Комунизмът не си е тръгвал от СУ (Факултета по журналистика)

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

...

Иначе, всички показвате нескривана "толерантност" към различното мнение...

Всички също така уважават чуждото мнение и го понасят и оборват с разбиране, без капка ярост...

И всеки пише аргументирано, когато взема участие по дадена тема...

И, разбира се, никой не пише срещу личността, написала идеите, а срещу идеите, които се дебатират...

:-)
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

Това, което ме притеснява е, че именно във ФЖМК не се толерира свободата на словото. И това (подчертавам) НЕ идва от страна на преподавателите, а на колегите студенти. Къде отива етичният кодекс? Кой ли го спазва всъщност? Но с чудене, както много добре всички знаем, нищо не се постига. По-добре действия, отколкото недоизказани мнения, защото именно заради тях се получават сериозни разпри и липсата на толерантност е налице...
Защо, кажете ми, моля, с много малки изключения, първокурсниците ( да, също като мен ) главоломно си мълчат при провеждане на дискусии, не задават въпроси, когато могат, не пишат нищо сами, а разчитат 100% на интернет. След 4 години ние ще гоним бакалавърска степен, а някои от нас никога няма да поискат дори да се научат как и какъв въпрос да зададат...ако щете на поредната фолк"дива". Но това е една много по-различна и трудна тема. Отчасти безсмислена, осъзнавам го. Набор '87 и амбиция = no way!
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Защото сме се научили (или поне част от нас), че сме част от една добре смазана машина (говоря за Системата, а не конкретно за ФЖМК), another brick in the wall и опитите за промяна биват посрещнати от ония, от които зависи с умилителното: "Ама искате ли сокче?"
Който иска да троши рога в битка с деперсонализираните, но много корави противници, плийс, фийл уелкъм. Във времето, в което Биг Брадър те гледа, в което търгуват с живота на твои (не)познати, не мисля, че енерията може и трябва да се хаби така напосоки.
Камъните се шлайфат с упорство, постоянство и търпение. Това първокурсниците още не го знаете. Има начини за промяна и не мисля, че ако попитате някой от третокурсниците, ще има много недоволни (вече конкретно за ФЖМК) - преподававтелите ни са ерудирани, разбрани, готови на компромиси, ако видят, че отсреща се полагат усилия...
Да, винаги има какво да се изчисти, но, повярвайте ми, бях част от перфектна система за известно време - да, не е лошо, но хора като Алхимикът биха намерили кусури и там. Да не говорим, че омръзва.
Колкото до активността на определени хора - нямаше по-нахъсен човек от мен в първи курс. Сега хрупкам пуканки и се кефя на хвърчащите рога от сблъсъците със системата. :P Не, не съм отстъпник, не съм и предател, но след като видях циркът, наречен СС - мисля че възрожденците ще минат и без мен в битката с измислените врагове и в отчитането на въображаеми резултати.

Колкото до свободата на словото - аз съм последният, който ще иска да я ограничи (мен всякакви ограничения ме настървяват зверски, а и смятам за излишно да се оправдавам - тук има хора, които ме познават много добре). Просто е смешно да четеш как някой реве: "Лош комунизъм, лош, лош..." и тропа с краче, обуто в ританка, вярвайки, че разлюлява ако не света, то поне Северното полукълбо. Е, така като гледам, лампата не се клати, а и мазилката на ФЖМК не се е напукала от трусове. Ама нали важното е да се рита (да се чете: да се отчита дейност, досущ като едно време - в комунизма)
Последно промяна от Търговецът на кристал на 10 Яну 2007, 00:42, променено общо 1 път.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

fragile написа:не задават въпроси, когато могат
Забавното е, че точно тези, дето питат, когато могат, ръсят глупотевини, от които преподавателите после се червят с дни. Аз самата съм чувала примери, които хвърлиха в потрес проф. Семов, а това е трудно, повярвайте ми. Колкото по-нагоре отиват курсовете, толкова по-нагли стават индивидите, това е доказана зависимост. А пък колко зависи от специалността, няма да коментирам - не ми се ще да пренасям конфликтите с пернАти от реалния живот и във виртуалното. :wink:
И това не зависи от качеството на обучение във Факултета, а от възпитанието, получено у дома и от морала, който всеки един от нас, малко или много, носи.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
fragile
Писаружяк

