Кандидатстудентски курсове по английски език?
Модератор: Boromir
Еми да те тия 5 дневните не са за да научиш нещо те първа, а по скоро за да си видиш нивото и да изтренираш няколко пъти формата на изпита - или за надъхване (ако резултатите са добри разбира се)! 
Ya know when you just get your report card n' you have all F-s on it.....you just wanna take it back to your teacher n' say: "Throw some D-s on that bitch!"
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Аз миналата година бях на два курса към ФКНФ, един десетседмичен (десет съботи, по точно) и един петдневен, където се правеха тестове от минали години. Отделно бях и на друг курс (веднъж седмично в продължение на няколко месеца) за смесена подготовка - за СУ и УНСС. И пак не влязох, защото ме орязаха на есето и ми писаха 4-ка. И все пак смятам, че курсовете са доста полезни, имам приятели със солидни знания по английски, които имат добри резултати на TOEFL, но не бяха подготвени за формата на изпита в СУ и изкараха 2-ки и 3-ки.
Тази година смятам да се запиша само на курс за есе. Днес се обадих на посочения телефон (9895307) и ми казаха, че двата курса, един съботен и един неделен, ще започнат по някое време след пролетната ваканция (струват 180лв.). На останалите курсове като че ли не се обръщаше достатъчно внимание на есетата, а именно на тях режат най-много. Въпреки че съм запознат с изискванията на СУ (на който и курс да се запишеш ти ги казват, а отделно се упражнявах и по една книжка за писане на есе на PONS) и не бях изкарвал по-нисък резултат от 17 точки по време на курсовете (обикновено имам около 20), на изпита имах 12 точки. А си мислех, че именно на есето съм се представил най-добре. После като отидох да си видя теста пак не ми стана ясно защо имам толкова малко точки. Нямаше рецензия, бяха отбелязани само граматическите грешки (все 'G'-та (-1 точка), нито едно 'g' (3xg=G), което беше доста странно) ), както и една-две лексикални.
Така че смятам сега да се подготвя по-солидно за есето, за да няма пак изненади.
За останалата подготовка - от началото на годината се упражнявам с граматиката на Летера, имам и някакви упражнения останали от курсовете. С един приятел сме се разбрали две-три седмици да се виждаме и да учим заедно (да си правим диктовки и т.н.). Също така ще гледам отнякъде да си намеря четвъртата и петата от книжките с примерните упражнения, че още в училище ни даваха контролни от тях, после на всеки от курсовете ги минахме и съм ги правил сигурно двайсет пъти. Освен това чета всеки ден книги на английски (в Хеликон и другите големи книжарници има книжки от Penguin Popular Classics, които са по 5лв., за разлика от останалите книги на английски, които са по 20-30лв.) и преписвам текстове.
Като свърша ученето с онзи приятел (че той има и за други изпити да учи) ще почна с писането на есета. Имам Cobuild English Usage, но ще трябва да си взема и речника с колокациите.
Това е общо взето.
ПП Граматиката на Летера я препоръча една от преподавателките на курсовете, тази на Мърфи не съм я виждал какво представлява. Някакви идеи дали се различават с нещо?
Тази година смятам да се запиша само на курс за есе. Днес се обадих на посочения телефон (9895307) и ми казаха, че двата курса, един съботен и един неделен, ще започнат по някое време след пролетната ваканция (струват 180лв.). На останалите курсове като че ли не се обръщаше достатъчно внимание на есетата, а именно на тях режат най-много. Въпреки че съм запознат с изискванията на СУ (на който и курс да се запишеш ти ги казват, а отделно се упражнявах и по една книжка за писане на есе на PONS) и не бях изкарвал по-нисък резултат от 17 точки по време на курсовете (обикновено имам около 20), на изпита имах 12 точки. А си мислех, че именно на есето съм се представил най-добре. После като отидох да си видя теста пак не ми стана ясно защо имам толкова малко точки. Нямаше рецензия, бяха отбелязани само граматическите грешки (все 'G'-та (-1 точка), нито едно 'g' (3xg=G), което беше доста странно) ), както и една-две лексикални.
Така че смятам сега да се подготвя по-солидно за есето, за да няма пак изненади.
За останалата подготовка - от началото на годината се упражнявам с граматиката на Летера, имам и някакви упражнения останали от курсовете. С един приятел сме се разбрали две-три седмици да се виждаме и да учим заедно (да си правим диктовки и т.н.). Също така ще гледам отнякъде да си намеря четвъртата и петата от книжките с примерните упражнения, че още в училище ни даваха контролни от тях, после на всеки от курсовете ги минахме и съм ги правил сигурно двайсет пъти. Освен това чета всеки ден книги на английски (в Хеликон и другите големи книжарници има книжки от Penguin Popular Classics, които са по 5лв., за разлика от останалите книги на английски, които са по 20-30лв.) и преписвам текстове.
Като свърша ученето с онзи приятел (че той има и за други изпити да учи) ще почна с писането на есета. Имам Cobuild English Usage, но ще трябва да си взема и речника с колокациите.
Това е общо взето.
ПП Граматиката на Летера я препоръча една от преподавателките на курсовете, тази на Мърфи не съм я виждал какво представлява. Някакви идеи дали се различават с нещо?
- slavena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Аз кандидатствах миналата година, ходих на уроци веднъж седмично цяла година. Но мои съученици се бяха записали на 10 дневен курс към СУ и не бяха никак доволни. Твърдяха, че не е имало никаква полза, но това все пак не е мое мнение, а това, което съм чула.
А по въпроса за граматиките, граматиката на Мърфи е полезна, но тя е сравнително лесна. Вече на по-високо ниво е граматиката на Майкъл Винс, която всички преподаватели ми бяха препоръчали, и мисля, че определено ми беше от полза. Намерих си доста пропуски там, а и има секция с лексика, точно от този тип, каквато дават на изпита. Със сигурност няма да ви е излишно да я попрегледате
А по въпроса за граматиките, граматиката на Мърфи е полезна, но тя е сравнително лесна. Вече на по-високо ниво е граматиката на Майкъл Винс, която всички преподаватели ми бяха препоръчали, и мисля, че определено ми беше от полза. Намерих си доста пропуски там, а и има секция с лексика, точно от този тип, каквато дават на изпита. Със сигурност няма да ви е излишно да я попрегледате
Don`t eat yellow snow!
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Аз пък не ходих на никакви курсове и пак изкарах оценка над 5.00
И през ден да ходиш на уроци, не си ли седнеш на четирибуквието да учиш сериозно, нищо няма да излезе! 

