По какво определяте дали един човек е интелегентен?
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
има качества които ценя повече от интелигентността, затва повечето пъти не се замислям дали човекът отсреща всъщност е интелигентен, и колко
иначе "интелигентен" си е много сложно и комплексно понятие, едва ли бих могъл да опиша представата си за него.. е, ако си нямам друга работа, някой път може да седна верно да пробвам 
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
http://avatek.bg
Уеб студио на програмист на свободна практика. Създаване и поддръжка на уебсайтовe, интернет магазини, каталози и много други. Лично отношение към клиента.
- FataMorgana
- Вазов
- Обратна връзка:
- John_Coffey
- Драскач
- Обратна връзка:
В опита си да се приобщя към интелЕгенцията, направих и аз теста и също имам 29/30. От бързане не се замислих на въпроса за лексикалната или граматическа грешка
. Ето едно доказателство, че не съм интелигентен
Интелигентния човек мисли преди да действа и преди да говори...поне в болшинството от случаите. А да...и благодарение на въпросното мислене обикновено има задоволителен резултат.
Хмм, допуснах една грешка в теста на Димо
и имам 29...
Тест по български език №1
Тест №1 | Тест №2 | Тест №3 | Тест №4
Биляна, имате 29 верни отговора от 30 възможни (96,67%). Поздравления! Справихте се отлично.
Суичд, и моята грешка е тази
За ЕнтелЕгентния човек:
1. ерудицията е в основата на нещата, поне за мен
2. природно интелигентни хора има(пример - аз
), но ако те не се развиват и информират, няма дълго да запазят това си ниво
3. интелигентният човек знае кога да се изкаже и какво да каже - с други думи не развива празни теории само и само да изглежда по-така
4. интелигентният човек може да намери решение на дадена ситуация по-бързо от човек зазубрил нещата(естествено трябва да е попрочел тук-там)
5. инт. човек знае и може да се изразява правилно(пример: не може да завършваш и да незнаеш как да си формулираш изречението)
6. в повечето случаи интелигентният човек има логическа мисъл и в тази връзка навръзва нещата и получава необходимата му информация и успява да я използва
7. интелигентният човек има добри обноски т.е. знае как да се държи в обществото, изпадайки в различни ситуации
и т.н.
Тест по български език №1
Тест №1 | Тест №2 | Тест №3 | Тест №4
Биляна, имате 29 верни отговора от 30 възможни (96,67%). Поздравления! Справихте се отлично.
Суичд, и моята грешка е тази
За ЕнтелЕгентния човек:
1. ерудицията е в основата на нещата, поне за мен
2. природно интелигентни хора има(пример - аз
3. интелигентният човек знае кога да се изкаже и какво да каже - с други думи не развива празни теории само и само да изглежда по-така
4. интелигентният човек може да намери решение на дадена ситуация по-бързо от човек зазубрил нещата(естествено трябва да е попрочел тук-там)
5. инт. човек знае и може да се изразява правилно(пример: не може да завършваш и да незнаеш как да си формулираш изречението)
6. в повечето случаи интелигентният човек има логическа мисъл и в тази връзка навръзва нещата и получава необходимата му информация и успява да я използва
7. интелигентният човек има добри обноски т.е. знае как да се държи в обществото, изпадайки в различни ситуации
и т.н.
GBS: 'Two tickets reserved for you, first night Pygmalion. Bring a friend. If you have one.'
WSC: 'Cannot make first night. Will come to second. If you have one.' WSC - Чърчил
WSC: 'Cannot make first night. Will come to second. If you have one.' WSC - Чърчил
- Lord de Sword
- Танцуващия с клавиатури
- Обратна връзка:
моите критерии са по прости:
1. логическото мислене, т.е. как се справя с логически задачи и в дадена ситуация дали реагира адекватно или просто е поредната заблудена "уфтсъ"
2. начина на изразяване (това по принцип е подлсучай на следващото, ама нейсе, заслужава си отделянето;)) - това дали говори правилно или не е без значение, важното е ДА ЗНАЕ кое е правилно. Аз например имам доста по-добри познания по граматика и подобни от повечето хора, които познавам, но си говоря "как си мъ кефи" просто защото така речта ми е по-непринудена;) много мразя хора, които просто си им личи, че насила говорят граматически правилно - това обикновено са просто поредния ограничен и посредствен човек, който определено не отговаря на най-важния критерии, а именно:
3. (но най-важно) - не му пука от другите - истински интелигентния се държи както смята за правилно, и не му пука дали обществото ще го сметне за луд, за тъп или за каквото и да било!!! Него не го интересува мнението на разни посредствени индивиди, които на практика нямат свое, ами се влияят от масите и тям подобни. Аз лично уважавам само мнението на хора, които имат такова(дали го приемам е отделен въпрос), защото определено трябва малко акъл за да си изградиш собствено мнение, а щом имаш акъл, следователно си заслужаваш уважението на другите...
