изпит по немски език

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Заключено
Аватар
Anelka
От дъжд на вятър
Специалност: СУ, Европеистика
Курс: трети

изпит по немски език

Мнение от Anelka »

Здравейте, наскоро се регистрирах във форума и имам един въпрос към вас. Искам да попитам някой кандидатствал ли е с немски език и какви са компонентите - аз знам за Lückentext с варианти и мисля, че има още един без варианти, Leseverstehen и нещо за писане ( съчинение, Errörterung и т.н.), интересува ме дали в самия изпит се включва и превод? И още нещо, според вас удачна ли е комбинацията за кандидатсване с немски език и история и евентуално към кои специалности мога да се насоча? Какво ще кажете за европеистика? Ще се радвам, ако споделите мнението си :) Благодаря предварително.
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Превод и съчинение има задължително! По останалите въпроси не мога да изкажа мнение, тъй като явно ти трябва мнението на някой, който е минал по тоя път. :roll:
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

С немски и история можеш да кандидатстваш за международни отношения , на мен много ми харесва, но нямам време и възможност да готвя и немски :roll: Относно изпитите виж тук : http://www.uni-sofia.bg/students+bg/adm ... i_ezik.pdf Успех :wink:
Аватар
Anelka
От дъжд на вятър

Мнение от Anelka »

Точно, както си и мислех, в тази програма е включен и превод от немски на български език. Много ти благодаря teufelchen. А ти с какво ще кандидатстваш?
castelo
Флъдзила
Специалност: Туризъм

Мнение от castelo »

Зарежи я тая история. Кандидатствай с география и немски :arrow: Туризъм :D :P
Можеш да избуташ някого да завърши университет, но не и да го накараш да мисли!
Изображение
Изображение
ГГФ: Господи, Готин Факултет
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

anelka радвам се, че сам помогнала ако имаш други въпроси давай имам много приятели, които готвят немски мога да им подосаждам :oops: иначе аз лично ще кандидатствам с история и литература :roll:
Аватар
Anelka
От дъжд на вятър

Мнение от Anelka »

Ами вече започнах с история и няма накъде, на мен историята ми харесва. Преди и аз исках да кандидатствам с история и литература, но тъй като Декември месец имам изпит по немски за Германия и реших, че няма да успея, да се справя и с немския, историята, а отгоре на това и литература и така. Ами teufelchen ако не те притеснявам може да попиташ ако имаш някои познати, които вече са издържали изпита по немски, как минава, много ли е труден и всъщност как са се готвили и т.н. Благодаря ти предварително :)
Аватар
teufelchen
От дъжд на вятър

Мнение от teufelchen »

съжалявам ама нямам познати , които да са го държали всички сега го подготвят за кандидатстване :(
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

anelka написа:Преди и аз исках да кандидатствам с история и литература, но тъй като Декември месец имам изпит по немски за Германия и реших, че няма да успея, да се справя и с немския, историята, а отгоре на това и литература и така.
Хубаво си направила! И аз през декември ще се явявам на DSD и сега ми е супер натоварено с история, литература и немски. :roll:

Аватар
Anelka
От дъжд на вятър

Мнение от Anelka »

Raya_Alexandrа и ти ли си в езикова? Аз уча в езикова гимназия, а от 3 години съм в елитна паралелка и досега се занимавахме с тия теми за устния изпит, отделно, че имаме и СИП-ове и сумати часове по немски и сега ми е доста трудно. Именно затова се отказах и от литературата. Иначе от малка си мечтаех за право :( , обаче май това, което избрах е по-добрия варинт лично за мен :? ..
Аватар
pliu6eno_me4e
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от pliu6eno_me4e »

