Руския език ми се води майчин, т.е. практикувам го често говоримо, правих малко примерни тестове от сайта на СУ, но все пак би било добре да задълбоча още малко подготовката за изпита
Руски език 2007
Модератор: Boromir
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Руски език 2007
Някой ще кандидаства ли с руски следващата година? Интересува ме ако има такива, дали ходят на някакви специални курсове, или някоя книжка да препоръчат...
Руския език ми се води майчин, т.е. практикувам го често говоримо, правих малко примерни тестове от сайта на СУ, но все пак би било добре да задълбоча още малко подготовката за изпита
Аз се готвих по една книжка-"руски език-тестове за кандидатстуденти"на изд."Грама".Тя съдържа диктовки,примерни тестове(лексически и грематически),изречения за превод,текстове за превод,текстове за разбиране(понимание текста) и примерни теми за съченения(30-тина някъде бяха)т.е всички компоненти от изпита.А и накрая мяй имаше и изпитите от последните две години
-
SkullCrusher
- В началото бе словото
Re: Руски език 2007
С майчин Руски език повече от 3 не се изкарва.Виж,ако майка ти работи в СУ можеш да се надяваш и за 4.phoebe написа:Някой ще кандидаства ли с руски следващата година? Интересува ме ако има такива, дали ходят на някакви специални курсове, или някоя книжка да препоръчат...
-
SkullCrusher
- В началото бе словото
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
вижте изпитът по Руски език не е толкова сложен, минал съм го, сега го учим и мога да споделя някои мои наблюдения:
1.Когато езикът е майчин (или такъв, който сме използвали вкъщи) трудността се състои в граматиката - някои колеги отлично говорят на руски, но не знаят граматичните правила и получават ниски оценки - затова трябва да наваксват правилата (което не е чак толкова трудно).
2.Когато езикът не е майчин (т.е. нямаме нищо или почти нищо общо с този език) трудността се състои във формулирането на мисълта и следователно в съставянето на текст - някои колеги добре знаят граматиката, но нямат усет към езика и трябва да си го създадат с много практика (което е доста трудно).
Преценявайте!
1.Когато езикът е майчин (или такъв, който сме използвали вкъщи) трудността се състои в граматиката - някои колеги отлично говорят на руски, но не знаят граматичните правила и получават ниски оценки - затова трябва да наваксват правилата (което не е чак толкова трудно).
2.Когато езикът не е майчин (т.е. нямаме нищо или почти нищо общо с този език) трудността се състои във формулирането на мисълта и следователно в съставянето на текст - някои колеги добре знаят граматиката, но нямат усет към езика и трябва да си го създадат с много практика (което е доста трудно).
Преценявайте!
-
goshko
- От дъжд на вятър
Ми значи аз попринцип съм от Киев.Там съм роден,живял съм там 3 години, но след това като съм дошъл да живея в България и съм го забравил(поне голяма част от него-Основно с падежите съм доста зле,поне бях преди да тръгна на уроци де...).Тъ... Искам да кажа че подготовката няма как да стане без ходенето на уроци,просто много сложно е иначе...Аз ходя на уроци от 3 месеца и толкова много неща съм научил..бе с една дума - доволен съм от себе си! Примерно преди да тръгна на уроци правех безумно много грешки в диктовките...по 16-17-18...А доколкото знам в СУ свалят на грешка в диктовката около 0,5.А сега като правя диктовки,давани предни години в СУ,УНСС правя по максимум 2-3.
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
виж, не го казвам, за да отчайвам мераклиите за Руска филология, просто споделям лични впечаления, които смятам за реалистични...Joker написа:Е ти напрао им изкърти мивката на тез деца....
иначе момчето по-горе го каза - като е почнал уроци, бързо започнал да усвоява граматиката...
иска ми се хората да кандидатстват с ясната мисъл, че без необходимата подготовка могат и да влязат (все пак специалността се счита за не е толкова престижна и балът особено за момчетата е нисък), но после ще им дойде нанагорно...
-
goshko
- От дъжд на вятър
inaccessibility написа:виж, не го казвам, за да отчайвам мераклиите за Руска филология, просто споделям лични впечаления, които смятам за реалистични...Joker написа:Е ти напрао им изкърти мивката на тез деца....
иначе момчето по-горе го каза - като е почнал уроци, бързо започнал да усвоява граматиката...
иска ми се хората да кандидатстват с ясната мисъл, че без необходимата подготовка могат и да влязат (все пак специалността се счита за не е толкова престижна и балът особено за момчетата е нисък), но после ще им дойде нанагорно...
Нека само уточня че не искам и да си помислям за РУСКА ФИОЛОГИЯ.Аз искам спецялности като Японистика,Кореистика,Иранистика.Основно тези трите..
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Ок, аз само казвам за мераклиите русисти. Иначе ако кандидатстваш с руски език и държиш да получиш висока оценка (а за споменатите от теб специалност ще ти трябва), добре е да узнаеш дали има подготвителен курс по руски език към унито...goshko написа:Нека само уточня че не искам и да си помислям за РУСКА ФИОЛОГИЯ.Аз искам спецялности като Японистика, Кореистика, Иранистика. Основно тези трите..) А за руска фиология въобще нямам и мерак да се пробвам..