Кандидатстуденти 2007/2008

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

1.plamKA,
Твърде е малко вероятно преподавателят в Горно нанадолнище да е завършил СУ. По-вероятно е завършил някое от незаконните висши училищаможе да няма висше образование, а за да отиде на работа в това село, най-вероятно не е намерил нищо по-добро поради квалфикацията си. Има очевидна разлика при преподаването в големите градове,малките градове и в селата, като отчитаме и възможни изключения. Една от най-добрите гимназиални учителки по история работи в Попово!
Все пак ако си вършат съвестно работата, няма да има големи разминавания. Защо ли обаче маса отличници от гимназиите получават твърди двойки при кандидатстване в СУ - и по БЕЛ, и по история? Това май потвърждава моята теза.
Надуване на оценките в момента има навсякъде! как да си обясним иначе, че дипломирани среднисти нямат понятие от граматика, морфология и дори от правопис? Все пак в големите градове контролът на държавата е по-голям и затова изцепкте са по-редки.
2. sedrik,
Всяко човешко дело е трудно. Матури трябва да има, но само с оценките от тях да се кандидатства не е възможно. Например: В НГДЕК редовно има по 15-20 пълни отличници. Ако всички поискат да се запишат класическа филология, а държавата отуска ежегодно 5-6 места, кого трябва да запише Университета? Затова трябва да има и допълителен изпит. Това е най-прост пример. Ако важат само матурите, лекциите за първи курс право трябва да се провеждат на Националния стадион с пряко предаване на още 10-15 други стадиони в страната!
А за тестовете, направо не ми говорете! :lol:
The Jolly Rider
В началото бе словото

Мнение от The Jolly Rider »

Не им се обяснявай, ами ги пускай у лево! :pirate:
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

1.Joкеr
Съгласна съм с теб до някъде... но искам да ти обясня,че животът не е съсредоточен в столицата и,че няма значение от каде си-дали си от село или от град,всичко е до умствен багаж.Няма значение каде си завършил-гимназия или техникум в село или в град, дали си отличник или ученик със добри оценки!Въпросът е какво имаш в главата си,как го използваш и каква ще ти бъде оценката на изпита!Подразни ме това,че каза ,че примерно една диплома за средно образование в София означава повече отколкото една примерно в Горното там както го каза :P Ти не го каза с тези думи,но аз така го перефразирах :) За мен ти сякаш омаловажаваш труда на децата в "провинцията"... така или иначе без да обиждам никого, учениците от "провинцията" са мн по-трудолюбиви от софиянчетата и мн по-переспективни и пробивни! Това е според проучване , не според мен :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

plamKA,
Аз не съм софиянче, слава Богу, и съм наясно, че който си може, си може! Говоря да тези които могат нещо, но на фона на по-малко можещите или по други, още по-неприятни причини, получават необичайно високи дипломи. Истината е, че в най-големите градове децата в мнозинството си са доста неграмотни и по-неграмотни отколкото в най-големите необластни градове. Там са останали традиционни качества като трудолюбие, коректност и т.н. Все пак големият град действа образователно и възпитателно и извън училището и в по-големи размери отколкото в селото. :thumbleft:
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Da BuzZ първо това за допълнителния труд го има навсякъде, защото явно съвременните учители в средните училища не научават децата на това,което трябва за изкарването на отлична оценка на един кандидатстудетски изпит и аз въпреки,че съм ТВЪРДО против тези уроци примерно, съм наясно, че само със знанията от средното образование не може да се представиш добре на изпита за влизане във ВУЗ и ти трябва странична помощ, а и не виждам нещо лошо в това. А ти? 80 % от хората във форума ходят на уроци и мн от тях сигурно са от София. Както сигурно знаеш всичко в живота е 80 % труд, 10 % талант и останалото е късмет :) поне за обикновените хора :) За талантливите по- малко труд, а за тези които пък не са надарени с талант от природата повече... нещата се припокриват и всеки се старае да се подготви максимално добре за изпита юли месец. Няма значение дали ходиш на уроци или не, дали се трудиш или мързелуваш, дали си от София или си от някой друг град,целта на всички нас тук ( на повечето ) :Р е само една - влизане в СУ и така де :) Смятам, че целта оправдава средствата, каквито и да са те от изброените по -горе ! Успех :)
aHu
В началото бе словото

Мнение от aHu »