Мнение от fragile »

Не смятам, че това е отчитане на дейност, а отчаян порив. Порив на такива като мен, на които ( пак казвам ) има кой да им разказва за поразиите, които "добрият" комунизъм е направил. Защо сама да си кривя душата, след като има кой да го прави. Не, тук нямам предвид ФЖМК. Още съм влюбена в сградата, дълго ще бъда, така е и с преподавателите, и с колегите. Още ми е твърде интересно, за да търся по-големи кусури. Не на професори и доценти, а на системата. тая система, която ме смаза още на КС изпитите. Жестоко ме смаза. И тук има пръст комунизмът, защото какво се е променило в кандидатстудентския изпит по л-ра ( освен, че включиха някои, "забранени" до този момент, автори )? Много се отклонихме!
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
Аватар
fragile
Писаружяк

Мнение от fragile »

Търговецът на кристал написа:
fragile написа:не задават въпроси, когато могат
Забавното е, че точно тези, дето питат, когато могат, ръсят глупотевини, от които преподавателите после се червят с дни. Аз самата съм чувала примери, които хвърлиха в потрес проф. Семов, а това е трудно, повярвайте ми.
Защото не четат. Нищо не четат. Нито литература, нито печат. Не гледат новини, нищо не знаят. Ама аз тия неща на едно друго място съм разисквала.. Все тая. Ама те и парламентарните журналистки задават безумни въпроси, но има кой да ги редактира ( впрочем, нали имат завършено висше..тогава как става номерът? ).
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Питай колегите, които от 2ри курс зае**ват образованието си, получили оферта от някое издателство. После им е лесно да плюят от разстояние, понеже няма какво да ги опръска. Ето така се получава неграмотността, ето така става номерът. Няма да споделям издънки на въпросните колеги, те сами могат да си ги признаят.
Странно е да критикуваш нещо, от което вече си само фиктивна част. Не е ли така, Симо?
В края на ноември
Аватар
Pun1sher
Пишете, о, братя

Мнение от Pun1sher »

Нямам много наблюдения над учебния процес, защото съм първи курс, а и не към най-редовния обаче тая тема ме заинтригува. Подозирам, че пореподавателите ни са комунисти, но не виждам, ако пък бяха седесари или от НДСВ, колко по-различно щяха преподават. Иначе в лекциите цари пълна анархия и на места има съпер бъзици, което си е добре, имайки предвид колко безинсересни са лекциите по някои предмети. Съжалявам, че не мога да обърна внимание на Нели Огнянова и нейните лекции, които вярвам, че са безкрайно интересни , но просто нямам нерви да издържа и по-средада съм мато и полудавам. Колкото до това, че някои преподаватели са на ПРЕКЛОННА възраст - тъпо е, и аз не съм привърженик на някои методи, но това явно е нормално за цялото ни УНИ не само за ФЖМК. Не трябва да се оплакваме, а да се опитваме да се нагодим и да ги разберем хората, щот някои от тях искат да ни научат на това, което могат, независимо от коя година е методиката им.

P.S Не съм записал спорт и се чуда какво ще права поради факта, че самата идея за 20 присъствия е супер лайняна и изключително много ме дразни факта, че самите спортни бази смърдят на лайна и не им завиждам на тези, които са редовни и ходят
Whatever, Whatever, I'll Do What I Want !!!
Изображение

http://spoilerslost.blogspot.com/
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Е, то и там има нужда от строители. :lol: Нали уж АЕЦ, това, онова... :lol:
В края на ноември
FeverNew
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от FeverNew »

Java написа:
Търговецът на кристал написа:Абе, Симо, как пък веднъж не ти мина през ума, че може, ама само евентуално, ей така, случайно и просто така, да не си прав.
То пък кога е бил прав, ше го еба в идиота. Тука специално много ме изнерви. Кретен :evil: Аре да си поства другите глупости с тонове и без това не се четат, ама тази безобразната тема на нищо не прилича.
Ако бехме точно по това време, което го плюе, досега да си беше уредил билет за Белене. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Java, ti si moqt idol!
Kurtish mivki! :lol: :lol: :lol:
„Най-големият университет не се присъединява, той води"
Боян Биолчев
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Търговецът на кристал написа: Колкото до активността на определени хора - нямаше по-нахъсен човек от мен в първи курс. Сега хрупкам пуканки и се кефя на хвърчащите рога от сблъсъците със системата. :P Не, не съм отстъпник, не съм и предател, но след като видях циркът, наречен СС - мисля че възрожденците ще минат и без мен в битката с измислените врагове и в отчитането на въображаеми резултати. )
Не си единствената, която е разочарована 8)
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

