Курсовете по история в СУ

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

Годината се счита за фактологическа грешка и взимат от 0.25 до 1.00 според зависи :roll:
Аватар
eleos
Пишете, о, братя

Мнение от eleos »

ужасТ :cry: които ще кандидатства с история да му мисли и да си учи годинитее че си е*ало мамата :)
people always leave
Аватар
CooL^GirL^^^
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CooL^GirL^^^ »

Е, предполагам, че вземат толкова много ако е важна година :roll:

Аз искам да попитам нещо за конспекта. Забелязах, че втората тема (Християнизация и политическо развитие на България (втората половина на ІХ - първите три десетилетия на Х в.)) е адски обширна. Та, въпроса ми е дали темите ще са формулирани така, или 100% ще одрежат малко. И още нещо - в конспекта тей като гледам не е включен хан Крум. Има ли вероятност да се падне тая тема?
Завивам те без думи, нежно
и вече няма думи неизречени.
В тишината сгушвам те до себе си,
от нежност всъщност сме изплетени...
Аватар
eleos
Пишете, о, братя

Мнение от eleos »

може и да се падне ..знае ли човек :(
people always leave
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Мнение от Corlic »

Първо да кажа че нямам сигурен източник, но си мисля че темите за Борис и Симеон са разделени. Ако не е така нека някой да ме поправи...Мен също ме интересува как са формулирани темите и искрено се надявам да не са така обширни... :?
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

В СУ е дадена програма, а не конспект както във ВТУ, което значи, че това е само материала за изпита, а самите теми могат да имат различна формулировка...
Относно темата за Крум я има (даже и с Омуртаг в комплект) , според вас "Териториално разширение и централизация на България през първата половина на ІХ в." какво е ? :roll:
А ето какво пише и в самия сайт на ИФ "Темите се конкретизират в деня на изпита и формулировките им се различават от предварително обявените в програмата, но отчитат заложения в нея обем от проблеми. "
Аватар
nediii
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от nediii »

мда, уви, формулировките могат да бъдат всякакви... няма никъде гаранции, че например Симеон и Борис ще се разделени или не ... учителката ми ми каза, че една година на изпита в СУ се паднали Асен, Петър, Калоян и Йоан Асен ІІ ЗАЕДНО!!! тва е пълен ужас и то не защото са трудни, а защото тва е супер обемна тема и 5 часа лично на мен въобще няма да ми стигнат. аз си правя периодично сама изпитчета вкъщи по 5 часа и темата само за Асен и Петър ми отне 5 часа и половина.... :( ох, много ме притеснява дали времето ще ми стигне, защото каквато съм паника, докато се окопитя ще минат 30 мин, докато си нахвърлям основните моменти още 15 и то... време не останало :(
Аватар
Corlic
Пишете, о, братя

Мнение от Corlic »

Тя ако мисълта ти се "лее" би трябвало да се справиш за 5 часа...НО това е при положение че си си научила темичката доста добре :)
Assasiyah
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Assasiyah »

Имайте психическа нагласа, че може да се падне и най-дългата и най-кратката възможна формулировка. Ако е дълга и е да кажем Борис и Писменността (което е доста по-възможно от Борис и Симеон, което аз лично не вярвам, че би могло да се падне), от вас се иска да обмислите кои са най-важните моменти и да наблегнете на тях.

Принципно Борис и Симеон са отделни теми. Възможно е да се падне Борис с Кирил и Методий и учениците му, или само за него. Асеневци могат да са заедно, може и да ги разделят, имайте готовност и за това. Изобщо, нищо не трябва да ви плаши, защото когато се даде супер обемна тема, никой не иска от вас всички подробности, та даже започват и да режат от оценката ако сте изпаднали в някакви ненужни обяснения.
Изображение
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

[quotе] Тя ако мисълта ти се "лее" би трябвало да се справиш за 5 часа...НО това е при положение че си си научила темичката доста добре :) [/quote]
"лее" означава назубрил/а според мен :lol: а точно това се изиска от нас :(
vasko
Драскач

Мнение от vasko »

Ти първо се стреми да разбереш смисъла на темата, а след това почни да я зубриш. Господина ми по история ни изпитваше като му разкажеме подробно някой въпрос/точка от урока. Тогава ми бше много трудно да ги уча, но свикваш ;)
Въобще тоя начин на изпитване/оценяване да си кажа честно хич не ми допада. Специално за история е много по-добре да е тест, но това е положението.
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

:idea:
teufelchen написа:Годината се счита за фактологическа грешка и взимат от 0.25 до 1.00 според зависи :roll:
Не е вярно. Не държат толков на годините, колкото на тезите и тяхнат защита. Размислите върху проблемите от темата са основния фактор.

:idea: Има тема за Крум- "Българската държава през първата половина на 9в." /Крум, Омуртаг, Маламир, Персиян/.

:idea: Да, Борис и Симеон са две отделни теми:
1. Покръстване на БГ. Кирило-методиевите ученици в БГ.
2. БГ при цар Симеон /893-927/.

:idea: Принципно предпочитат да дават по-съкратени теми,а не общи,или ако е обща и обхваща няколко владетели, то тогава ще е само по конкретен проблем, върху който да мислите,а не .. целите периоди ;) То физически е невъзможно да се напише така :lol:

:idea: Пет часа са напълно достатъчни, за да си развиете тамичката както трябва. Не е нужно да развивате квантови теории и тем подобни..тогава верно няма да ви стигне времето... а и наистина се намалява за подробности,които ги смятат за отклонение от темата.

8)
Изображение
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

ra4e^f написа::idea:
teufelchen написа:Годината се счита за фактологическа грешка и взимат от 0.25 до 1.00 според зависи :roll:
Не е вярно. Не държат толков на годините, колкото на тезите и тяхнат защита. Размислите върху проблемите от темата са основния фактор.
Не казвам, че не държат и на тезите, за липса на основна част се взима от 1.50 до 2.50 , а за подчаст от 0.50 до 1.50 според зависи. Но грешна година биха я санкционирали в интервала, който посочих.
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

:wink: В моята тема липсваше цяла една част, с мн години и важни събития. Не знам и аз как бях забравила за нея... идеше ми да се хвърля от някъде..очаквах не пвоече от 3.50, но бях развила доста добре останалата част от темата и като излязоха резултатите.. "О, чудо!" За това казах,че не държат толкова на годините. 8)
Изображение
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

ra4e^f написа::wink: В моята тема липсваше цяла една част, с мн години и важни събития. Не знам и аз как бях забравила за нея... идеше ми да се хвърля от някъде..очаквах не пвоече от 3.50, но бях развила доста добре останалата част от темата и като излязоха резултатите.. "О, чудо!" За това казах,че не държат толкова на годините. 8)
А ти колко изкара? :roll:
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”