми понася на нервната система /знам че е брутално,знам/
RealSugar написа:не ми понася на нервната система /знам че е брутално,знам/
стига бе, какво му е бруталното, и аз не обичам поезия.. въпрос на вкус
(или пък просто ние с теб сме прекалено цинично настроени )
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента. http://avatek.bg
Напротив, Вапцаров надживява времето си, излиза извън неговите рамки и е особно актуален дори днес.
Но разкажи със думи прости
на тях - на бъдещите хора,
които ще поемат поста ни,
че ние храбро сме се борили.
Това е един от любимите ми стихове на Вапцаров. Той е единственият поет, чиито стихове чета всеки път с насълзени очи. Какво общо има тук "за времето си", щом думите му те блъскат като с мокър парцал през устата 60 години по-късно? Какво значение има, че е бил комунист, щом като простичките му думи за живота и за човека те карат да потръпваш, осъзнавайки колко значими са те и днес?
Човек, който губи невръстното си дете, загинало заради мизерията, след което има силата да напише "Не бойте се, деца, за утрешния ден" ... Това е свръхчовешко...
Така че четете Вапцаров, независимо от рамките на времето. А при буря си спомнете за безсмъртните му стихове "но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото се обичахме..."
Напротив, Вапцаров надживява времето си, излиза извън неговите рамки и е особно актуален дори днес.
Но разкажи със думи прости
на тях - на бъдещите хора,
които ще поемат поста ни,
че ние храбро сме се борили.
Това е един от любимите ми стихове на Вапцаров. Той е единственият поет, чиито стихове чета всеки път с насълзени очи. Какво общо има тук "за времето си", щом думите му те блъскат като с мокър парцал през устата 60 години по-късно? Какво значение има, че е бил комунист, щом като простичките му думи за живота и за човека те карат да потръпваш, осъзнавайки колко значими са те и днес?
Човек, който губи невръстното си дете, загинало заради мизерията, след което има силата да напише "Не бойте се, деца, за утрешния ден" ... Това е свръхчовешко...
Така че четете Вапцаров, независимо от рамките на времето. А при буря си спомнете за безсмъртните му стихове "но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото се обичахме..."
Всички велики поети са надживели времето си...
Затова са велики, затова всеки знае имената им,
затова се изучават в училище..
защото в тяхното творчество намираме себе си и днес
За другото евала
ra4e^f написа:Всеки поет е велик за времето си. Как може да се определи кой е най-велик? .. пффф
О, милата тя!
Не си учила Теория на литературата, да видиш за какво иде реч...
Думите ти са много, много далеч от истината.
С богомилите по-добре се справи. Честно.
„Най-големият университет не се присъединява, той води" Боян Биолчев
Тц тц тц... Няма най-велик поет/писател/политик/певец и тн тн .. Това исках да ви кажа... баси хората. На дали сте изчели всичко написано на тоя свят от неолита до днес,за да твърдите,че еди кой си е най-велик.. просто няма най-велик...
П.С: справям се добре с всичко, с което се захвана.
П.С.2: Аз съм най-великият човек!
Душата ми е пленница смирена,
плени я твоя страстен член - пленена,
душата ми е в тихи две очи,
Душата ми те моли и заклина:
пръсни ми капсата. Пръсни!
Аз съм мокра до полуда.
искам да не къртиш друга!
Но ти желаеш пак да пляскаш Сашка,
а пък мене чак след 10-та чашка.
Мълчание в очите ти царува:
члена ти от мен не се надува