Руски език 2007

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Руски език 2007

Мнение от phoebe »

Някой ще кандидаства ли с руски следващата година? Интересува ме ако има такива, дали ходят на някакви специални курсове, или някоя книжка да препоръчат...
Руския език ми се води майчин, т.е. практикувам го често говоримо, правих малко примерни тестове от сайта на СУ, но все пак би било добре да задълбоча още малко подготовката за изпита :)
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

Аз ще кандидатствам с руски :) Дай ми линк за примерните тестове в СУ по руски, или там каквото има по Руски(давано от предишни години и т.н.), че нещо не мога да го намеря в сайта на СУ.
Аватар
rumiana
В началото бе словото

Мнение от rumiana »

Аз се готвих по една книжка-"руски език-тестове за кандидатстуденти"на изд."Грама".Тя съдържа диктовки,примерни тестове(лексически и грематически),изречения за превод,текстове за превод,текстове за разбиране(понимание текста) и примерни теми за съченения(30-тина някъде бяха)т.е всички компоненти от изпита.А и накрая мяй имаше и изпитите от последните две години
SkullCrusher
В началото бе словото

Re: Руски език 2007

Мнение от SkullCrusher »

phoebe написа:Някой ще кандидаства ли с руски следващата година? Интересува ме ако има такива, дали ходят на някакви специални курсове, или някоя книжка да препоръчат...
Руския език ми се води майчин, т.е. практикувам го често говоримо, правих малко примерни тестове от сайта на СУ, но все пак би било добре да задълбоча още малко подготовката за изпита :)
С майчин Руски език повече от 3 не се изкарва.Виж,ако майка ти работи в СУ можеш да се надяваш и за 4. :D :D :D
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:? От собствен опит ли го знаеш? :wink:
SkullCrusher
В началото бе словото

Мнение от SkullCrusher »

За тройката за съжаление ми се наложи от личен опит да го знам.Не знам тия хора какво искат за отлична оценка... :D
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:? Еми там разни граматически правила, които всеки ги учи на своя език... :shock:
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика
Курс: завършил

Мнение от phoebe »

Е, практикувам го скапания език хехе.. Бтв, не знам защо но ника ти Skullcrusher ми навява някви спомени, случайно да си от Козлодуй? ако да,
<-gambit
Взех некви тестове от институ по руски език Пушкин, ще ги решавам :)
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Мнение от inaccessibility »

вижте изпитът по Руски език не е толкова сложен, минал съм го, сега го учим и мога да споделя някои мои наблюдения:

1.Когато езикът е майчин (или такъв, който сме използвали вкъщи) трудността се състои в граматиката - някои колеги отлично говорят на руски, но не знаят граматичните правила и получават ниски оценки - затова трябва да наваксват правилата (което не е чак толкова трудно).

2.Когато езикът не е майчин (т.е. нямаме нищо или почти нищо общо с този език) трудността се състои във формулирането на мисълта и следователно в съставянето на текст - някои колеги добре знаят граматиката, но нямат усет към езика и трябва да си го създадат с много практика (което е доста трудно).

Преценявайте! :lol:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:shock: Е ти напрао им изкърти мивката на тез деца.... :?
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

Ми значи аз попринцип съм от Киев.Там съм роден,живял съм там 3 години, но след това като съм дошъл да живея в България и съм го забравил(поне голяма част от него-Основно с падежите съм доста зле,поне бях преди да тръгна на уроци де...).Тъ... Искам да кажа че подготовката няма как да стане без ходенето на уроци,просто много сложно е иначе...Аз ходя на уроци от 3 месеца и толкова много неща съм научил..бе с една дума - доволен съм от себе си! Примерно преди да тръгна на уроци правех безумно много грешки в диктовките...по 16-17-18...А доколкото знам в СУ свалят на грешка в диктовката около 0,5.А сега като правя диктовки,давани предни години в СУ,УНСС правя по максимум 2-3.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:thumbright:
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Joker написа::shock: Е ти напрао им изкърти мивката на тез деца.... :?
виж, не го казвам, за да отчайвам мераклиите за Руска филология, просто споделям лични впечаления, които смятам за реалистични...

иначе момчето по-горе го каза - като е почнал уроци, бързо започнал да усвоява граматиката...

иска ми се хората да кандидатстват с ясната мисъл, че без необходимата подготовка могат и да влязат (все пак специалността се счита за не е толкова престижна и балът особено за момчетата е нисък), но после ще им дойде нанагорно... :roll:
goshko
От дъжд на вятър

Мнение от goshko »

inaccessibility написа:
Joker написа::shock: Е ти напрао им изкърти мивката на тез деца.... :?
виж, не го казвам, за да отчайвам мераклиите за Руска филология, просто споделям лични впечаления, които смятам за реалистични...

иначе момчето по-горе го каза - като е почнал уроци, бързо започнал да усвоява граматиката...

иска ми се хората да кандидатстват с ясната мисъл, че без необходимата подготовка могат и да влязат (все пак специалността се счита за не е толкова престижна и балът особено за момчетата е нисък), но после ще им дойде нанагорно... :roll:

Нека само уточня че не искам и да си помислям за РУСКА ФИОЛОГИЯ.Аз искам спецялности като Японистика,Кореистика,Иранистика.Основно тези трите.. :)) А за руска фиология въобще нямам и мерак да се пробвам..
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

goshko написа:Нека само уточня че не искам и да си помислям за РУСКА ФИОЛОГИЯ.Аз искам спецялности като Японистика, Кореистика, Иранистика. Основно тези трите.. :)) А за руска фиология въобще нямам и мерак да се пробвам..
Ок, аз само казвам за мераклиите русисти. Иначе ако кандидатстваш с руски език и държиш да получиш висока оценка (а за споменатите от теб специалност ще ти трябва), добре е да узнаеш дали има подготвителен курс по руски език към унито...
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”