Аз също не съм ходил на уроци и влезнах журналистика. Така че, само ако искате да знаето кои са преподавателите във Факултета и съответно в ипитните комисии - ходете на тези курсове. Доколкота занм цената им не много адекватна, но всеки сам си решава.
"Как да се подготвя?" винаги ми се е струвал най-тъпия въпрос. За всеки е индивидуално. Четете вестници (онлайна, че другите пари струват), слушате радио, гледате телевизия, и най-вече помните какво сте гледали. Наблегнете на новинарските емисии, аналитичните и бизнес предаванията. Това е.
На устния всеки пише както иска. Темите не разбирате (или поне част от тях), защото са свързани с нещо, което се е случило през дадента година. Винаги е така. Но по всяка от тях може да се пише по-обобщено. Есето всъщност е текст, който трябва да има структурата: увод, изложение, заключение, може и тезичка някъде. Т.е. пишете във вашия ситил, но (личен савет - правете си план и го спазвайте).
За устния изпит - говориш, говориш, говориш, спират те. Говориш по втория въпрос, после по третия. Всяко прекъсване или допълнителен въпрос означават намаляване на оценката.
Това е в общи лини.
Обащавам да ви пусна много подробно инфо заизпитете, само да го структурирам.