и последно, но не и по значение - да не употребява(освен на майтап;)) изрази от рода на: "защото така съм решил/а" или "незнам как е, ама не е така" - интелигентния човек като ти каже, че грешиш ще ти покаже и къде ти е грешката, само глупаците ти казват "бе незнам как е, ама не е така" и то не баш глупаците, ами този вид глупаци, които се смятат за свръх интелигентни, използват фалшивата скромност "ми аз съм средноинтелигентен", смятат, че щом те немогат нещо никой техен познат неможе (някои си там от някое занзибарско село е изключение) и най-обичат да дават това, което нямат изобщо - акъл
малко едитче - фен на Пратчет
познавам интелигентни хора, които не го четат, но не знам нито един глупак, които да му се радва, пък камо ли да го разбира;) 
1. логическото мислене, т.е. как се справя с логически задачи и в дадена ситуация дали реагира адекватно или просто е поредната заблудена "уфтсъ"
2. начина на изразяване (това по принцип е подлсучай на следващото, ама нейсе, заслужава си отделянето;)) - това дали говори правилно или не е без значение, важното е ДА ЗНАЕ кое е правилно. Аз например имам доста по-добри познания по граматика и подобни от повечето хора, които познавам, но си говоря "как си мъ кефи" просто защото така речта ми е по-непринудена;) много мразя хора, които просто си им личи, че насила говорят граматически правилно - това обикновено са просто поредния ограничен и посредствен човек, който определено не отговаря на най-важния критерии, а именно:
3. (но най-важно) - не му пука от другите - истински интелигентния се държи както смята за правилно, и не му пука дали обществото ще го сметне за луд, за тъп или за каквото и да било!!! Него не го интересува мнението на разни посредствени индивиди, които на практика нямат свое, ами се влияят от масите и тям подобни. Аз лично уважавам само мнението на хора, които имат такова(дали го приемам е отделен въпрос), защото определено трябва малко акъл за да си изградиш собствено мнение, а щом имаш акъл, следователно си заслужаваш уважението на другите...
и последно, но не и по значение - да не употребява(освен на майтап;)) изрази от рода на: "защото така съм решил/а" или "незнам как е, ама не е така" - интелигентния човек като ти каже, че грешиш ще ти покаже и къде ти е грешката, само глупаците ти казват "бе незнам как е, ама не е така" и то не баш глупаците, ами този вид глупаци, които се смятат за свръх интелигентни, използват фалшивата скромност "ми аз съм средноинтелигентен", смятат, че щом те немогат нещо никой техен познат неможе (някои си там от някое занзибарско село е изключение) и най-обичат да дават това, което нямат изобщо - акъл
малко едитче - фен на Пратчет
Българино, помни своя род и родина!
---><---
Honor is my Life,
Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
For and with my Honor shall I die...
---><---
Тя не знае какво знае, но го знае по-добре от мен
Женен за жена с естествен силикон - 22.09.05
---><---
Honor is my Life,
Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---
а може би харесва добри по душа хора; оптимисти; хора, на които може да има доверие; хора, които умеят да се забавляват и в този ред на мисли......ама той, Трипио, ще си каже сам...
какви са му критериите 
GBS: 'Two tickets reserved for you, first night Pygmalion. Bring a friend. If you have one.'
- Lord de Sword
- Обратна връзка:
вярно е, макар че обикновено това са псевдо-интелигенти, т.е. хора, които се мислят за свръхЕнтелигентни, и имат високо самочувствие (без покритие естествено).Sw1tched написа: Всички сме виждали неприятни интелигентни хора и не толкова интелигентни, но симпатични личности. Предполагам, че затова става дума.
