Журналистика

Архив от КСК 2007-08. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератор: Boromir

Bloody_Rose
В началото бе словото

Мнение от Bloody_Rose »

Здравейте. Сега съм първи курс журналистика и вълненията покрай кандидатстудентските изпити са ми още пресни в съзнанието, та ще се радвам,ако мога да ви помогна с нещо.
А аз искам да попитам,понеже съм решила да ходя на курсовете към СУ,а пък те са чак април/юни,предварително мога ли да се подготвям по някакъв начин-сми има ли теми,нещо такова и освен това има ли някакъв вид конспект?
Както някой вече каза, няма конспект. Трябва да следиш редовно новините (по възможност не само по една медия) и ти препоръчвам да прегледаш темите за писмения от миналите години (има ги в интернет). а на самия курс като отидеш,нещата ще ти станат по-ясни.може би там ще ви прочетат и някои примерни работи, които са били оценени високо. и ще разбереш в общи линии какво се изисква.
писменият по журналистика есе ли е?
есе е, но това е най-общо казано. имаш свобода да пишеш или традиционното есе, или в какъвто искаш от журналистическите жанрове (например можеш да напишеш и фейлетон, стига да се чувстваш уверена, че ще стане добре).
с предимно социална насоченост ли трябва да е? Ако се впусна повече във философски разсъждения, ще ми смъкват ли от оценката?
Доколкото аз разбрах, търсят именно социалното мислене. Затова по-добре не се впускай прекалено много във философски разсъждения (разбира се, добре е и от тях да има), а се насочи повече към актуалното и социалното.
Колко дълго трябва да е есето?И още нещо да попитам - имам склонност да иронизирам и дори да бъда доста саркастична и ме е страх това да не се определи като нещо лошо.По-обективно ли трябва да пиша или може да вкарвам и по-различни мои си мнения?

1. Не се държи на обема. Казаха ни различни цифри, но може би оптималното е към 5-6 страници. Във всеки случай не трябва да е по-малко от 3 страници.
2. Иронията е хубаво нещо. Поне според мен комисията цени именно критичното мислене, така че не се притеснявай. Трябва обаче да са аргументирани критики, а не просто да "плюеш" по този и онзи.
3. все пак есето е за да изразиш своето мнение. Разбира се, и да го защитиш. А и всяко мнение е базирано на обективни обстоятелства, така че чистата обективност според мен не върши особена работа при есето. Обективността може да се получи, ако покажеш в есето си и различните от твоята гледни точки и успееш логически да ги обориш.

п.с. Съжалявам за дългия пост, но се опитах да отговоря на всички, доколкото мога.
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Много ти благодаря за изчерпателните отговори :thumbleft:
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
bubble
От дъжд на вятър

Мнение от bubble »

Bloody_Rose,много ти благодаря!Много по-голямо разяснение получих,а и ще е полезно за доста хора:).
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Bloody_Rose аз искам да те попитам как ти се вижда първи курс по журналистика? Вярно е ,че си изкарала само няколко седмици,но като за начало дали ти е трудно,интересно ли е и как са преподавателите,държат ли на присъствие... въобще ако може да споделиш малко инфо :D или тук, но,за да не занимаваме всички ако може ми пиши на ЛС :) Благодаря и Успех
mELi$s@
В началото бе словото

Здравейте

Мнение от mELi$s@ »

Най-напред да се представя.Казвам се Милена и съм силно заинтересована от специалноста Журналистика.И мисля,че тук е мастото да благодаря на тези,които са направили темата,лично на мен ми е много полезна.Аз също имам няколко въпроса.Интересувам се най-вече дали мога да си намеря готови теми по литература и колко надеждни са те-понеже попадам няколко пъти на различни подобни обяви?Как става избирането на темата по Журналистика писмен и по какъв начин мога да се подготвя за него?
mELi$s@
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Я аз да си изкажа "компетентното" мнение :) Понеже за журналистиката няма коспект, мисля си, че подготовката за писмения е като за устния - надаваш ухо за важните държавни и световни събития и гледаш да си съставиш мнение за тях
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
~escada~
В началото бе словото

Re: Здравейте

Мнение от ~escada~ »

mELi$s@ написа:Най-напред да се представя.Казвам се Милена и съм силно заинтересована от специалноста Журналистика.И мисля,че тук е мастото да благодаря на тези,които са направили темата,лично на мен ми е много полезна.Аз също имам няколко въпроса.Интересувам се най-вече дали мога да си намеря готови теми по литература и колко надеждни са те-понеже попадам няколко пъти на различни подобни обяви?Как става избирането на темата по Журналистика писмен и по какъв начин мога да се подготвя за него?
Избирането на темата става по следния начин: от предватително определен брой теми по актуални въпроси и новини се избира една.... :roll: А относно подготовката.... няма определен начин, просто защото никога не знаеш какво точно ще се падне! Просто трябва да следиш събитията! :wink:
mELi$s@
В началото бе словото

Мнение от mELi$s@ »

Благодаря ви за информацията,чудесни сте!Искам още да попитам кои автори и произведения ще ми трябват и готови теми как и от къде мога да си намеря?
mELi$s@
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

http://www.uni-sofia.bg/students+bg/adm ... ex+bg.html - това е линк към програмите за изпитите и като си щракнеш на БЕЛ, ще видиш авторите и произведенията. За готовите теми нищо не мога да кажа, защото моите аз си ги пиша сама
mELi$s@
В началото бе словото

Мнение от mELi$s@ »

TimShel_Girl ужасно съм ти благодарна само ако можеш да ме ориентираш и малко повечко за темите.Смисъл поне заглавията им имаш ли ги?Не ми трябва да бъдат разработени но да имам поне бегла представа на кое да наблягам.
mELi$s@
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Ами аз също не ги знам всичките... Имам да мина около 35 теми, обаче заглавията знам само на първите 11, поради простата причина, че само тях съм написала до сега :)
mELi$s@
В началото бе словото

Мнение от mELi$s@ »

Ще съм ти страшно благодарна,ако можеш да ми дадеш заглавията на поне тези 11,ще са ми много полезни.Аз мислех,че вече си Журналистика 1-ви курс.Тази година ли смяташ да кандидатстваш?
mELi$s@
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Добре, подред за сега са така:
-Ботевата равносметка с близките /изповедния характер на ранната Ботева лирика/
-Идеята за величието на саможертвата в името на свободата в поезията на Хр.Ботев
-Робската действителност и народната борба в поезията на Хр.Ботев
-Борбата за социална справедливост в публицистиката на Хр.Ботев
-Трагизъм и величие в "Епопея на забравените" от И.Вазов
-Народ и история в романа "Под игото"
-Душевността и нравите на предосвобожденските българи в повестта "Чичовци" от И.Вазов
-Следосвобожденската действителност в творчеството на И.Вазов
-Войните на България през погледа на И.Вазов
-Прослава на родната природа и родния език в творчеството на И.Вазов
-"Бай Ганьо" - ярка творба на българския реализъм през 90-те години

Това е за сега :) А иначе да, тая година ще кандидатствам, поради простата причина, че сега завършвам :) Успех и дано съм била полезна :wink:
mELi$s@
В началото бе словото

Мнение от mELi$s@ »

Da mnogo ti blagodarq.4udesna si.Stra6no mnogo mi pomogna:)) Jelaq ti mnogo uspeh i dano dogodina da se vidim :)az sa6to zavar6vam tazi godina
mELi$s@
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Йеее :D Дано, дано! Целта е да не се изложиме...е, основната цел е аз да не се изложа, но важното е да си помагаме :hello1: :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2007-08”