Висшите училища приемат незаконно

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Публикувай отговор
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

Айде да раздвижим пак духовете! :wink:

Любезни ми UNWE, уважаеми анонимни г-не/г-жо от УНСС, прави впечатление, че когато Ви е угодно бързате скромно да жилите, а когато не - мълчите възпитано. Наистина скромността и възпитанието красят човека! :lol:

Да сбърках със специалността Аграрна икономика. Признавам това. Точно нея не я бях проверил. Поднасям отново моите извинения.

Но аз UNWE Ви споменах и още една - Икономика на кооперациите. За нея направихте ли проверка? Препоръчвам Ви UNWE да направите проверка и на специалности като Икономика на социално-културната сфера, Икономика на отбраната и сигурността, Икономика на търговията с чушки ... опааа това дали беше УНСС ... със сигурност ще имат и такава специалност, както са я подхванали. Абе въобще проверете си всичко.

алхимик трябва да ти благодаря за чудесния пример, който намери - споменатия виенски университет! :D Това не е точно университет по класическите разбирания за такъв, но е висше учебно заведение, което е западният аналог на нашето УНСС и още няколко български икономически вуза.
алхимик, нямам намерение да те просвещавам в дебрите на НОРМАЛНОТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ, достатъчно е според мен да обърнеш по-задълбочено внимание на прекрасния документ, който си ми цитирал. Та очевадно е алхимик, че там има осем магистърски и бакалавърски програми (специалности) тези, които си ми цитирал от стр. 23 са докторски специализации.

Четeте ли UNWE: вашият аналог в Австрия има осем магистърски и бакалавърски програми. Вие имате общо 31, ако не се лъжа. Направо да се удиви човек колко напред е УНСС. Виена Ви диша прахта. За да се уверите бъдете така любезни да отворите следния сайт пак на същия Виенски Университет :
http://www.wu-wien.ac.at/english/studie ... lor_master
Дано поне разберете къде куцате. И обърнете внимание, че докато Виенският университет дава магистърска степен за четири години в модерното си и напредничаво образование, то Вие даватате същата степен за пет години, понякога за пет години и половина при доста съмнително качество на обучението.

алхимик, също нямам намерение да те убеждавам отново защо квотите пряко засягат корупцията във висшето образование и по-специално тази, при приема на кандидати. По-нагоре обясних защо е така и тогава ти беше съгласен, сега защо се извъртя не знам.
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Факти от първото класиране на УНСС

Мнение от Ivan_Panchev »

Факт 1: УНСС отново стъпка закона.
Факт 2: Всички останали авторитетни вузове се готвят да направят същото.

Сурови данни от класирането в УНСС с изпита по Български език и литература:

Ощетени: жени. Средната разлика в минималните балове е 3.8 единици!!!! повече за нежния пол. Очевидно няма да бъдат приети стотици жени само заради половата им принадлежност. Най-фрапиращата разлика е в специалността Журналситика и масмедии 6.87!!!!! единици, отново в повече за жените.

Изключение:специалността Международни икономически отношение при кандидатстване с руски език. Единствено в тази специалност в УНСС са ощетени правата на мъжете. Те влизат с минимален бал 0.61 единици по-висок от този на жените.
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

А в СУ няма ли корупция?Как можеш точно там, където са ужасно прецизни, да изкараш по чужд език 6,00? Да нямаш нито една грешка, като дори един учител е възможно да сбърка?
А г-н Панчев и аз не мога да прумея защо такава голяма разлика трябва да има между половете и то с цели единици, но това не мисля,че го има само в УНСС :dontknow: Много алогични неща има, но това едва ли можем точно ние да ги разрешим... Например, аз бих предложила едно общообразователно тестче, с което да се влиза :lol: Равни условия за всички!
Колкото до магистратурата в чужбина..., ако уча в Икономическия университет във Варна, то ще се постарая и моята да е там. Така ще получа по-големи шансове в бъдеще! За сега това е моето мнение, дори и да не е много компетентно поради слабо проучване.
Още нещо да спомена - не можете да плюете само един университет, защото всеки си има своите добри и лоши страни! Много ми е интересно, какви проучвания сте направили за другите висши заведения, или тях не ги броите изобщо за такива :?: :!:
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

//offtopic
Наистина ми е много интересно да знам образованието ви @Panchev.
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

Не плюя Himera.
Това са факти.