хяхя "Комунизъм......"
Ubi concordia, ibi victoria!
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Имам честта да съм студент във ФЖМК, а освен това и да не оставам безразличен, когато става въпрос до неща, касаещи факултета. Вложих всичките си усилия, за да вляза тук и нито за миг не съм съжалил!
Затова, с риск да бъда низвергнат от големте умове и герои на съвременната епоха (О Tempora, O Mores!), полагащи еталоните в сфери като "що е комунизъм" и "модерно време", "Права и етика" , бих искал да дам и моето мнение, ама само него- нито велики заключения, нито гръмки обобщения или мегаломански заглавия.

1. Трогнат съм и сълзи избиха на двете ми очи, стичайки се надолу по небръснатите ми бузи, докато четях за своеобразното "проглеждане" на колежката Станислава и как, видите ли, алхимикът й бил "отворил очите" (свише?!)... Хвала такъви съвестни хора, които да отварят очите (не смея да се простирам по-далеч) на моите колежки, защото това си е съществена работа, требе да знаете. Уважаема Станислава, завалийке, откога две страници "сценарна заявка" са соц, бе, дете мое?! Т'фа "Властелинът на пръстените" си е чист документален филм за Октомврийската революция, пък "Титаник" си е цял "Броненосецът Потемкин" бе! :shock: :shock: Какво да те карат да пишеш? Може би сапунени мехурчета искате да правите?! Какво не е наред в случая, при положение, че предметът е с ясно изразен профил "КИНО"?
Шеметно...шеметно... Както казва една наша преподавателка: "Тежки интелектуални дефицити!" :shock:

2. О, онзи страшен и така непоносим на много хора професор Вълчанов! Какво не му харесвате? Може би това, че се опитва да запълни булдозерните трапове в нашите ЕЛЕМЕНТАРНИ познания в областта на кинематографията? Или това, че ни дава безценни късчета фундаментална информация, каквато досега просто отникъде не сме научавали? Това ли е соц. бе, колеги? Какъв го искате- вежлив и мил, който да казва " Не искам много хора на лекциите си!" или показващ среден пръст наляво и надясно (както някои негови колеги) ?! Може би това няма да е соц.

3. Ах, тези имейли! Какво би правил светът без тях? Ако някои хора искат да превърнат обучението си в "интерактивно", за тази цел има "дистанционно обучение". Хоп, и готово! к'ъф е проблемът? Това, че имейлът не при всеки преподавател компенсира живото присъствие на лекциите, е соц, така ли? :shock: Моканино, жив ли си да чуеш?

4. Има преподаватели, които са по-добри или по-възприемчиви от други или с по-добри методи на обучение, както и с по-хубави коли или по-хубаив дрехи. Има и такива шофьори в градския транспорт, художници, сладкарски работници, фризьори и спортни коментатори. И ах, за бога, има един разграден двор, наречен интернет, където ни е позволено да хулим на воля останалите! Остава древното правило - като не щеш баничка, купи си кремвиршка! СУ не спира никого- идете в друг университет, при "модерни" и "фйешън" преподаватели, дето няма да ви е "соц".

Това, че на колежката Станислава думата "сценарна заявка" й звучи толкова познато, колкото и "многостранен многоъгълник", а колегата Алхимик си пада по гръмките и всеобобщаващи фрази, не прави факултета шит, а преподавателите соц и искам това да е ясно за всички! И някакви си пет реплики между двама човека в чата и едно гръмко изказване не правят "новина" в раздел "Новини"!!!
Тук има много, които не са от нашия факултет - какво показваме по този начин? Колко мразим и плюем факултета си? Да има подобни теми за ГГФ или ФМИ?
И последно...Сградата на факултета стои гордо в центъра на София от 1888 година. Никой не й е накривил шапката било с гениални изказвания или някакви действия. Ще преживее и това.

Смешно е, просто е смешно... (точка н'ам си коя от раздел "Лично мнение") :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”