Не е ли сбъркана концепцията за прием на студенти (юли 2004)
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Az su6to podkrepqm teoriqta na stone za razlikata v obu4enieto tuk i v 4ujbina...
Oba4e,pak kum stone, ako govori6 taka za SU..kakvo ostava za drugite uni-ta? Pone podkrepqm tezata,4e sred vseob6tiq upaduk SU nai-dobre si poddurja prestija ili pone go zadurja....
I pak kum stone (zaposledno).Ne mislq,4e moje6 da se podgotvi6 za izpit po istoriq,literatura,biologiq,himiq (abe ob6to vzeto obemisti temi4ki) za 1 mesec! Tova ozna4ava da raz4ita6 na kusmet...Pravo na izbor!
A otnosno 'sburkvaneto'.Sburkana e sistemata ! Ne moje vsi4ki universiteti da imat razli4ni u4ebnici ,po koito da se gotvqt kandidatstva6tite (govorq za medicinata v 4astnost),a informaciqta v tqh se o4akva da e ednakva-ne moje spored edin u4ebnik kostite v 4ov. tqlo da sa razli4en broi ot tezi v drug u4ebnik!! I se proverqvat temi po abzaci...Tova kakvo e proverka na izdrujlivostta i to4nostta ili na znaniqta?
Oba4e,pak kum stone, ako govori6 taka za SU..kakvo ostava za drugite uni-ta? Pone podkrepqm tezata,4e sred vseob6tiq upaduk SU nai-dobre si poddurja prestija ili pone go zadurja....
I pak kum stone (zaposledno).Ne mislq,4e moje6 da se podgotvi6 za izpit po istoriq,literatura,biologiq,himiq (abe ob6to vzeto obemisti temi4ki) za 1 mesec! Tova ozna4ava da raz4ita6 na kusmet...Pravo na izbor!
A otnosno 'sburkvaneto'.Sburkana e sistemata ! Ne moje vsi4ki universiteti da imat razli4ni u4ebnici ,po koito da se gotvqt kandidatstva6tite (govorq za medicinata v 4astnost),a informaciqta v tqh se o4akva da e ednakva-ne moje spored edin u4ebnik kostite v 4ov. tqlo da sa razli4en broi ot tezi v drug u4ebnik!! I se proverqvat temi po abzaci...Tova kakvo e proverka na izdrujlivostta i to4nostta ili na znaniqta?
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
No one can live for me
It's my destiny
Ами какво да ти кажа за другите - трагедия! Да си чувала за изпит, за който трабва да се чете 1 лист и 1 страница? Аз да- става дума за НБУ - за изпит по специалност Екология! NO COMMENT...Malizia написа: Oba4e,pak kum stone, ako govori6 taka za SU..kakvo ostava za drugite uni-ta? Pone podkrepqm tezata,4e sred vseob6tiq upaduk SU nai-dobre si poddurja prestija ili pone go zadurja....
Е, да СУ си задържа престижа просто, защото наистина по другите вузове е трагедия - визирам частните унита...
Колкото до единия месец - аз за изпита по литература в СУ учих точно 1 месец и 1 месец бях на кандидат-студентски курс! Но това е, защото доста години се бях откъснал от науката - завършил съм средно през 1990, а в СУ кандидаствах 2000! Преди това учих 4 семестъра някакво задочно към ПУ, но го заразах!
Факт е - преди 1989 средното беше много по-стабилно!
- Anislav
- В началото бе словото
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
съгласен съм със stone,че средното образование е било много по-стабилно
това сигурно се дължи и на тогавашната система..
и именно, защото сега образованието в средните училища като не е на такова ниво, се налага да учиш повече за да влезеш в най-желаната специалност.. аз познавам хора, които почват да се подготвят за изпити (като химия и биология) още от 11 клас
мисля че приема не е съобразен с действителните нужди
влизат всякакви индивиди 
и именно, защото сега образованието в средните училища като не е на такова ниво, се налага да учиш повече за да влезеш в най-желаната специалност.. аз познавам хора, които почват да се подготвят за изпити (като химия и биология) още от 11 клас
Химия и биология - мда, съгласен съм! Даже 11 клас е късно!
Идеята ми беше за хуманитарните специалности, за които се кандидатства с литература и история!
А за образователната система сега и преди...не ми се иска да я започваме тази тема - има доста различия, но истината е, че все повече българските тийнеджъри започват да заприличват на американските, т.е. не знаят елементарни неща и общата им култура е много, много под нивото в сравнение с младите хора отпреди 10-12 године. С това не искам да обидя никого, просто като по-зрял човек вече тези неща ми правят впечатление! С това не искам да кажа, че няма и младежи, които четат, интересуват се и знаят много неща! Просто животът ни стана толкова тегав, че трябва да разчиташ единствено на себе си, за да постигнеш нещо в този живот!И трябва всеки ден да дерзаеш, т.е постоянство и ясни цели му е цаката!
Идеята ми беше за хуманитарните специалности, за които се кандидатства с литература и история!
А за образователната система сега и преди...не ми се иска да я започваме тази тема - има доста различия, но истината е, че все повече българските тийнеджъри започват да заприличват на американските, т.е. не знаят елементарни неща и общата им култура е много, много под нивото в сравнение с младите хора отпреди 10-12 године. С това не искам да обидя никого, просто като по-зрял човек вече тези неща ми правят впечатление! С това не искам да кажа, че няма и младежи, които четат, интересуват се и знаят много неща! Просто животът ни стана толкова тегав, че трябва да разчиташ единствено на себе си, за да постигнеш нещо в този живот!И трябва всеки ден да дерзаеш, т.е постоянство и ясни цели му е цаката!
