Японистика?!
Модератор: Don Horhe
-
Livainka
- В началото бе словото
Az sam edna stresnata kandidat-studentka!
Iskam da popitam s kakav ezik si vleznal i kakva tema za sa4inenie ti se e padnala!Ako ima6 vreme i jelanie ,molq te pi6i!Iskam da vlezna qponistika!Znam,4e e trudno ,no...te lesnite ne6ta ne sa interesni!4ao!
Zlat4eto
Re: Az sam edna stresnata kandidat-studentka!
Ъм, аз не уча ЯпонистикаLivainka написа:Iskam da popitam s kakav ezik si vleznal i kakva tema za sa4inenie ti se e padnala!Ako ima6 vreme i jelanie ,molq te pi6i!Iskam da vlezna qponistika!Znam,4e e trudno ,no...te lesnite ne6ta ne sa interesni!4ao!
Хитринката още в началото е да седнеш отпред, ако си в по-голяма зала - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно е за диктовката, просто може да ти реши съдбата - за пропуски и грешки в диктовката наказанията са сурови, затова тренирай спринт, блъскане, каквото искаш, само гледай да си близо до катедрата, където ще се чете.
Есетата са Божа работа, но избягвай изреждане на неща от типа "аз вярвам, че светът ще стане по добър, ако 1. ..., 2....., 3...." и така нататък - дори да имаш 1500 аргумента за есето, по-добре да избереш един-два и да ползваш само тях, но да ги развиеш малко, а не само като списък. Не губи време за чернови или нещо подобно - имаш само 35 минути за две страници голям формат, всяко бавене е лошо.
Граматическият тест е най-лекият компонент, но не е лесен - рийдингът иска концентрация, но не се притеснявай, времето обикновено е предостатъчно. Граматиката има някои уловки, но нищо непосилно.
На мен лоша шега ми изиграха темите за есето - имах само 11 точки и това ми костваше почти цяла единица надолу от оценката, но пък бях на втори чин и в малка зала и диктовката ми беше перфектна, а и тестът мина сравнително гладко.

- Jubei
- В началото бе словото
Не че искам да започвам темата отначало ,но няма къде другаде да пиша ...
Имам няколко въпроса относно специалността и приемането :
Откъде мога да извадя информация за изпита ,който ще държа за японистика по чужд език (английски ,макар че съм учил френски официално) ?
Каква ще е структурата на изпита?
Има ли примерни варианти?
Точната бройка на хората в групата мисля е 12 ,а как е разделена момчета/момичета?
Надявам се да бъда приет защото от много по-малък се занимавам с нещо,което чак сега окачествявам като японистика .Уча си сам японски ,но само основите .Например изучих цялата Хирагана .
Освен това се интересувам от всичко японско без значение какво е то .
Ако не успея да вляза ще бъде страшно жалко ,защото май че за друго не ставам...

Имам няколко въпроса относно специалността и приемането :
Откъде мога да извадя информация за изпита ,който ще държа за японистика по чужд език (английски ,макар че съм учил френски официално) ?
Каква ще е структурата на изпита?
Има ли примерни варианти?
Точната бройка на хората в групата мисля е 12 ,а как е разделена момчета/момичета?
Надявам се да бъда приет защото от много по-малък се занимавам с нещо,което чак сега окачествявам като японистика .Уча си сам японски ,но само основите .Например изучих цялата Хирагана .
Освен това се интересувам от всичко японско без значение какво е то .
Ако не успея да вляза ще бъде страшно жалко ,защото май че за друго не ставам...
"Никое добро не остава ненаказано ..."
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Jubei: Като за начало махни този лигав педерунгел от аватара си. А и той вече не е модерен в Япония. Сега на мода е Yamapi.
Изпитът е стандартен тест по английски език, има диктовка, граматика и писане на есе. Има много издадени книжки с примерни тестове. Попитай преподавателите си от гимназията за същността на изпита, или се свържи с някой частен учител например. От Софийския най-много да ти дадат списък на книгите, по които да се упражняваш, ама и това се съмнявам, че ще направят.
Бройката е различна всяка година - напоследък са повече от 12. Момчетата са по-малко, към 5-6 в най-добрия случай.
Изпитът е стандартен тест по английски език, има диктовка, граматика и писане на есе. Има много издадени книжки с примерни тестове. Попитай преподавателите си от гимназията за същността на изпита, или се свържи с някой частен учител например. От Софийския най-много да ти дадат списък на книгите, по които да се упражняваш, ама и това се съмнявам, че ще направят.
Бройката е различна всяка година - напоследък са повече от 12. Момчетата са по-малко, към 5-6 в най-добрия случай.
Човекът може да си слага когото иска на аватара... бил той и лигав педерунгел:)
А японистика се влиза и с френски, при нас има цели 2ма. Ако все пак си решил да е с английски, и за есетата са си издали книжка, една жълто-оранжева е. Бая помага, става ти ясно какви са им критериите, въпреки че далеч не са толкова взискателни на самия изпит, колкото се изкарват в книжката. Успех:)
А японистика се влиза и с френски, при нас има цели 2ма. Ако все пак си решил да е с английски, и за есетата са си издали книжка, една жълто-оранжева е. Бая помага, става ти ясно какви са им критериите, въпреки че далеч не са толкова взискателни на самия изпит, колкото се изкарват в книжката. Успех:)
- Jubei
- В началото бе словото

Ако т'ва е Ямапи , аз си оставам на лигавия педерунгел ...определено.
Ще кандидатствам с английски защото ми е по-лесен ,уча го по-усърдно и дай Боже дотогава да съм минал двата изпита за Кеймбридж B1 и B2.
Значи ясно за книжките ,но издателство ми трябва и още инфо.Живея в провинцията и не вярвам да я открия така лесно като в София .
Шансовете ми за влизане са точно като на талантлив самодеец
5.8 хипотетично(най-вероятно) по БЕЛ от дипломата + 5.00 по Френски от Дипломата и дано на изпита имам над 5.50.
Сугоии...
Трее се правя на опълченец но ще вляза , и като вляза ще бъда герой .
"Никое добро не остава ненаказано ..."
-
Александър
- Танцуващия с клавиатури
Jubei:
Относно Ямапи - трябва да видиш изпълнението на хитовата му песен "Daite Senorita". Танцът е култов просто.
Научил съм го, като се върна, ще ви го танцувам.
Не е имало такъв майтап откакто Pink Lady танцуваха "UFO".
А иначе в YouTube има сцена от филм с участието на Ямапи, където той играе съвсем гол - още една причина да е по-модерен от Гакт.
Относно кандидатстването - не искам да те разочаровам, но с оценки от дипломата, различни от 6, шансовете са минимални. Ще ти трябва 6 плюс на изпита и пак не е сигурно дали ще се получи нужния бал. Добре са те посъветвали да се явиш на повишителни по всички предмети, които участват в балообразуването.
Пожелавам ти успех!
Относно Ямапи - трябва да видиш изпълнението на хитовата му песен "Daite Senorita". Танцът е култов просто.
А иначе в YouTube има сцена от филм с участието на Ямапи, където той играе съвсем гол - още една причина да е по-модерен от Гакт.
Относно кандидатстването - не искам да те разочаровам, но с оценки от дипломата, различни от 6, шансовете са минимални. Ще ти трябва 6 плюс на изпита и пак не е сигурно дали ще се получи нужния бал. Добре са те посъветвали да се явиш на повишителни по всички предмети, които участват в балообразуването.
Пожелавам ти успех!