Патриарх Максим навърши 92 години! Най-възрастният православен патриарх и въобще най-възрастният християнски духовен първосвещеник в света!
Господ намери своя си начин за преодоляване на схизмата в БПЦ като привика при себе си отделилите се...
За многая лета на Негово Светейшество! Дано намери сили да преодолее здравословните си проблеми и отново да поведе службата в катедрата си и в целия си диоцез!
за многая лета!
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
-
The Jolly Rider
- В началото бе словото
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
Патриаршеското достойнство не е "длъжност", а е "служение". Затова се носи докрай. Да сте чували някой папа да си е подал оставката? Иначе администрацията може да се води от протосингела/секретаря на Светия Синод, както е в момента.
На всичко отгоре всички владици са равни (патриархът е Софийски митрополит и само пръв между равните) и няма да допуснат някой да им бъде сложен от когото и да било за временен шеф. Възрастта не е порок.
На всичко отгоре всички владици са равни (патриархът е Софийски митрополит и само пръв между равните) и няма да допуснат някой да им бъде сложен от когото и да било за временен шеф. Възрастта не е порок.
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
(за съжаление) постът Патриарх е И длъжност, освен че е служение на Бога... все пак става дума за земното проявление на Църковната институция, която има "длъжностна структура"... а когато става въпрос за каквато и да било длъжност (и отговорност), възрастта има не малко значение (така както има възрастово ограничение за въвеждане в някакъв църковен ранг и пр.)... от друга страна не мисля, че Вселенската Католическа Църква трябва да е еталон за Православната...
извинете, ако съм казал нещо глупаво, но не съм лаик в религиозните и особено църковните въпроси
извинете, ако съм казал нещо глупаво, но не съм лаик в религиозните и особено църковните въпроси