По-добре се откажете от ДСД-то, ако няма скоро да ви трябва. Поне това е моето мнение. Аз имам ДСД, но и досега се чудя за какво ми е. Иначе тази година се явих и на изпита по немски в СУ, след като реших да кандидатсвам в България някуде през април. Купих си една зелена книжка с тестове (даже не си спомням как се казваше), направих няколко пробни теста, ама без преводите, щото на второто изречение се отказвах поради невъзможността ми да преведа квото и да е, и изкарах 5,19. Според мен беше въпрос на късмет, а и ми помогна това, че бях спокойна по време на изпита. Ако питате мен, изпитът не беше труден, въпреки високият процент двойки. Но това е лична преценка, не мога да прав обобщения.
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

anelka написа:Raya_Alexandrа и ти ли си в езикова? Аз уча в езикова гимназия, а от 3 години съм в елитна паралелка и досега се занимавахме с тия теми за устния изпит, отделно, че имаме и СИП-ове и сумати часове по немски и сега ми е доста трудно. Именно затова се отказах и от литературата. Иначе от малка си мечтаех за право :( , обаче май това, което избрах е по-добрия варинт лично за мен :? ..
anelka, аз от 5 години съм в немска гимназия и сега тоя изпит го готвим от 10-11 клас... :roll: Тука последните месеци е супер напрегнато...постоянно някой се сеща да променя изисквания и папки и теми и т.н. Във вторник бях на пилотния изпит, който уж трябва да ни успокои за истинския... Ами да си кажа, никак не се успокоих, като чух как мрънка германецът... :roll: Сега не знам, дали ще ида на изпит в СУ по немски... ако се чувствам подготвена през юни, може и да ида. :roll:

Аватар
Anelka
От дъжд на вятър

Мнение от Anelka »

pliu6eno_me4e задължена съм да отида на този изпит, въпреки че вече се отказах да ходя в Германия. И аз като Raya_Alexandra от 5 години съм в езикова гимназия с 1- ви език немски, а от 10 клас, откакто съм влезнала в тая елитна паралелка се готвим за този изпит. Откакто е започнала тази учебна година всичко е доста напрегнато, постоянно правим минали изпити, дори наскоро сменяха заглавия на теми и т.н. И аз другата седмица ще ходя на пилотен изпит, за да видя как протича. Но просто, както казах не върви да се откажа в последния месец, при положение, че са положени толкова много усилия.

P.S. pliu6eno_me4e Тази зелената книжка се казва "Auf dem Weg zu Uni" и мисля, че точно към Март-Април беше излезнала и е издадена точно за Сф университет. Аз също си я купих, но съм правила само някои неща от нея. А този текст, който е за превод от порядъка на половин или 1 страница е? На мен ми бяха казвали за 13-14 реда ( нещо такова беше).
Аватар
pliu6eno_me4e
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от pliu6eno_me4e »

Да, и аз затова се явих на ДСД, щото ми дойде късно акълът в главата. Ама ако само се бях сетила по-рано... Изобщо нямаше да си мръдна пръста...

Иначе за превода - мисля, че беше малко повече от половин страница. Ама не си спомням. Пък и важното е да не личи, че не знаеш нещо (т.е добре да го замажеш, щото изпитващият може и да не забележи липсата на една дума примерно). Има една хубава книжка, която обаче е издавана доста отдавна. Пък и отново не помня нито име, нито издателство. Но в нея има примерни преводи на текстове. Това май е единствената такава, така че пробвай да я намериш от учители по немски по ключовите думи "примерни преводи". Аз не я отворих, но то беше само заради безкрайния ми мързел.
Аватар
Willow
В началото бе словото

Мнение от Willow »

I az sum ot kusmetliite, koito sled nqkolko sedmici sa na DSD... :( I su6to re6ih da kandidatstvam s nemski i istoriq, za6toto re6ih, 4e i da u4a temi po literatura, 6te mi doide mnojko....
Kolkoto do samiq izpit v SU - 4uvala sum, 4e ne e tolkova truden, no imenno tozi prevod e nai-gadniqt komponent...Moje bi, za6toto mnogo rqdko sme pravili to4no tova v u4ili6te ili puk davat gadni dumi4ki......No sus sigurnost se izkarva nad 4, ako si bil v DSD paralelka. Problemut e, 4e prosto nad 4 e dosta nezadovolitelno...
A znaete li za nqkakvi kursove, koito podgotvqt za tozi izpit? Imam predvid ne6to, koeto da e samo trenirovka - za edna sedmica, ili nqkolko suboti i nedeli...ne6to ot tozi sort...?
О, да, аз вървя, продължавам,
заточена в облак от тъмни мъгли,
вървя през полета, засети със слепи души.
Не виждат те в своята гордост моята горест,
не усещат допира на мойте горчиви сълзи...
Дива радост е за мен, когато вали!
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”