Както някой вече каза, няма конспект. Трябва да следиш редовно новините (по възможност не само по една медия) и ти препоръчвам да прегледаш темите за писмения от миналите години (има ги в интернет). а на самия курс като отидеш,нещата ще ти станат по-ясни.може би там ще ви прочетат и някои примерни работи, които са били оценени високо. и ще разбереш в общи линии какво се изисква.А аз искам да попитам,понеже съм решила да ходя на курсовете към СУ,а пък те са чак април/юни,предварително мога ли да се подготвям по някакъв начин-сми има ли теми,нещо такова и освен това има ли някакъв вид конспект?
есе е, но това е най-общо казано. имаш свобода да пишеш или традиционното есе, или в какъвто искаш от журналистическите жанрове (например можеш да напишеш и фейлетон, стига да се чувстваш уверена, че ще стане добре).писменият по журналистика есе ли е?
Доколкото аз разбрах, търсят именно социалното мислене. Затова по-добре не се впускай прекалено много във философски разсъждения (разбира се, добре е и от тях да има), а се насочи повече към актуалното и социалното.с предимно социална насоченост ли трябва да е? Ако се впусна повече във философски разсъждения, ще ми смъкват ли от оценката?
Колко дълго трябва да е есето?И още нещо да попитам - имам склонност да иронизирам и дори да бъда доста саркастична и ме е страх това да не се определи като нещо лошо.По-обективно ли трябва да пиша или може да вкарвам и по-различни мои си мнения?
1. Не се държи на обема. Казаха ни различни цифри, но може би оптималното е към 5-6 страници. Във всеки случай не трябва да е по-малко от 3 страници.
2. Иронията е хубаво нещо. Поне според мен комисията цени именно критичното мислене, така че не се притеснявай. Трябва обаче да са аргументирани критики, а не просто да "плюеш" по този и онзи.
3. все пак есето е за да изразиш своето мнение. Разбира се, и да го защитиш. А и всяко мнение е базирано на обективни обстоятелства, така че чистата обективност според мен не върши особена работа при есето. Обективността може да се получи, ако покажеш в есето си и различните от твоята гледни точки и успееш логически да ги обориш.
п.с. Съжалявам за дългия пост, но се опитах да отговоря на всички, доколкото мога.