Биологическия факултет
twiggy написа:по първото - брой си кредитите по учебен план и гледай дали ти стигат трябва в 4ти курс да имаш 240. ако не ти стигат от задължителните и избираемите трябва да запишеш факултативна но не е задължително да е спорт в следващите години има колкото си искате.
Биологическия факултет се намира на бул. Драган Цанков, до радиото. Сградата не може да се сбърка, но http://uni-sofia.bg/faculties+bg/biolog ... ex+bg.html има адреса не видя ли. може да се стигне с много транспорти - рейсовете, които стигат на канала - 72,76,204,604 и т.н. или трамвай 2,12,14,18 - слизаш на попа или на УАСГ /виас/ и малко пеша
а можеш ли да ми разясниш как точно да си преброя кредитите. набавих си учебния план, но не ми е ясно на какво се равнява 1 кредит. специални благодарности на Twiggy и на всички, които неуморно "киснат" във форума и просветляват нас незнаещите.
Искам да попитам защо въобще езика не е включен в програмата,след като,когато се записвах трябваше да си избирам език?
И от къде мога да си набавя АКТУАЛНИЯ учебен план,защото в библиотеката дават някакъв от 2003 година.
А сега има някакви промени,защото там например пише,че "Анатомията" е избираема,а аз разбрах,че сега е задължителна?
И още един въпрос-ако не си си направил правилно протокол(упражнение) какво става? Защото аз си предадох протокола(става въпрос за ботаника),но осъзнах,че имам грешка в рисунката...Асистентката каза,че ще ги прегледа и ще ги върне. Та идеята ми е дали ще мога да си го поправя,след като ги върне или ще си отбележи,че имам грешка и после ще ми прави пролеми и няма да имам право на корекции. Все пак става въпрос за първо упражнение и тепърва ще се учим,но все пак...
И от къде мога да си набавя АКТУАЛНИЯ учебен план,защото в библиотеката дават някакъв от 2003 година.
И още един въпрос-ако не си си направил правилно протокол(упражнение) какво става? Защото аз си предадох протокола(става въпрос за ботаника),но осъзнах,че имам грешка в рисунката...Асистентката каза,че ще ги прегледа и ще ги върне. Та идеята ми е дали ще мога да си го поправя,след като ги върне или ще си отбележи,че имам грешка и после ще ми прави пролеми и няма да имам право на корекции. Все пак става въпрос за първо упражнение и тепърва ще се учим,но все пак...
Последно промяна от B1Ology на 10 Окт 2006, 17:06, променено общо 1 път.
- alteia
- В началото бе словото
Да продължа темата с кредитите, че тези "неща" ми съкращават живота, както и цялата неуредица в СУ и начина на осведомяване на студентите.
Така, аз знаех, че спортът е избираем, а днес някакви преподаватели, които ще водят туризма казаха, че бил задължителен, същото каза и една "приятна женица" в кабинет 120 в Ректората, издрънка и бисера, че трябва да записваме спорт и през 4-те години, чудно ми е ние спортисти или биолози ще ставаме.
Въпросчето ми е, може ли тази година да не записваме каквито и да било избираеми или факултативни дисциплини и дали, ако не запишем ще можем да покрием необходимия брой кредити в 4-ти курс, ако да речем, през 2-ри, 3-ти или 4-ти курс записваме други допълнителни дисциплини?
Така, аз знаех, че спортът е избираем, а днес някакви преподаватели, които ще водят туризма казаха, че бил задължителен, същото каза и една "приятна женица" в кабинет 120 в Ректората, издрънка и бисера, че трябва да записваме спорт и през 4-те години, чудно ми е ние спортисти или биолози ще ставаме.
Въпросчето ми е, може ли тази година да не записваме каквито и да било избираеми или факултативни дисциплини и дали, ако не запишем ще можем да покрием необходимия брой кредити в 4-ти курс, ако да речем, през 2-ри, 3-ти или 4-ти курс записваме други допълнителни дисциплини?
