Мислите ли ,че има Ад и Рай?

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Лорд Носферату написа:Ако няма нищо, аз просто ще спра да съществувам, няма да знам, че съм съществувал, няма да има носталгия по живота и отчаяние от заобикалящото нищо (което също няма да е там, защото мен няма да ме има да го възприема).
хаха-супер ! :wink:

що се отнася до Ад-а и Рая- те наитина са плод на една религия,на една вяра, която борави с разни утопии, за да създаде един свой свят, който е праведен, в който хората трябва да живеят по определен начин, за да осмислят съществуването на Ад и Рай......
I live my life and all I know is
Follow your dream and don't let go
No one can live for me
No one can see the things I see
I walk this road no one can tell me how to be
It's my destiny
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Лорд Носферату написа: Аз се успокоявам с друго: Ако няма нищо, аз просто ще спра да съществувам, няма да знам, че съм съществувал, няма да има носталгия по живота и отчаяние от заобикалящото нищо (което също няма да е там, защото мен няма да ме има да го възприема).
Това ми хареса! :wink:

За Ад-а и Рая- определено можем само да кажем, че те са от утопиите на религията,като цяло, чрез който тя се "обяснява","осмисля" и "поддържа съществуването си". Все пак,за да проъществува едно НЕЩО :roll: то трябва да има опорни точки, на които да се крепи- а идеята за Ада и Рая е абсолютен регулатор на човешко поведение...разбира се- от психологическо естество.
No one can live for me
It's my destiny
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Не вярвам в Ад и Рай...поне не в задгробните...Всъщност Рай и на Земята няма ... :roll:
impure_blood
От дъжд на вятър

Мнение от impure_blood »

"Адът, това са другите" :lol: :lol: :lol:
е казал мъдрият човек :) (Сартр)
Лично, в християнските Рай и Ад май по-скоро не вярвам :), но пък вярвам в "спасението" на душата :) ..
Temporary - атеизмът е също проява на религиозност, апропо :) ... (надявам се да ме разбереш правилно)... Neitzche, you know... :)
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

impure_blood написа:"Адът, това са другите" :lol: :lol: :lol:
е казал мъдрият човек :) (Сартр)
Лично, в християнските Рай и Ад май по-скоро не вярвам :), но пък вярвам в "спасението" на душата :) ..
Temporary - атеизмът е също проява на религиозност, апропо :) ... (надявам се да ме разбереш правилно)... Neitzche, you know... :)
Да, напълно съм съгласен. Но това което ме дразни, е че религията е една догма, т.е. казват ти бог съществува и точка. Аз не отричам, че е възможно да съществува бог, но християните казват (и са 100% убедени, без никакво обективно доказателство, което супер много ме дразни :evil: ) че е невъзможно бог да не съществува. Аз съм като математик докажете ми че бог съществува и ще стана най-големия проповедник, но преди това никой не трябва и да вярва, защото е недоказано, а те и църкви си имат и 'науката' теология и заблуждават хората!

Иначе може да се каже, че и аз вярвам във, да речем, матерлианият свят, макар че проблемът е доста по-комплексен. :wink:

PS: Предполагам знаете, че и Сартр е атеист.
impure_blood
От дъжд на вятър

Мнение от impure_blood »

ами, тезата на някои - в потвърждение на това, че християнският Бог съществува е именно в това, че той не може да бъде нито обоснован, нито доказан :arrow: е проявление на нещо "по" :)
Обективните доказателства са за науката, не за религията, тя затова е и религия ;). Ако невъзможността бог да НЕ съществува беше доказана емпирично или по някакъв си там логически път, това автоматически отнема мистиката и всичко онова, което прави една хипотеза за сътворението религия :).. пък и то затова си е ВЯРА - защото имаш право да избереш - да вярваш или не. Ако беше издържана логически теорема - щеше да си ПРИНУДЕН да ПРИЗНАЕШ ( :!: а не да ПОВЯРВАШ)...

/off
прекалено е късно и адски ми се спи, май не бях много ясна в изказа си..

А, между другото, аз пък точно в материалния свят не вярвам :lol: :wink:
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

impure_blood написа:ами, тезата на някои - в потвърждение на това, че християнският Бог съществува е именно в това, че той не може да бъде нито обоснован, нито доказан :arrow: е проявление на нещо "по" :)...
Тоест съществуването на бог се 'доказва' чрез неговата недоказуемост. Малко парадоксално, ми звучи... :wink:
impure_blood написа:Обективните доказателства са за науката, не за религията, тя затова е и религия ;).
Søren Kierkegaard, a? :wink: :lol: Той именно твърдеше, че е грешно да се търси обективност във вярата, но имаше една статийка, - не си спомням на кой точно философ, ако искаш мога да погледна - която намираше пропуски в недовата теория.
impure_blood написа:Ако невъзможността бог да НЕ съществува беше доказана емпирично или по някакъв си там логически път, това автоматически отнема мистиката и всичко онова, което прави една хипотеза за сътворението религия .. пък и то затова си е ВЯРА - защото имаш право да избереш - да вярваш или не. Ако беше издържана логически теорема - щеше да си ПРИНУДЕН да ПРИЗНАЕШ ( а не да ПОВЯРВАШ)...
Това пък ми напомня на диалозите за натуралната религия на Хюм... Там също двата главни героя спореха за произхода на бога и неговата същност. Единият твърдеше, че бог е като човека (грубо казано), а другият, както тебе, залагаше на мистицизма,с което съм по-съгласен. От мистицизма до атеизма има съвсем малка стъпка.