Е има и случаи, в които хора като мен да речем са в кофти настроение и съответно някои не особено интелигентен ги бъзикне накриво - е да ти кажа в такива случаи (рядкост са, но ги има) ги помилам - само на интелект ги обиждам и просто ги правя да изглеждат смешни...вярно много е цинично от моя страна и пончкога даже ми става кофти после, но факта си е факт - колкото си по-интелигентен, толкова по-голям циник можеш да бъдеш, ако те предизвикат
---><---
Honor is my Life,
Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---
---><---
Honor is my Life,
Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---
[quote="Lord de Sword"]вярно е, макар че обикновено това са псевдо-интелигенти, т.е. хора, които се мислят за свръхЕнтелигентни, и имат високо самочувствие (без покритие естествено).
quote]
Не е задължително. Има много негативни черти, които да направят един наистина интелигентен човек неприятен - най-малкото егоизма, който не е задължително обратнопропорционален на интелекта.
quote]
Не е задължително. Има много негативни черти, които да направят един наистина интелигентен човек неприятен - най-малкото егоизма, който не е задължително обратнопропорционален на интелекта.
Неприятното е,когато някой се опитва да изпъкне с изказвания от рода:"Не,че се имам за кой знае какво,но поне съм интелигентен!" или "Тояютая пък за какво се има.Да не е нещо повече от мен?"
След подобни реплики няма как тези хора да не попаднат в графата на неинтелигентните,а дори и в една по-неприятна класификация.
Други пък си мислят,че изтъквайки конкретно чуждите недостатъци,техният "УМ" лъсва и хората ще ги гледат с възхищение.
Аз май обърнах темата на "Как разпознаваме неинтелигентните?".
...и се оказах фен на метода на отрицанието 
След подобни реплики няма как тези хора да не попаднат в графата на неинтелигентните,а дори и в една по-неприятна класификация.
Други пък си мислят,че изтъквайки конкретно чуждите недостатъци,техният "УМ" лъсва и хората ще ги гледат с възхищение.
Аз май обърнах темата на "Как разпознаваме неинтелигентните?".
Smile!
- Tripio
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
правилно си ме разбралаtralala написа:а може би харесва добри по душа хора; оптимисти; хора, на които може да има доверие; хора, които умеят да се забавляват и в този ред на мисли......ама той, Трипио, ще си каже сам...какви са му критериите
AVATEK - Студио за разработка и поддръжка на уебсайтове
- Himera
- Летописец Виртуоз
- Обратна връзка:
Всеки човек си е развит в дадена област, което го прави некомпетентен в друга. Случва се да се изцепи не където трябва, поради факта ,че не е успялд а прецени ситуацията. Мисля си,че не можем непрекъснато да говорим само интелигентни неща. Ако не си говорим за всекидневието, как тогава пък ще се разберем? Все пак от въпросите за вселената ен зависи,дали ще се нахраним! Поне все още не
А според мен неинтелигентни са тези, с които непрекъснато си говориш простички неща, ама прекалено елементарни, свързани най-вече с клюкаренето...
Много зависи и средата,в която попаднеш,ако си сред малоумници, то ще ти е много трудно да се развиваш интелектуално.
Има и хора,които по-добре се изразяват писмено, а като говорят се срамуват или изслушват другите. Това значи ли,че са тъпи? Според мен те просто са по-затворени...
А според мен неинтелигентни са тези, с които непрекъснато си говориш простички неща, ама прекалено елементарни, свързани най-вече с клюкаренето...
Много зависи и средата,в която попаднеш,ако си сред малоумници, то ще ти е много трудно да се развиваш интелектуално.
Има и хора,които по-добре се изразяват писмено, а като говорят се срамуват или изслушват другите. Това значи ли,че са тъпи? Според мен те просто са по-затворени...
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
- Lord de Sword
- Обратна връзка:
Сигурна ли си?? познавам един тип, който е баш специалист по всичко - не стъпвал във фитнес-зала, но ми обяснява как да си разпределя тренировките и какво да ям;) същия този индивид не хващал по-опасно оръжие от ножа за хляб, ми обясняваше как да си държа катаната и за какви удари се използвала по принцип, пък аз само седем години преди това бях тренирал подобни работиHimera написа:Всеки човек си е развит в дадена област, което го прави некомпетентен в друга.
---><---
Honor is my Life,
Honor is my Duty,
Honor is my Destiny,
---><---
---><---
Honor is my Life,
Honor is my Duty,