1. един кредит си е един кредит (около 12,5 аудиторни часа в линка най-долу е обяснено). в учебния план пише по колко кредита носи всеки предмет и практика - в колонка 6 е - и ги сумираш. актуален едва ли за напечатали, но с химикалка е поправено, където има промени /поне в моя учебен план за мб, който ми е от библиотеката; според него за мб-та анатомията е задължителна вече, за нас беше избираема
/
2. който ви казва че спорта е задължителен или трябва да ходите 4 години - не е така. те се бъркат в ректората защото за различните факултети и специалности е различно
3. може тази година да не записвате нищо факултативно /то може и без това най-тъпите неща език и спорт
/, а други години. другите години си записвате "задължително избираем" предмет каквото си решите - във втори курс 1, в 3ти-2, в 4ти - 3, а оттам нататък може да си записвате като факултативна всичко от списъка "избираеми" и "факултативни".
за протоколите - спокойно. нищо, че има сбъркано, ще ви ги върнат и ако има нещо за оправяне ще ви кажат и ще ви ги заверят /поне при мен беше така, бях при доц. чакалова на лекции/ защото трябва да се явявате с тях на изпита сигурно; ако сте при нея колкото по-хубави и по-цветнички са ви, толкова по-добре
даже май преди практическия изпит ги връщаха
общо взето, поне за МБ, задължителните и задължително избираемите дисциплини дават към 240 кредити. не знам с промените в учебните планове мисля на мен ми се получават май ги смятах 241 ако не съм сбъркала, без факултативните аз досега съм карала 2 такива - спорт и осф но така или иначе едва ли ще ви трябват много факултативни.
alteia, неуредицата е голяма и администрацията е тромава никой за нищо хабер си няма
с тези кредити и на нас никой нищо не ни разясни известно е само че трябва да имаш бройката на завършване и това е. ето как би трябвало да бъдат нещата http://bio-bg.net/site/documents/ECTS_Metodika.doc ; как са в действителност ..............
2. който ви казва че спорта е задължителен или трябва да ходите 4 години - не е така. те се бъркат в ректората защото за различните факултети и специалности е различно
3. може тази година да не записвате нищо факултативно /то може и без това най-тъпите неща език и спорт
за протоколите - спокойно. нищо, че има сбъркано, ще ви ги върнат и ако има нещо за оправяне ще ви кажат и ще ви ги заверят /поне при мен беше така, бях при доц. чакалова на лекции/ защото трябва да се явявате с тях на изпита сигурно; ако сте при нея колкото по-хубави и по-цветнички са ви, толкова по-добре
общо взето, поне за МБ, задължителните и задължително избираемите дисциплини дават към 240 кредити. не знам с промените в учебните планове мисля на мен ми се получават май ги смятах 241 ако не съм сбъркала, без факултативните аз досега съм карала 2 такива - спорт и осф но така или иначе едва ли ще ви трябват много факултативни.
alteia, неуредицата е голяма и администрацията е тромава никой за нищо хабер си няма
Страшно много благодаря за отговорите,twiggy!!!
Относно спорта,поне за мен,работите стоят така. Спорт може и да не се записва,защото той се води факултативен за БФ,но по принцип е препоръчително да се запишеш,защото после могат да ти направят проблем със записването на магистратура. Така например в университети в чужбина искат оценка по спорт и задължително гледат дали имаш хорариум по спорт. По принцип спорта би трябвало да си е задължителен за целия университет и нормално трябва да си имаш хорариум и оценка по спорт,но явно в БФ са решили да е факултативен. Дали ще се запишеш си е твоя отговорност,но проблема идва,ако за магистратура ти поискат да имаш такъв хорариум. Иначе никой няма да те гони и да ти води сметка дали си се записал някъде,нито пък да ти прави проблеми. Въпроса е на тебе дали ще ти трябва.
И в крайна сметка има ли някакъв смисъл от латинския? И само тази година ли можем да запишем езици или и другите години имаме право да изберем език,защото все гледам,че по обявите пише:"Английски за I курс; Латински за I курс"...?
