опа, това съм го изпуснал...
сега, с обработката нещата са малко тънки и аз по-нагоре казах своето мнение за нея. принципно всеки дигитален фотоапарат прави обработка на заснетия кадър в момента преди да го запише в паметта. естествено, машинката няма как да знае каква точно обработка е най-подходяща в конкретния случай и затова често резултатите могат да бъдат видимо подобрени. баланс на бяло, осветеност, контраст, прекомпозиране дори. елементарните фотографски корекции за мен са просто задължителни и всеки, който си уважава работата, прави такива. естествено, някои не спират до тук и става яко мазане с различни неща, което води до... тъжни резултати. или до великолепни. зависи от скил-овете на конкретния човек.
има и един друг момент. не съм съвсем убеден, че нетренирано око може да усети кога една снимка е пипана и кога не. щото ето тая:

(автор - Косара)
е сканирана директно от лента БЕЗ обработка. има едни неща, които се наричат градиентни и линеарни филтри. с тях този ефект е лесно да се постигне.
аз лично не бих пуснал снимка за гледане, ако не е минала поне през елементарни корекции. за по-сериозни - там вече зависи от много неща.