Курсове по журналистика?

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
zvezdi4ka
От дъжд на вятър

Мнение от zvezdi4ka »

"изяде ли мишката книжката"е от 2001г.!а иначе мога да ти кажа и някоя от резервните теми:
2003 г.-Господари на ефира;21в.предизвикателства
2004 г.-Лесни пари;Терористи от телев.екран
2005 г.-Къде е скрита камерата;Пуснете слънчевата светлина
Други подобни са:Професия журналист,Как се става лидер,Богатите също плачат,Футбол,Футбол. :roll:
А за устния:2000 г.-Проблеми на националното ни развитие,Българо-македонските отношения,Вашата медийна среда.Другите май са написани в предния пост!Относно устния четох някаде мнение на кандидат-студент изкарал изпитите,та той споделяше че на устния най-важното е каквото и да говориш мн,ама мн да си вярваш на това което казваш!и естествено самообладание....;)Едва ли точно в това се кри етайната,но според мен е мн прав!:)Успех!Виждам че с теб тук мсе най-редовните...:)така че пак ще обменяме информация...:)
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

От всичките теми не мога да разбера тамата "Пуснете слънчевата светлина" ...тоест какво точно се има впредвид с нея и към какво точно се отнася..ако изобщо има съществува нещо конкретно, към което може да се съотнесе...Как мислите / мислиш, Звездичка? :)
Аватар
zvezdi4ka
От дъжд на вятър

Мнение от zvezdi4ka »

Ами не знам честно да ти кажа,трябва да се помисли по темата...но предполагам че може да се пише в няколко насоки,те темите са доста шантави..
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Ами "Let the sunshine in" нещо говори ли ви :lol:
Bloody_Rose
В началото бе словото

Мнение от Bloody_Rose »

Аз ходих на курсовете и смятам, че ми бяха полезни. Вярно, че цената не съответства на количеството информция, която ми трябваше конкретно за изпита, но не съжалявам, че ходих. Общо взето е плюс, но пък не е и задължително, става и без тях.

п.с. ??????, ако все още влизаш във форума, пиши ми ЛС, защото исках да ти пратя нещо, но не се получава.
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Аз също не съм ходил на уроци и влезнах журналистика. Така че, само ако искате да знаето кои са преподавателите във Факултета и съответно в ипитните комисии - ходете на тези курсове. Доколкота занм цената им не много адекватна, но всеки сам си решава.
"Как да се подготвя?" винаги ми се е струвал най-тъпия въпрос. За всеки е индивидуално. Четете вестници (онлайна, че другите пари струват), слушате радио, гледате телевизия, и най-вече помните какво сте гледали. Наблегнете на новинарските емисии, аналитичните и бизнес предаванията. Това е.
На устния всеки пише както иска. Темите не разбирате (или поне част от тях), защото са свързани с нещо, което се е случило през дадента година. Винаги е така. Но по всяка от тях може да се пише по-обобщено. Есето всъщност е текст, който трябва да има структурата: увод, изложение, заключение, може и тезичка някъде. Т.е. пишете във вашия ситил, но (личен савет - правете си план и го спазвайте).
За устния изпит - говориш, говориш, говориш, спират те. Говориш по втория въпрос, после по третия. Всяко прекъсване или допълнителен въпрос означават намаляване на оценката.
Това е в общи лини.
Обащавам да ви пусна много подробно инфо заизпитете, само да го структурирам. :lol:
damien
Да живей словото
Курс: трети

Мнение от damien »

ено не ми е ясно, теми като "Господари на Ефира" и пр. предполагат ли писане върху тв предаването или тр да се обхване по-глобално(в смисъл господарите на тв рейтинга/ конкуренция сред предавания/ твзии/ най-влиятелни тв личности/ задкулистната игра на сценаристи, продуценти и пр.....брех как ми хрумнаха от раз, дано така и на изпита :oops: )
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Да, аз си мисля, че трябва да излезем от рамките на предаването и да позастъпим нещата по-общо :roll:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

...и после "А! тройка!?" :?
Аватар
DaNce_
Пишеща машина
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от DaNce_ »

Според мен също трябва да излезем от рамките на предаването "Господари на Ефира"...
Като за начало може би би следвало да се вмъкне някое друго разсъждение върху предаването, но трябва да се отговори мислено и на въпроса кой всъщност е "Господар на Ефира" в съвременния свят...
Това може да са например Reality- или Talkshow - тата, които са заляли цяла Европа, клюкарските медии, търсачи на дребнави сензации и т.н...оттам вече може да се извлече извода и за вискоката степен на комерсиализация на телевизията и т.н. и т.н....
Тези мисли ми изникват като за начало на мен, може и да не съм се насочила правилно незнам...Кажете и вие..какво бихте обсъдили? :roll:
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Аз си мисля дали за "Господари на ефира" не могат да се приемат не само тези, които правят новините и предаванията, но и тези, които влизат в тях. Затова аз бих засегнала "героите" на днешния ден... :hello2:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Според мен ако НЕ излезете от рамките на предаването би било лошо.
Темите обикновено са названия на нещо (предаване, песен, филм) или събирателни понятя, които обаче могат да се разгледат многостранно.
Освен недопускането на правописни и пунктуационни грешки, на този изпит се оценява и оригиналното ви мислене. Именно затова идеите на всеки отделен човек са ценни.
Именно затова си позволявам да ви дам само един съвет - отделете поне 30 минути, за да си направите план с опорни точки, който да допълвате периодично, и чак след като си починете 5 или 10 минути (след завършването на плана) почнете да пишете.
Иначе огромен брой изисквания няма. (Доц. Весела Табакова ще ви каже само да не пишете стихотворение :lol: , а из ви съветвам да не го провите). Важно е текстът ви да еструктуриран и да няма допуснати грешки, защото запетайка или сгрешено членуване могат да намалят много оценката въпреки оригиналлността на самата тема.
damien
Да живей словото

Мнение от damien »

доколкото знам на изпита по литература препинателните знаци не се смятат за голяма грешка(даже не смалят з тях), а тука явно пунктуацията и правописа ги гледат под лупа :(
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Еми журналистите най-малко трябва да са грамотни :wink:
Bloody_Rose
В началото бе словото

Мнение от Bloody_Rose »

доколкото знам на изпита по литература препинателните знаци не се смятат за голяма грешка(даже не смалят з тях),
Не се залъгвай - и на литературата много режат за такива грешки. Така че няма мърдане - трябва да се пише грамотно :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”