Мистицизма, напрактика прави бог непознаваем, и донякъде импотентен (в буквалният латински смисъл) - той само е създал света, но тогава каква причина имам аз да го смятам за съществуващ? Тоест бог толкова е 'обратен' на нашето съществуване, че няма значение дали той съществува или не :) . По-конкретно може да се направи дистинкция м/у мисъл и реално съществуване. Аз имам мисъл за безкрайно добро и съвършено същество, която мисъл, естесвено, е по-висша от всичко съществуващо (затова бог е и над всичко съществуващо), но тя си остава само мисъл, т.е. няма реално съществуване. Например аз мога да си помисля за една перфектна симфония, но докато тя не бъде написана тя ще си остане само мисъл, т.е. без реално съществуване :D .

Или като друг пример - сътворението на света. Християните твърдят, че бог е създал вселената. Учените твърдят, че тя сама се е създала в Голямата Експлозия. Възможно е някакво по-висше същество да е направило вселената, но защо трябва да възприемаме една излишна стъпка? Едва ли някой ще узнае какво наистина е станало, но няма смисъл да се мултиплицират причините (по принципа на 'Окамовият бръснач': 'не умножавайте същностите без необходимост')! Не би било неуместно да се попита а защо някой друг бог да не е създал богът създал нашият свят и така до бекрайност. А няма причина да се отрича че вселената може да си е съществувала винаги сама! :wink:
impure_blood написа:/off
прекалено е късно и адски ми се спи, май не бях много ясна в изказа си..
Напротив, много ясно си се изказваш - не ми се мисли какво ще ако не ти се спи :shock: :twisted: :lol:
impure_blood
От дъжд на вятър

Мнение от impure_blood »

мааааааааалееее, Temp, ти всяка дума ли си контрирал. Чакай, сега ще чета и ще коментирам после ;)... :)
impure_blood
От дъжд на вятър

Мнение от impure_blood »

Тоест съществуването на бог се 'доказва' чрез неговата недоказуемост. Малко парадоксално, ми звучи...
- не съм го измислила аз :). А на мен ми звучи съвсем правдоподобно. Нали търсим нещо отвъд нашия разум, логично би било тогава той да НЕ може да го обхване. Никакви парадокси. :)
Søren Kierkegaard, a?
Това пък ми напомня на диалозите за натуралната религия на Хюм...
надценяваш ме, мисля.. Но пък защо ли да не се полаская, че напомням Хюм или който и да е мислител... Още нещо: НЕ залагам на мистицизма, говоря за мистичност.. не мистицизъм. Тайнства, ритуали.. такива неща. По "правило" религията върви в комплект с мистичното, си мисля аз... тъй че, за да имаме ВЯРА, трябва да има концепция за непознато, необятно, трансценденто.. и тъй нататък..(а, също и как да достигнем до тези неща) Ако всичко беше ясно щяхме да имаме философска доктрина.
Temp, а ако беше лишен от мисъл, как щеше да знаеш, слушайки симфонията, че чуваш нещо, че то е симфония и тъй нататък/
Не би било неуместно да се попита а защо някой друг бог да не е създал богът създал нашият свят и така до бекрайност.
- и накрая е именно бог. Не като бог, а, кажи го, като сътворение, като "безначално начало" ... Не видях обаче връзката на мисълта с всичко това
А няма причина да се отрича че вселената може да си е съществувала винаги сама!
-> Индуизъм :)... няма причина и хората дори са доразвили идеята :)
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

Temporary написа:
Или като друг пример - сътворението на света. Християните твърдят, че бог е създал вселената. Учените твърдят, че тя сама се е създала в Голямата Експлозия. Възможно е някакво по-висше същество да е направило вселената, но защо трябва да възприемаме една излишна стъпка?
Нали в центъра в случая е ВЯРАТА? Значи тя търси да обясни чрез своята идея всяко биологизно,физично и пр. явление.Ако ние днес сме пределно наясно "кой" е създал света, то в миналото е господствало единствено теологичното обяснение на нещата....
No one can live for me
It's my destiny
impure_blood
От дъжд на вятър

Мнение от impure_blood »

АМА ние и днес не сме наясно!
ако кажем, че сме и че това е бог - значи и ние не излизаме извън границите на теологията...!
Аватар
begemot_
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от begemot_ »

да има всичко особено в главите ни :)
Ех, какво да се прави, не всички са студенти по молекулярна биология в СУ :lol:

Изображение
Аватар
Malizia
Постоянно присъствие

Мнение от Malizia »

разбира се, че сме излезли от границите на теологията! Вярата днес съществува, но ако стане някаква голяма буря...наводнение ( :shock: )и т.н не си го обясняваме, че това е божие наказание, защото сме грешни... :wink:
Това са си чисто природни явления.
Вярата днес е една идея, аз я предпочитам такава,а не в неиния закостениял,тесногръд вид от миналото...
No one can live for me
It's my destiny
Аватар
Cynthia
От дъжд на вятър
Специалност: Печатни медии
Курс: семестриално завършил
Обратна връзка:

Мнение от Cynthia »

определено има - и са доста по-реални отколкото си ги представяте.
Но и доста по-различни, от това което описват.
Различни и все пак реални! :wink:
Аватар
nefertari
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от nefertari »

по принцип не вярвам и все пак имам някакъв страх от Ада
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”