УНСС не е единственият университет със недостатъци в образованието. В България по данни на Националния статистически институт има 51 икономически специалности - такива по които се обучава в магистърски и бакалавърски програми. Т. е. почти всички останали вузове в България с малко изключения страдат от едни и същи недостатъци. Споменавам УНСС, понеже в спора се включи unwe . Явно там се смятат за безгрешни, което е абсурд. Нека UNWE опита да ме опровергае за броя на специалностите. Или да се съгласи, че са на грешен път.

Системата е една и съща и в Софийския университет, Икономически университет Варна и в Стопанска акаедмия - Свищов, прочутия Великотърновски университет, Пловдивския университет, Югозападният университет, Технически университет-София и т.н. Няма нищо съществено променено от 1989-а година насам. Застой, за който плащаме ние.

Нямаше да бъда толкова язвителен и гневен, ако въпросът не се отнасяше до съдбата на живи хора. Не на чушки, не на домати, а на хора. Какво вършат тези висши училища с нас? Те произвеждат безработица! Защо може да се досети всеки, който разгледа споменатия Виенски университет. Представете си човек с диплома по Икономика на кооперациите или Икономика на социално културната сфера или Икономика на отбраната и сигурността (каквито имат всички икономически вузове в България), който кандидатства при чужд работодател. Как ще го погледне например един работодател от Австрия?! Той за пръв път вижда такова чудо - бакалавър по Икономика на кооперациите. Ами просто ще го вземе на работа с много голяма доза съмнение или ще предпочете друг. Как да не се ядосва човек? Извинявайте, но аз много се ядосвам на тези факти. Още повече, когато от другата страна срещаме една пълна незаинтересованост. С една дума казват : Какви сте Вие бе, нищо не разбирате!
UNWE
В началото бе словото

Мнение от UNWE »

Г-н Панчев, защо първо не проверявате, преди да заявите нещо и то публично.

Мога да Ви докажа, че Икономика на кооперациите, както и която и да е друга специалност от УНСС, ги има в не един или два престижни университети от чужбина. Но вместо това, Ви давам да прочетете това:

Извадка от характеристиката на специалността "Икономика на кооперациите"

Кооперативното движение и кооперативната икономика в света имат повече от 150-годишни традиции във всички страни с развита пазарна икономика и висок жизнен стандарт, кооперациите имат съществен принос за устойчивото икономическо и социално развитие, за средния, дребния и фамилния бизнес. На редица форуми на ООН и Европейския съюз през последните години се подчертава значението на кооперациите за създаване на икономика, основаваща се на солидарността, взаимността, самопомощта и демокрацията. Посочва се необходимостта от ренесанс на кооперативното движение в света през новото столетие. Затова в едни от най-престижните университети и висши училища в света и Европа се подготвят кадри и по кооперативно дело. Съществуват и самостоятелни кооперативни институти.

Извадка от характеристиката на специалността "Икономика на Отбраната и сигурността":

Структурата и съдържанието на учебните планове са съобразени с опита на водещите висши училища в света: Института за управление на отбранителните ресурси в Монтерей, Калифорния; Центъра за отбранителни изследвания на Университета в Абърдийн, Великобритания; Университета на Бундесвера в Мюнхен; Института за отбранителни анализи Вашингтон, САЩ, Френския институт за международни връзки в Париж и други учебни организации.

Моля Ви, прегледайте характеристиките на специалностите от УНСС, и тогава говорете срещу тях.

Вероятно на всички ще направи впечатление как не признавате WU - Университет с над 107 годишна история. Мисля, че трябва да отговорите на въпроса: "Какво е Вашето образование?"

Между другото нека да кажа още нещо за качеството на обучение в УНСС. От тази година УНСС въвежда Европейската система за трансфер на кредити (ESTC) и тъй като WU е по същата система, български студенти ще могат да продължат образованието си там, а техни - тук.

Наскоро беше направен Рейтинг на икономическото образование в България. Кой университет беше на първо място?

