Насилието - не-нормално

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Били ли сте свидетели на насилие и сте сметнали, че нищо не можете да направите?

за съжаление се е случвало
12
48%
не, винаги се опитвам да направя нещо
2
8%
бе, като ги видя, се включвам и аз във въргала!:)
1
4%
въобще не ми се занимава с простотии!!!
10
40%

Общо гласове: 25

Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Насилието - не-нормално

Мнение от inaccessibility »

Какво смятате за все по-разрастващото се насилие в обществото и най-вече сред подрастващите? И не става дума само за физическо насилие.
Имало ли е такова насилие преди или сега просто се вдига излишен медиен шум?
Трябва ли да се стига до убийства, за да имаме повод да упражняваме реториката си и да демонстрираме хуманизъм, когато почти всеки е бил свидетел на насилие?
Въобще заслужава ли си да коментираме този разрастващ се обществен проблем или може просто да останем мъдри наблюдатели на случващото се?
Какво може да се направи, за да се променят тенденциите?

Те, тва са въпросите, които вярвам не само мен вълнуват!
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Не, не вълнуват само теб. Едно време в гимназията даже писах реч за насилието, което масмедиите упражняват върху детската психика, ама е няколко страници и не върви да я копна тук. Погледни какво чуват и виждат децата-от една страна са новините-еди-кого си убиха, втори изгоря при пожар, трети загина при катастрофа, четвърти е корумпиран, замислял ли си се колко често съобщават хубави неща, колко често едно дете може да намери в новините, някой, които да използва за пример, в чисто човешки план. Аз съм на 22 и не гледам новини. Само ме депресират, какво остава за децата.
От друга страна, виж какви филми вървят по телевизиите. Като попадна на филм без убийство и без мръснишки интриги, ми се иска да подскачам от радост. А децата СЕ УЧАТ от телевизията, те се социализират така. За мен, защото вече имам изградена ценностна система, глупостите във филмите са болните фантазии на един сценарист, но за едно дете, това, което вижда във филмите е самият живот, т.е. то започва да възприема като нормално това поведение.
Това за насилието. От друга страна е секса, разбира се. Замислял ли си се колко са вулгарни голяма част от децата? Да се върнем пак на това, което гледат по телевизията.
Разбира се, не само медиите възпитават, родителите също имат своя дял, но колко от тях имат дори елементарни познания по психология, за да могат да реагират, да неутрализират външното влияние? За училището няма да говоря, то днес е бойно поле...
Решението на проблема е яка цензура според мен, никакви филми с насилие или секс и никакви новини с насилие преди 23.00 примерно, иначи оправия няма.
The Forbidden Lady from the Forbidden floor ;)
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Виж, съгласен съм, че трябва да се въведе цензура. Но преливащата простотия, която е основата на почти всеки сериал-филм-шоу, е предпоставка за насилието, сексуалното извращение и най-вече морална деградация (а за съжаление цензура на простотията не може да има). БЕЗ родители обаче, които са заинтересовани от развитието на децата си, никаква цензура няма да има полза. Проблемът е, че именно родителите пренебрегват децата си, заети с проблемите на оцеляването и личните си сътресения...

На запад има родителски организации, в които участват наистина заинтересованите родители и въобще граждани - именно те стават по някакъв начин "алтернативата" в обществото, те поемат отговорност и търсят отговорност, те са заети с една превантивна дейност... А при нас какво става? Пръква се насилието и веднега се предлагат часове по вероучение, сякаш това е рецептата! Колко "проблемни" деца ще посещават такива часове, като вкъщи никой не ги е научил на морал и духовност?...

Според мен насилието в обществото и по телевизията са следствие от проблема, а не е само по себе си отделен проблем!
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Медиите социализират децата по този начин, а това вече е доста голям проблем, както казах, децата възприемат подобно поведение за нормално, при това, не помня кой психолог беше изследвал въпроса, те преповтарят видяното насилие с по-голяма жестокост, т.е. проявяват въображение и доразвиват "урока". Това са резултати от психологически тестове с деца, ако искаш мога да видя точното име на психолога.
А за родителите, аз лично съм на мнение да не им се позволява да стават родители, без да са изкарали поне един курс по психология, но мен никой не ме пита :?
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

но ще се съгласиш сигурно, че насилието по медиите е следствие от общата морална деградация... това, че ще се въведе цензура на насилието (евентуално), не означава, че проблемът с него ще бъде решен :wink:
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Така е, съгласна съм, но при всички случаи ще се ограничи
Assasiyah
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Assasiyah »

Да започнем оттам, че в последните години всички нови детски предавания са с добри и лоши, които нон-стоп се трепят, децата още не знаят нищо за живота и вече гледат как се избиват разни рисувани човечета...
После как да не се събуди агресия в тея деца. Аз като бях мъничка даваха съвсем различни детски.
Да се реши този наистина огромен проблем, трябва да се почне от самото начало.
Изображение
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

Assasiyah написа:Да започнем оттам, че в последните години всички нови детски предавания са с добри и лоши, които нон-стоп се трепят, децата още не знаят нищо за живота и вече гледат как се избиват разни рисувани човечета...
После как да не се събуди агресия в тея деца. Аз като бях мъничка даваха съвсем различни детски.
Да се реши този наистина огромен проблем, трябва да се почне от самото начало.
мда като малък много се впечатлявах когато Джери цапнеше Том с наковалня :P........
btw цензура има!
Ubi concordia, ibi victoria!
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Има такава тема вече :!:
http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 41&start=0
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

---
Последно промяна от inaccessibility на 20 Ное 2006, 18:57, променено общо 1 път.
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

-------------------------------------------------------------
Последно промяна от inaccessibility на 20 Ное 2006, 18:54, променено общо 1 път.
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

не, винаги се опитвам да направя нещо
никой не е гласувал с този отговор :wink: :)
.
Аватар
inaccessibility
Летящите Пръсти

Da BuzZ написа:Да. Преди няколко месеца. Едни левскари рекетираха цесекарче. Само видях, че започнаха да му горят шала. Съвсем сериозно. Аз търтих да бегам, защото бях с оранжев :twisted: :twisted: :twisted:
Прибирах се от мача за купата ЦСКА - Литекс (1:0), а говедцата отпаднаха от Черно море и мнооо беха ядосани :lol: :lol: :lol: Та не видях какво му се е случило на горкото. Трябваше да приложа беговите си способности.
Ама първо ми отговорете на въпроса - чий хуй го диреха говеда в Борисовата?
Виж, за глупостта оправдание може и да има, особено за тези, които после си вадят поука, но горко на тези, които не се усещат. :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”