Относно спорта,поне за мен,работите стоят така. Спорт може и да не се записва,защото той се води факултативен за БФ,но по принцип е препоръчително да се запишеш,защото после могат да ти направят проблем със записването на магистратура. Така например в университети в чужбина искат оценка по спорт и задължително гледат дали имаш хорариум по спорт. По принцип спорта би трябвало да си е задължителен за целия университет и нормално трябва да си имаш хорариум и оценка по спорт,но явно в БФ са решили да е факултативен. Дали ще се запишеш си е твоя отговорност,но проблема идва,ако за магистратура ти поискат да имаш такъв хорариум. Иначе никой няма да те гони и да ти води сметка дали си се записал някъде,нито пък да ти прави проблеми. Въпроса е на тебе дали ще ти трябва.
И в крайна сметка има ли някакъв смисъл от латинския? И само тази година ли можем да запишем езици или и другите години имаме право да изберем език,защото все гледам,че по обявите пише:"Английски за I курс; Латински за I курс"...?
не знам за университетите в чужбина, просто според правилника на бф не е задъллжителен спорта иначе принципно си прав /аз също ходих на спорт от подобни съображения, като кандидатствам ще си проличи дали съм си губила времето
/. по принцип езиците са 1ви курс само според учебния план, не знам ако го посещаваш във 2ри или в 3ти или 4ти дали оценката ще е валидна ,трябва да питаш в отдел студенти, както знаете там са особено отзивчиви
иначе що да не е полезно, колкото повече знаете, толкова по-добре, стига да не пречи на задължителните курсове.
иначе що да не е полезно, колкото повече знаете, толкова по-добре, стига да не пречи на задължителните курсове.
- Cvetelina
- В началото бе словото
- Курс: завършил
Важното е че ИМА протокол. Предполагам сте при Ганева? Идеята на тези протоколи е да ти улеснят ученето за изпита. Ако има грешки, тя ще ги поправи. Няма никой да ти прави проблемиB1Ology написа:
Абе,какви са тези неуредици в Биологическия !!!
Онзи ден разбирам,че ще имам ИЗВЪНРЕДНО упражнение по Цитология в петък сутринта, а в същото време познайте какво-аз съм на спорт ! Направо съм бесен,защото не ми се иска да отсъствам,а и преподавателят по спорт каза,че трябва редовно да си присъстваме ! Какво е това безобразие ? Даже не мога да отида на упражнението по цитология с друга група,защото всичко било преценено,разграфено и много сложно...!!! Дано все пак не правят и други такива извънредни упражнения,защото това ще е върхът...
Все пак човек си организира програмата и не може така да ни казват седмица за седмица какво предстои !
И дано този по спорт не ми прави проблеми...(а то всъщност до колко пъти мога да отсъствам по спорта и мога ли да отида на спорт по друго време ?).
Иначе първи курс протича горе-долу... Засега няма нещо интересно...
Учебниците излизат супер скъпо и не знам как ще си ги купя. В библиотеката няма почти нищо... Лекциите по Математика и ОНХ са отврат ! По зоология е Шишиньова и не знам - изглежда ми доста сериозна... Но най-потресаващи са упражненията по цитология(не само заради "изненадващите" занятия),а заради това подобие на лаборатория,в което всичко е развалено и нищо не може да се направи... Тъмно-полев микроскоп с изгоряла лампа и за това се използва осветлението от нощна лампа,развален имунофлуоресцентен микроскоп... А те даже искат на изпита да познаваш тези микроскопи,представете си !!!
Страшна пародия...И най-парадоксална е тетрадката за упражнения,от която не виждам никакъв смисъл,защото от толкова задачи в нея не знам какво ще видим... То вече ни дадоха за домашно да си нарисуваме това,което НЕ видяхме като използваме ръководството,което на практика трябва да препишеме. А за да го препишеме,трябва да го имаме(следователно още 10 лв. към всичко останало) !!! Абе не знам ...