На грешен път сте, ако смятате, че един университет трябва да има максимум 7-8 икономически специалности. Имайки предвид броя на студентите, това означава, че всяка година ще се дипломират по 500 човека от една специалност. А какво ще стане с пазара на труда? А кой ще работи в останалите сфери на икономиката?
Утре Наш Става Светът !
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Нека да добавя,че следните специалности: Икономика на кооперациите или Икономика на социално културната сфера или Икономика на отбраната и сигурността, ги няма във всички икономически университети в България! Във ВИНС-а ги няма, за Свищов не знам, но мога да проверя. А UNWE е прав, че за всеки сектор се изисква квалифицирана работна ръка. Колкото до журналистиката- на мен много ми харесва специалността, но не трябва да се пренебрегва фактът, че има много хора, които завършват икономически вуз, работят в някоя медиа и са много по-запознати относно икономическите проблеми. Такива личности са способни да изразят компетентно мнение.
Г-н Панчев, я ми кажете, кой университет няма недостатъци в образованието? Друг е въпросът, как гледат изобщо на нас в чужбина. При самата дума - българин, на хората им изглежда много подозрително. За това не е виновен само един човек, не само образованието, законодателството, а и държавата, всички ние, които сме допринесли за черния ПР на България. О, да не забравяме и определението- малко крадливо племе...
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

1. UNWE, покажете ми вуз от развита държава, който да произвежда бакалаври по Икономика на кооперациите! :lol:
2. UNWE, покажете ми вуз от развита държава, който да има над 20 икономически специалности, в бакалавърска и магистърска програма! :lol:

Прощавайте, но няма да престана да Ви задавам тези въпроси UNWE. Мога и много други:

Например следния, който е изключително важен. Защо се създават системно трудности на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност? Знаете ли как е в нормалните университети UNWE?
Там се влиза в широко направление. До втората или третата година студентът учи, каквото учат всички в направлението. После той прави своя избор, каква точно ще бъде неговата бакалавърска или магистърска специалност. Този избор е информиран.

Как е тук? Тук се влиза в една определена специалност още от самото начало и се кара с нея до завършване. Много често студентът към втората година разбира, че е сгрешил. Съвсем естествено след като информацията за специалностите, която му е предоставена, често е крайно недостатъчна и объркана пък и той кандидатсвал на принципа "където вляза". Много може да са причините за преместване - преподавателите да не му харесват, специалността и т.н. Вместо да му е предоставена свободата да се премести в друга специалност, университетите всячески го възпрепятстват. Най-често чрез бариерата на успеха. И на много студенти им се налага да кандидатстват отново или да завършат определена специалност с дълбоко нежелание. Ако успеят от първия път с кандидатствнето - добре, но ако не? Знаете ли какви главоболия създава това на студентите? Знаете ли че това им излиза много скъпо и на техните семейства също. Знаете ли че такъв подход въобще излиза много скъпо за цялата държава? Защото UNWE, Вие се издържате от нашите данъци.

Та обясни ми UNWE, защо УНСС създава препятствия на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност? Има ли логика това?

Аз имам обяснение. Пак няма да Ви е приятно, но ще Ви го кажа, това ми е работата. Университетите у нас създават препятствия на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност, за да не си загубят работата определени преподаватели, за да не изчезнат цели специалности (като тази Икономика на кооперациите). Определено университетите у нас закрепостяват студента към специалността, за да не останат определени преподаватели, които не се славят с добро име без работа.

И не забравяйте ТАКА НЕ Е В НОРМАЛНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ. Там има свобода на избора! Тук - не!

Уважаеми UNWE, съгласен съм, че кооперативната икономика е високо развита и развивана в целия свят. Също и в споменатия Виенски университет, но като докторска специализация - вижда се ясно на стр. 23 от документа, който алхимик цитира. UNWE, има разлика нали.

Разбира се, че УНСС е на първо място в България. Но заемате ли някъкво място сред първите 500 в света? Не, както и нито един университет в България.
Справка : http://ed.sjtu.edu.cn/ranking.htm
Това е изследване на Ню Йорк Таймс и Института за висше образование на университета Jiao Tong в Шангхай. За сметка на това съизмерими с нас държави като Полша, Чехия, Русия, Сингапур, Китай, Унгария, Португалия и др. заемат. Това е достатъчен критерий за българското висше образование в световен мащаб. И не забравяйте, че Вие се конкурирате вече не в България (в която виждаме сте шампиони) а в света. В този смисъл УНСС не отговаря на световните стандарти, както и нито един вуз в България.

