За кандидатстващите с литература...

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

За кандидатстващите с литература...

Мнение от DaNce_ »

Та въпросът ми е: учителят, който ви подготвя за кандидатстването, задължава ли ви да учите теми наизуст и след това да си пишете ваши, т.е. да зубрите чужди анализи, които после трябва да напишете...понеже явно не съм много навътре силно ме интересува какво мислите по въпроса... :roll:
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Моята учителка не ме задължава - то няма и как :) Но каза, че е желателно да си понаучиме това-онова от темите. Готови са ни само уводите, заключенията, преходите и изводите - анализите на самите творби - сами. Но понеже аз и да искам не мога да го науча това нещо на изуст. Винаги, си пиша нещата от мене - чета анализи, но не преписвам. За сега няма проблем, справям се сносно, важното е на изпита... Ама аз мисля, мисля и все повече се убеждавам, че ще хвана да пиша есе... :roll: И учителката ми го е казвала, пък и аз си го знам, че есетата са ми по-добре... Но ще видим де, ще се решава на място... :)
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

Ми на мен в началото на всеки автор ми дават библиография с критика , която трябва да прочета и да си извадя нещата, които са ми харесали. На самия автор правим огромен план от по няколко листа за пример на Ботев ми е 11 листа, в който има анализи и отделни по важни неща, на които да се обърне внимание и които за съжаление трябва да науча, понеже не сам такав гений да видя сама асонансите например :oops: . Иначе темите за домашна и за пробни изпити ги пиша сама:уводи, свързващи части, лични допълнения, заключения.
Но определено без да се научат някои неща няма да мине, би било прекалено лесно :roll:
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Аз още не съм започнала да уча анализ на изуст... само го чета. Анализът ми за Ботевата поезия е 20 листа... още не съм започнала с публицистиката :roll:
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

наизуст?!...слава богу не, даже се кефи като го напиша да каже: "Брех, то звучи все едно ти сам си го писал" :roll: ( а то наистина сам щот ме мързи да чета 500 страници анализ)...и все пак се случва да каже "В таз тема нещо ми се губиш" :lol: ...ама как няма като то идеите дето се използват не могат да ми дойдат ей така по интуитивен път я... :?
така, че четете, не зубрете! (е за цитатите може... :( )
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Радвам се, че някой от вас са токова надарени, за да си правят сами анализите, но честно казано аз самата не бих успяла да правя толкова задълбочени анализи, колкото се изискват за университети от този ранг....съмнявам се,че сама бих се сетила например за "експлицитно инкарнираното като смърт време".
Това почвам да го разбирам едва сега, след като пуснах тази темичка...Може би трябва да се използват наистина чужди изводи, колкото и да ме дразни това.....
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Аууу....аз хващам да се изприщвам като ги прочета ей такива лафове. Логично, че сама няма да се сетя за тях. Не знам дали толкова ги искат, но пистолет да ми опрат, аз такива глупости няма да уча :banghead: :dontknow:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Тогава кандидатствай с история! :wink:
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

TimShel_Girl написа:Аууу....аз хващам да се изприщвам като ги прочета ей такива лафове. Логично, че сама няма да се сетя за тях. Не знам дали толкова ги искат, но пистолет да ми опрат, аз такива глупости няма да уча :banghead: :dontknow:
Ами..истината е, че и аз съм същата или по-точно..бях... в началото ме хващаха лудите, докато си чета темите и даже си виках, че ще се откажа , че никой и нищо не може да ме накара да зубря тия глупости...
Сега вече почнах да осъзнавам, че без тях не може. Затова като видя в темите си някой такъв "лаф" :lol: (добре се изрази :lol: ) и почвам подробно да ги търся по речници, за да ги разбера и докато ги търся всъщност ги запомням и така..
Бе, лесно няма :wink:
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

има. кандидатствайте с математика :twisted:
Аватар
uktc
Легендарен флуудър

Мнение от uktc »

GaVrosH написа:има. кандидатствайте с математика :twisted:
Стига си лъгал хората, че било лесно с математика :lol:
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Нищо де, ще видиме как ще се стекат нещата... За сега аз си правя сметка есето да пиша, че то ми се отдава по-добре май... :roll:
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

по-добре есето да ти е резервният вариант :wink:
Toto-I will remember
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

аз пък за есе вобще нямам време да се опитвам да пиша...ама едва ли ще е стока :?
пп: да ви питам, как сте с времето, т.е. 5 4аса стигат ли ви за една тема?! :shock: (мен лично не щото неска не ми стигнаха за 1/4 от док. част и заключението...макар, че веднъж даже за по-малко я свърших, ма то при Ботев друго не се очакваше...се пак го дъвках към месец :x )
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

На мене ми казаха, че дават 6 листа - 12 страници. Мисля си, че 12 страници за 5 часа е възможен план
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”