-
Гост
saglasna sam che izpitite ne sa mnogo lesni i kriteriite sa visoki i taka trqbva da bude. no stone e prav che trqbva da ima nqkakvi obshti izpiti, zashtoto v momenta kakto v nau4nite, taka i v humanitarnite specialnosti izpitut opira do tova kandidatut mnogo dobre da e nazubril n-broq neobhodimi temi. i zazubrqneto na temi e masova praktika. i posle se chudite zashto universiteta e pulen sas hora na koito ne im e mqstoto tam. dokato osven na znanieto ne zapo4nat da nablqgat i na razbiraneto neshtata nqma da se promenqt.
a shto se otnasq do izpitite v chujbina - spored men ima neshto vqrno v tova che 1 vid stimulirat emigraciqta. dejstvitelno v mnogo universiteti, kakto e spomenato v germaniq, a su6toto e i v italia, a i nai-veroqtno v drugi strani, se vliza mnogo lesno - po diploma i t.n. naistina mnogo studenti otpadat po-natatuk ot obu4enieto, no kolko ot tqh se vrushtat? studentskata viza za nqkoi e 1 vid nachin da se "nabutat" v chujbina.
sorry za latinicata
a shto se otnasq do izpitite v chujbina - spored men ima neshto vqrno v tova che 1 vid stimulirat emigraciqta. dejstvitelno v mnogo universiteti, kakto e spomenato v germaniq, a su6toto e i v italia, a i nai-veroqtno v drugi strani, se vliza mnogo lesno - po diploma i t.n. naistina mnogo studenti otpadat po-natatuk ot obu4enieto, no kolko ot tqh se vrushtat? studentskata viza za nqkoi e 1 vid nachin da se "nabutat" v chujbina.
sorry za latinicata
Честно казано за мен СУ е най-добрият университет и ако сега пак трябваше да кандидатствам пак щях да кандидатствам в него-това не го казвам, защото завършвам този университет, а защото имам много познати и съученици, които учат в други ВУЗове и имам представа, за какво става дума при тях.
За съжаление от няколко години започват да се занижават критериите за прием, тенденция, която ще понижи съществено нивото в СУ. Напр. Как може някой да кандидатства в биологическия с география? Как може някой да влезе психология с немски? Какво означава да се кандидатства философия с всичко?
Тук имам предвид повече приложните науки и специалности-не може да учиш в БФ и да не знаеш какво е митохондрия.Какви познания ще има един кандидат студент, който е влязъл философия с есе по философия в сравнение с някой, който е влязъл с напр. география?
Вярно е, че в университета в много специалности започват от нулата, но това означава ли, че трябва да се приемат хора, които си нямат представа от материята, която ще изучават!
Мисля, че това може да стане само при положение, че има и тест, отчитащ познанията на бъдещия студент по дадения предмет, защото аз мисля, че той трябва да има и такива! Напр. Да се кандидатства философия и с други предмети, но да има и тест по философия, с който да се покрива някакво минимално ниво от знания.
За съжаление от няколко години започват да се занижават критериите за прием, тенденция, която ще понижи съществено нивото в СУ. Напр. Как може някой да кандидатства в биологическия с география? Как може някой да влезе психология с немски? Какво означава да се кандидатства философия с всичко?
Тук имам предвид повече приложните науки и специалности-не може да учиш в БФ и да не знаеш какво е митохондрия.Какви познания ще има един кандидат студент, който е влязъл философия с есе по философия в сравнение с някой, който е влязъл с напр. география?
Вярно е, че в университета в много специалности започват от нулата, но това означава ли, че трябва да се приемат хора, които си нямат представа от материята, която ще изучават!
Мисля, че това може да стане само при положение, че има и тест, отчитащ познанията на бъдещия студент по дадения предмет, защото аз мисля, че той трябва да има и такива! Напр. Да се кандидатства философия и с други предмети, но да има и тест по философия, с който да се покрива някакво минимално ниво от знания.
V podkrepa na mnenieto na oddi davam drug primer:
Izpit po ezikova kultura vur6i ednakvo polezna rabota kakto za humanitarnite nauki,taka i za to4nite- v 4astnost marketing i t.n...Tova e sme6no! Dobre 4e v SU ne e taka...
O6te po-gadno e 4e tzoi izpit e ravnopostaven na tozi po literatura...
Taka 4e i taq rabota s testovete na sa q domislili..
Izpit po ezikova kultura vur6i ednakvo polezna rabota kakto za humanitarnite nauki,taka i za to4nite- v 4astnost marketing i t.n...Tova e sme6no! Dobre 4e v SU ne e taka...
O6te po-gadno e 4e tzoi izpit e ravnopostaven na tozi po literatura...
I live my life and all I know is
No one can live for me
It's my destiny
No one can live for me
It's my destiny
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
Така е, и аз мсиля, че тестовете сами по себе си не са лоша форма на изпит, просто няма кой да я измисли да бъде както трябва...все има недомислици... Явно не само е трудност да решиш тест. Трудо е да се направи тест, който другите да решават, и да е добър. Явно няма много хора, които могат да се стправят с тази задачка.Malizia написа:V podkrepa na mnenieto na oddi davam drug primer:
O6te po-gadno e 4e tzoi izpit e ravnopostaven na tozi po literatura...![]()
-
got
moeto mnenie
Znam ne edin primer za prepodawateli,koito izobshto ne proweriawat pismenite raboti na studentite,a sled towa postawiat ocenkite napulno bezrazborno-ot 2do 6.kazwam go ot lichen opit.e,kak sled podobno"waznagrazhdenie'na truda horata shte imat zhelanie da uchat.Hubawoto e,che oshte se namirat i naistina dostoini prepodawateli...
-
Brainless Pirate
- Гутенберг
-
Brainless Pirate
- Гутенберг