Дано стане по-интересно ... 
Онзи ден разбирам,че ще имам ИЗВЪНРЕДНО упражнение по Цитология в петък сутринта, а в същото време познайте какво-аз съм на спорт ! Направо съм бесен,защото не ми се иска да отсъствам,а и преподавателят по спорт каза,че трябва редовно да си присъстваме ! Какво е това безобразие ? Даже не мога да отида на упражнението по цитология с друга група,защото всичко било преценено,разграфено и много сложно...!!! Дано все пак не правят и други такива извънредни упражнения,защото това ще е върхът...
И дано този по спорт не ми прави проблеми...(а то всъщност до колко пъти мога да отсъствам по спорта и мога ли да отида на спорт по друго време ?).
Иначе първи курс протича горе-долу... Засега няма нещо интересно...
Учебниците излизат супер скъпо и не знам как ще си ги купя. В библиотеката няма почти нищо... Лекциите по Математика и ОНХ са отврат ! По зоология е Шишиньова и не знам - изглежда ми доста сериозна... Но най-потресаващи са упражненията по цитология(не само заради "изненадващите" занятия),а заради това подобие на лаборатория,в което всичко е развалено и нищо не може да се направи... Тъмно-полев микроскоп с изгоряла лампа и за това се използва осветлението от нощна лампа,развален имунофлуоресцентен микроскоп... А те даже искат на изпита да познаваш тези микроскопи,представете си !!!
по математика да не сте на упражнения при един доцент с куче? ако не сте, не знаеш от какво има да се оплакваш. тетради по упражнения - ние нямахме такива, беше същото, но текста ни го диктуваха и пишехме на ръка, след което рисувахме това, което би трябвало да се вижда, но не се вижда
не се ядосвай, няма никакъв смисъл, това е основния похват за да не ти е гадно и изнервено през цялото време. иначе това е реалността , никой не се съобразвява с теб, с твоите планове и програма, аз затова ви разправям да гледате като записвате допълнителни неща кога как ще си ги взимате защото като се загуби упражнение поради празник може да ви накарат да го отработвате някой път... ходи се разправяй с преподавателите аз съм пробвала но без успех
Между другото, искам да питам как стоят нещата с преместването от една специалност в друга ?
Аз съм първи курс МБ, но вече много сериозно се замислям да се прехвърля в Биотехнологии. Знам само, че ми трябва над 4.50 среден успех. Дали е възможно прехвърлянето да стане след края на семестъра ? (предполагам, че няма как да стане по време)
Също така предполагам, че ще трябва да се явя на допълнителен изпит по предметите, които от БТ са изучавали, а от МБ не сме ?
Извинявам се, че разпитвам тук, но не ми се ходи при секретарката преди да съм получил цялата нужна информация от други източници, защото като я знам колко обича студенти с въпроси или недай си боже прентеции...
Аз съм първи курс МБ, но вече много сериозно се замислям да се прехвърля в Биотехнологии. Знам само, че ми трябва над 4.50 среден успех. Дали е възможно прехвърлянето да стане след края на семестъра ? (предполагам, че няма как да стане по време)
Също така предполагам, че ще трябва да се явя на допълнителен изпит по предметите, които от БТ са изучавали, а от МБ не сме ?
Извинявам се, че разпитвам тук, но не ми се ходи при секретарката преди да съм получил цялата нужна информация от други източници, защото като я знам колко обича студенти с въпроси или недай си боже прентеции...
защо ще се местиш от мб бт
по-принцип става но втората година, не може за 2ри семестър. то май бт-то имат по-малко предмети и по-съркатени. при нас /в мб/ има преместили се направо във втори курс и доколкото знам те ходиха да взимат някои изпити от 1ви курс с първокурсниците. няма начин обаче да се разминеш с питането в отдел студенти. не е толкова страшно само иди в указаното време и бъди учтив/а
-
The sinner in me
- В началото бе словото
- Обратна връзка: