Няма да ви пействам цялата му биография, накратко тя e описана тук:Josif написа:Да, и на мен ми е интересно.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Захари_Стоянов
Забележете някои от нещата, които ще извадя по-долу от сайта. Понеже не успях да си намеря книгите (не са вкъщи), а и ме мързи да ви набирам текст, ще ви дам исторически източници от нета. Ако се съмнявате в тяхната достоверност, проверете ги. Започвам:
------
Бунтар по природа, по-известен в обществото като писател ("Записки по българските въстания) и журналист (вестниците „Независимост“, „Братство“, „Съветник“, „Светлина“, „Южна България“, „Свирка“), Захарий Стоянов е и голям политик.
В периода на борбата за Съединението се обявява против политиката на руското правителство. След 1885 става активен член на народнолибералната стамболовистка партия и застава начело на органа й в. „Свобода“. Публицистиката на Захарий Стоянов се отличава с полемична острота и борбен, настъпателен дух. Чрез статии и фейлетони той воюва на много фронтове — срещу политически и идейни противници, срещу мними дълбокоучени, откъснали се от народа нашенски аристократи, срещу подкупни журналисти. Критикува социални недъзи, утвърждава революционното минало, пламенно защитава идеалите, паметта и делото на националните революционери, ратува за почит и възхвала на техните образи и завети.
Безпощадната критичност и непримиримост към противната страна, цветистият език, жлъчната понякога подигравка, взетите направо от народните говори "солени" изрази им придават нерядко памфлетна острота.
----
И сега любимото ми:
----
Стоянов организира множество митинги началото на 1884 г и 1885 г. Митингите са в подкрепа на избора на Гаврил Кръстевич за нов областен управител, съпътствани от лозунги за Съединение, както и по-късно открито на митингите се пропагандира за Съединение и в княжеството.
Ето например една от датите, на които Захарий Стоянов е организирал своите митинги: На 21 юли 1885 г. се чества 17-годишнината от гибелта на Хаджи Димитър. На Бузлуджа се събират 3000 души, тук е и майката на героя. Произнесени са много пламенни речи, в които думата “Съединение” звучи като постоянен рефрен. Силно влияние върху съзнанието на българите в областта оказват статиите на З. Стоянов в неговия вестник “Борба”.
---
И понеже зверски ми се спи, ето как ще завърша - революционерът е успял. Националистът е успял. Българинът е успял. Съединението е успяло. България е успяла!!!