Впрочем, на мен нищо няма да ми се налага да доказвам съвсем скоро, когато бъдем приети (дай Боже) в ЕС. Конкуренцията на европейските университети просто ще Ви потопи. Не разбирате ли това?
Но този процес ще бъде съпътстван с негативни последици - емиграция е една от тях. Емиграция на млади образовани българи. Нали сте икономисте, предлагам Ви да направите едно упражнение:проследете ако обичате, как ще се отрази на икономиката на страната отливът на млада образована работна ръка днес. Задачата едно подсказване: днес един работещ българин издържа 2.5 души.
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

UNWE бъдете така любезни да ми отговорите на един въпрос, който Ви го задавам от баяяяяя време - кой вуз в нормална държава, има над 20 икономически специалности в бакалавърска и магистърска програма?

Признайте си поне един недостатък!
Аватар
Гост
Пишеща машина

Мнение от Гост »

малко се намесвам в разговора, щото така или иначе няма кво да правя, а ме сърбят пръстите:)
Ivan_Panchev написа:Та обясни ми UNWE, защо УНСС създава препятствия на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност? Има ли логика това?
Ама нали ако нямаше ограниичения за прехвърляния всички щяха
да учат само право, мо, скандинавистика и публична администрация.
И ще липсват хора от важни специалности.../това защо ли си мисля
че съм го писал някъде в тази тема по-напред/
За сметка на това съизмерими с нас държави като Полша, Чехия, Русия, Сингапур, Китай, Унгария, Португалия и др. заемат.

Това просто не се сдържах да го цитирам:D
А за класацията за която говориш...
САЩ имат в нея 170 университета...А Русия 2... Логично е ние да нямаме... липсват и развити държави като Словения, Словакия, Румъния, Турция, Кипър, Египет, Исландия, ЮАР, Андора, Лихтенщайн... А и фактът, че титан в университетското
образование като Русия е само с 2 университета... Мисля че говори сам
за себе си...
А това, че Аржентина, Чехия, Чили, Полша и Гърция са вкарали по 1-2
университета...Не е кой знае какво постижение, като се има предвид
разликата от икономическа гледна точка...
А и да не забравяме, че класацията е правена от хора, чиято държава
е вкарала 170 от 500... 34% доста добре... :roll:
Япония са с 36 от 500... Дали в Япония има университет, който да не е класиран? Сигурно и някое средно-специално у-ще са
класирали :twisted:
Последно промяна от Гост на 06 Авг 2005, 03:15, променено общо 3 пъти.
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

Ivan_Panchev, едва ли UNWE може да ти отговори на тези въпроси, след като дори и политиците не могат.Колкото до нещата, които засягаш - доста сериозна тема е това. Аз предлагам, ние - като по - млади и разумни същества ,да се опитаме да направим нещо по въпроса. След като много хора знаят, че системата куца, защо никой нищо не прави, а само говори, говори... Полза има повече от действията, не от думите! И-да, не могат всички да учат само право, или само туризъм (както казва госта)! Не можем и всички да сме еднакви, колкото и да искаме. Навярно несправедливости ще има докато свят светува. Ето, защо аз бих предложила на образователната система едно доста добро тестче, с което да се влиза и след 7-ми клас, и след 12-ти... Хм, за тази цел би трябвало да се грижат министрите на образованието, културата и др. Не, че на тях им е лесно... Те още правителство не могат да сформират, точно заради парите,които ще дойдат от ЕС... Пък така като гледам, май ще е по-добре да не влизаме там...
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

Писач, предполагам, че си от онези хора, които се чувстват горди от това, че сме пред Таджикистан (без никакви лоши чувства).

UNWE, показа голям майсторъл в откриването на университети с Аграрна икономика. Добре. Но нещо в Икономика на кооперациите му куца.

Himera написа:
Ivan_Panchev, едва ли UNWE може да ти отговори на тези въпроси, след като дори и политиците не могат
Политиците се занимават с хиляди други неща, не са хора, които могат да отговорят за всичко. Виж университетите трябва да могат да отговарят по въпроси свързани с образованието. Виждаме, че нещо мълчат обаче.

И докато мълчат тъпчат Закона така както ансамбъл Българе - пода по време на ръченица.

Защо нарушавате човешктие права?!! Защо отказвате образование само заради половата принадлежност?!! UNWE отговаряйте на тези въпроси!
UNWE
В началото бе словото

Мнение от UNWE »

Нещо не става ясно защо по-големия брой специалности е недостатък?