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
На мен ми беше най-кофти есетоdamien написа:black lady, или някой "с опит" да каже на коя част от изпита да обърна най-голямо внимание( като подготовка де)![]()
аз си мисля, че error identification но нз, вие кажете...

- Darksorrow
- Паисий
- Обратна връзка:
има някакви книжки с указания, ама нищо повече не мога да ти кажа в момента, защото не помня нищичко, пък не ми е в София.damien написа:а как по-точно става това?научих какви са изискванията за есето
питате в книжарницата на СУ, в самото УНИ вътре. или на Славейков. ма наоколо все ще се намери кой да ви каже какви точно бяха книжките.
- black_lady
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Те критериите за есето са повече от ясно формираниСъчинение. Оценката се поставя въз основа на следните критерии: строго придържане към темата и поставената задача, смислова свързаност и завършеност, подходяща организация на текста, правилна и уместна употреба на езиковите средства, езиково богатство, правопис и пунктоация. От значение е и прегледният вид на съчинението. Максимален брой точки - 25.

- slavena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Просто тренирайте и пишете есета, ще ви стане автоматично едва ли не и няма да се замисляте за критериите, иначе те наистина са си повече от ясни. А колкото повече есета пишете, толкова повече конструкции и фразеологични изрази ще ви останат в главата.
На мен лично error identification-a ми беше най-лесен, въпросите са доста еднотипни. За мен най-трудната част беше лексиката, не я пренебрегвайте.
Успех с подготвката
На мен лично error identification-a ми беше най-лесен, въпросите са доста еднотипни. За мен най-трудната част беше лексиката, не я пренебрегвайте.
Успех с подготвката
Don`t eat yellow snow!
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Мани недей, че ако и с тая подготовка пак взема да се издъня ще стане егати резила :Рdamien написа:vaskes, комплексираш ни човече! с такава яка подготовка сме за никъде;
аз ще разчитам на обща култура...пък каквото сабя покаже!
Ама аз тази година се готвя по-сериозно просто защото ми е за втори път, пък и сега като не ходя на училище имам доста повече свободно време. Пък и това ми е единственият изпит (освен може би философията, ама и да реша да се явя, не смятам да се готвя особено).
А за това за кой компонент трябва да се готвите най-много - за този, който ви е най-труден. Аз на тестовата част се справям добре, докато диктовките например винаги са ми били проблемни (да се разбира - правя по шест-седем-осем грешки, като почти всички са технически). Както се оказа на изпита минала година - явно и есетата са ми слабо място.
- melt with the stars
- В началото бе словото
да,аз мисля,че съвсем спокойно изпитът по английски може да бъде взет с прилична оценка при здраво учене и без въпросните курсове-те просто осигуряват едно спокойствие и навлизане в академичната атмосфера,така да се кажеmystery написа:Добре,но няма ли да е малко скъпичко това "надъхване"?
How I wish I could surrender my soul;
Shed the clothes that become my skin;
See the liar that burns within my needing.
How I wish I'd chosen darkness from cold.
How I wish I had screamed out loud,
Instead I've found no meaning.
Shed the clothes that become my skin;
See the liar that burns within my needing.
How I wish I'd chosen darkness from cold.
How I wish I had screamed out loud,
Instead I've found no meaning.
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Най-полезното според мен при изпитите е възможността да говориш на живо с учител от ФКНФ, който може да ти изясни много неща. Също така ти става много по-ясно какъв тип грешки трябва да търсиш, какви са критериите за есе и т.н.
Изпитът по английски е до някаква степен като тези по немски, с които се кандидатства за университетите в Германия. В немските гимназии през цялото време подготвят учениците за изпитите, които ще държат накрая, а не ги учат на немски. А това са две различни неща. Тъпото е, че не е достатъчно да имаш знания, а трябва да си подготвен за формата на конкретния изпит.
Btw, каква е тази граматика на Майкъл Винс, която slavena спомена? Че не съм я чувал, не мога и да издиря инфо за нея. На кое е издателство е?
Изпитът по английски е до някаква степен като тези по немски, с които се кандидатства за университетите в Германия. В немските гимназии през цялото време подготвят учениците за изпитите, които ще държат накрая, а не ги учат на немски. А това са две различни неща. Тъпото е, че не е достатъчно да имаш знания, а трябва да си подготвен за формата на конкретния изпит.
Btw, каква е тази граматика на Майкъл Винс, която slavena спомена? Че не съм я чувал, не мога и да издиря инфо за нея. На кое е издателство е?