Английският - есето

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

slavcho
От дъжд на вятър

Английският - есето

Мнение от slavcho »

Направо всички ме шашнаха с начина, по който оценяват есето. На мен това ми беше надеждата да изкарам нещо повече. Там ако пишем прекалено просто или пък прекалено завъртяно... Вместо "black cat" какво друго може да се каже.. "the cat which had the opposite colour of white"?
Още повече, че сигурно не са проверява само от един преподавател (ИЛИ??!?)

Доколкото съм чувал, на грешен предлог се отнемат 10 стотни, на сбъркано просто време - 20, на перфектно или продължително - 40. Можете да кажете за други "наказания" ако сте чували.

Моята госпожа по английски ми каза нещо доста изненадващо - не наказват за правописни грешки. Защото компонентът "Диктовка" проверявал правописа. Ако е така ще е перфектно.. Даже в момента се чудя дали е performance или performence. Чак вече като съм го написал и се сещам, че е първото.
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

стига си ни стряскал, ако обичаш...
кви са тези крути санкции, аз тотално да се отказвам май :(
Аватар
fragile
Писаружяк
Специалност: Политически мениджмънт. Магистър
Курс: друг

Мнение от fragile »

Санкциите наистина са такива. По-лошото и от спелинг свалят оценката.
Ако някой не е чувал израза Other than that, да ми пише на ЛС. Него ми го бяха сметнали явно за УЛТРА огромна грешка...Жалко е. Но дотук спират моите коментари по тази тема, още не ми е минало от КСК 2006.
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
angela
В началото бе словото

Мнение от angela »

Това пише в книжката Essay Writing на СУ :arrow:

В помагалото се разглеждат подробно основните критерии за оценяване на въчинението като съдържание и свързаност на текста, структуриране, лексико-граматическа употреба, езикова компетентност и богатство и оформление. Тези критерии покриват изискванията при оценяване на съчинението за приемния изпит по английски език в Софийския университет и националния зрелостен изпит по английски език.

edit : какво му е на израза? :shock: Защо да е грешен? :?
Изображение
Аватар
fragile
Писаружяк

Мнение от fragile »

Да, ама те сами си измислят някакви грешки. Не разчитайте на обективност и честност. Абсурдни понятия са тези за тях. Хаха, когато си видях есето, консултиращите се чудеха и маеха защо са ми зачеркнали много от нещата...Е, кажете, аз как да реагирам в такъв случай...Така че не се шашкайте, ако имате доказано много добър английски, и изкарате 2.00 ... Това НЕ означава, че не знаете езика, уверявам ви! :D
"I am too connected to you to slip away, fade away... Days away I still feel you - touching me, changing me and...considerately killing me...
slavcho
От дъжд на вятър

Мнение от slavcho »

Ако не провери съчинението някой Native Speaker просто да не очакваме нищо добро... И все пак, от КСК 2006 имаше една пълна шестица. Дали е само за заблуда?

Относно израза... кажете го в цяло изречение, че да се ориентираме?
Аватар
fragile
Писаружяк

Мнение от fragile »

За 6-цата...хаха, и аз не знам. Платена?
Не мога да се сетя в какъв контекст съм използвала израза...съжалявам.
Но имаше и куп други правилно употребени ( щом по БиБиСи говорят така...) от мен. Е, какво да се прави, всяко зло - за добро.
Имайте кураж, може би точно вие ще имате късмет да бъдете адекватно оценени :) Стискам палци!
slavcho
От дъжд на вятър

Мнение от slavcho »

Мда, дай Боже да сме първите европейски студенти!! Пък кой знае, може да получим и европейско оценяване :lol:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:shock: :shock: :shock: :shock: :roll: :roll: :roll: :roll:
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

уф, аз както не съм езикова(само приравнявам) спукана ми е работата :(
горко им на native speakers поне :twisted: ; доста ще ги е шубе да пускат някой роден лав, идиом или поговорка :lol: :lol: :lol: (става дума за бг, дето са живели известно време аброад, не за някой Майкъл Шийлдс :lol: )
пп: да имате представа колко души долу-горе се явяват на този изпит...?
Аватар
fragile
Писаружяк

Мнение от fragile »

Около 3-4 хиляди
slavcho
От дъжд на вятър

Мнение от slavcho »

А кажете и други DON'TS които трябва да спазваме ;) разбрахме, че не трябва да казваме "other than that". Може би са го зачеркнали, защото е трябвало да се каже: "something apart from that" или "different from that".
Аватар
fragile
Писаружяк

Мнение от fragile »

various tutors - various do not's....
Don't you ever start a sentence with an "and" or a "but"!
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Английският - есето

Мнение от Boromir »

slavcho написа:Доколкото съм чувал, на грешен предлог се отнемат 10 стотни, на сбъркано просто време - 20, на перфектно или продължително - 40. Можете да кажете за други "наказания" ако сте чували.

Какви стотни бре? Есето не се ли оценяваше с до 25 точки, от които 10 са за граматиката, а 15 за стил и начин на изразяване?
Изображение
Аватар
que3n0fdrama
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от que3n0fdrama »

Имам 24 точки на есето. Като ходих да си видя работата, в първия момент щях да получа удар - по червено нещо от есето си не бях виждала никога. Едва след като го разгледах отблизо видях - на поне десетина места беше подчертано с червено, а отгоре имаше със зелено "correct". Явно беше проверявано от арбитър. Бях написала ужасно объркана конструкция инверсия+пасив+още нещо, май future progressive, общо 4 или 5 реда в заключението. Имах и поне 30 думи отгоре, само изложението ми беше към 320, но не ми стигна времето да броя докрай, за проверяване да не говорим. Писах доста грозно, защото бързах, а и на много места драсках. Писах точно каквото мислих, без да се чудя дали ще се хареса на проверяващия. Използвах и не особено книжовни изрази. Струва ми се, че наруших всички написани до тук критерии за оценяване. А точките ми казват друго. Вместо да се чудите кое правило откъде да научите, ходете да прочетете някоя друга книжка и си обогатете речниците, и всичко ще е наред. Успех ;)
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”