Чакайте малко, успокойте се, няма смисъл да си налагате мнението над другия, все пак всеки си има свой мироглед над нещата, всеки идва от различно място(и не говоря само за града но и училището), всеки сам преценява каква подготовка има и каква трябва да получи за да успее, всеки си вади изводи и създава мнение съответно от ситуации, които е видял, чул и преживял...така че това е безмислено. Наистина, целта ни е на всички независимо по какав начин да ни приемат във ВУЗ.
Joker, искам само да поясня, аз не казвам, че няма смисъл от матури или изобщо канидатстудентски изпити, мисълта ми е, че тестовия вариант е много по-добър начин за кандидатстване и защо, защото, на есета, ЛИС и т.н ти не знаеш на какъв квестор ще попаднеш, дали твойто мнение ще съвпадне с неговото или не, дали ще е в настроение или не, дали му харесва изобщо или не, колкото и да вярваме, че са безпристрастни, че спазват правилата за структора на съчинението, това обикновенно не се случва, колкото различни квестора проверят, толкова различни оценки ще поставят, как може да се допусне две напално еднакви теми да са със различни оценки, което води до намаляване на възможността да те приемат съответно....за какво си говорим изобщо......??!
Аз лично защитавам тестовия вариант, защото отговора там или е верен или не, друг вариант просто няма.
"I used to believe in forever, but forever is too good to be true.”
Winnie the Pooh
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

аНu не опитвам да налагам мнение :) просто споря, което мисля,че е позволено :) все пак точно за това е форумът , за да споделяме мнения , да дискутираме по даден проблем и евентуално да спорим ако не сме съгласни с нечие твърдение :) Аз нямам нищо против (предполагам) момчетата по -горе :) дано и те не са против мен :РРР :) А що се отнася до теб , и аз съм съгласна с тестовата система, защото тя ще задава мн по-ясни критерии за оценка и след като видим написани черно на бяло точки, съответно оценка ще знаем ,че тя е реална на това,което сме показали и при евентуален неуспех ще се сърдим само и единствено на себе си и няма да обвиняваме в субективизъм преподавателите :)
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: Няма как да сме против вас лично! Но по отношение на тестовете... Историята е наратив, а не отделно взети твърдения с имена и дати. Тестовете всъщност могат да проверят дали знаете тези имена, дати и факти. Но анализа? Все пак сигурно сте забелязали, че в учебниците ви уроците са интегрални текстове, защото такава е науката, върху която са основани.
Вярно че програмата по история на СУ в момента е пълно недоразумение - както казва един наш преподавател: "Дрипа, съставена от шарени парцалки"! Никой не може да разбере защо ги има едни теми, а други ги няма и никой от взелите решението също не може да го обясни... Очевидно тази програма издъхва, защото хората не могат да си свършат работата. Ще има реформи, но не и за вас. Май след натиск отвън! :oops:
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

хахаххаха дааа :) картинката ми е мн ясна :) а ти си злобар :) с някакви изкривени представи за случващото се по време на КСК
coolman
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от coolman »

Горните 2-3 поста са си директно за изтриване от модератора.
По темата де ... съмнява ме , че кой знае какво ще се промени в системата.По-скоро ще има няколко "козметични" промени , но едва ли нещо съществено.Ще въведат тестовете тук и там нз специално за СУ дали ще има или не.А самите матури не бяха ли уж от тази година?И да аз съм ЗА матурите(естествено съобразени с нивото на преподаване в гимназиите или по-скоро с това ниво , на което се преподава в някои и на което би трябвало да се преподава в други).И не виждам какъв е проблема за гимазистите в този случай - след като са си учили през годините няма да ги натовари кой знае колко повече.Пък и си е една добра подготовка за КСК.Матурите трябва да се признават И за кандидатсване, но не да се кандидатсва само с тях(все пак може да си бил езиков профил , а да искаш да учиш архитектура примерно).
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:thumbright:
Аватар
kem4o
В началото бе словото

Мнение от kem4o »

еее кво се плюете само,според мен си е нормално образованието в София да е по-добро, отколкото това в провинцията,все пак столицата е най-европейският град в страната ни...в провинцията хората наблягат повече на социалния живот и забавленията,а в София определено,ако искаш добри постижения не можеш да си позволиш да хойкаш наляво-надясно...аз си признавам,че ако ми дадат да пиша тема за нощния живот в Пловдив и за разнообразието на красиви младежи в града ми,ше се справя доста по-добре ,отколкото с литературен анализ на Ботево стихотворение :D ,факт си е просто софиянцци ще са много по-добре подготвени,дори само от наученото в училище,а ние ще трябва да ги догонваме,но в крайна сметка забележете,че повечето известни и успели хора в България са родом от првинцията...така че атакувайте столицата,ние сме тези които ще я превземем рано или късно :P
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”