Да разбираме ли, че не сте против броя на студентите, а против броя на специалностите?

Защото ако е така, ще ми е много интересно да кажете по колко студенти се обучават в една специалност, ако броя на студентите в университета да е 10 000 и има 8 специалности. Как икономиката ще приеме хилядите висшисти с едно и също образование и как ще компенсира недостатъка от тесни специалисти?

Преди да напишете статията "Образователната олигархия на България", трябваше да прочетете характеристиките на специалностите. Може би, щяхте да разберете какво означават и нямаше в статията си да питате "Какво означават например икономическите специалности “Икономика на социално-културната сфера”, “Икономика на кооперациите”, “Аграрна икономика” и т.н.".

Изобщо знаете ли, че освен форма за осъществяване на стопанска дейност, кооперацията е и сдружение от хора, целящо осъществяване на съвместни идеи, дейности, проекти, които един човек не би могъл сам да осъществи. В този смисъл, кооперации има във всяка една сфера и във всяка една област. Има: потребителска, трудово-производителна, земеделска кооперация, както и съществуват кооперации на адвокати, лекари, фармацевти, университети и т.н. във всяка една област. Затова не е нормално да питате: "Значи ли, че човек който е завършил Икономика на кооперациите не може да работи в земеделието?".

Само напишете в някоя Интернет търсачка: Cooperative Economics или Co-operative Society и след като видите резултатите преценете дали в чужбина знаят или не знаят какво е това?

http://www.wisc.edu/uwcc/
http://www.fcu.edu.tw/english/academic/ ... uction.htm
http://webx.ntpu.edu.tw/english/college ... epartment2

Но да Ви отговоря накратко на някой по-съществен въпрос.
Ivan_Panchev написа: - Защо създавате системно трудности на студентите да се прехвърлят от специалност в специалност.
Още 2004 година се реши обучението в бакалавърска степен да се извършва по схемата:
І и ІІ курс - изучаване на общи дисциплини
ІІІ курс - специални дисциплини, в зависимост от направлението
ІV курс - специални, но избираеми дисциплини

Това означава, че прехвърлянето от специалност в специалност ще е много по-лесно, защото в общия случай ще има изискване само за успех. Досега без проблеми, студенти от другите филиали и колежи на УНСС се прехвърляха в София.

УНСС се грижи, и ще продължава да се грижи все по-добре за своите студенти.
- Докато бюджетът, отпуснат за ремонт при предишния ректор бе 300 хил. лв., то при сегашния е над 1 млн. и 300 хил. лв.
- Ремонтирани са повечето учебни зали като са създадени по-добри условия за обучение на студентите
- Подменят се оборудването, компютрите, книгите в библиотеката за студентите
- Поставихме информационна систеама за персонална и административна информация на студентите
- Изготвя се нова интегрирана система за административно обслужване на студентите
- Изготвят се новите уеб-сайтове, форуми, електронни портали на УНСС за студентите
- Премахнахме задочното обучение с цел повишаване качеството на обучение на студентите
- Въведохме Европейската система за трансфер на кредити (ESTC)
- Голяма част от преподавателите в УНСС участват или са участвали в управлението на страната.
- други

Ivan_Panchev написа:Защо нарушавате човешктие права?!! Защо отказвате образование само заради половата принадлежност?!!
Закон за защита срещу дискриминацията
чл. 7, ал.1. Не е дискриминация
...
т.12. мерките в областта на образованието и обучението за осигуряване на балансирано участие на жените и мъжете, доколкото и докато тези мерки са необходими;

По-големия брой специалности не е недостатък, а предимство. Така на пазара на труда се реализират и осигуряват квалифицирани икономически специалисти в почти всички сфери на обществения живот.

Каквото и да кажете, УНСС е икономическият университет №1, не само в България, но и в Югоизточна Европа.
Утре Наш Става Светът !
UNWE
В началото бе словото

Мнение от UNWE »

Г-н Панчев мисля, че има компетентни служители от УНСС, към които може да отправите многобройните си въпроси.
А в спорове, където сменяме темата по няколко пъти не мисля да участвам.Това беше последният ми пост и мисля, че бях ясен.
Утре Наш Става Светът !
Аватар
Ivan_Panchev
В началото бе словото

Мнение от Ivan_Panchev »

UNWE уважаеми анонимни г-не/г-жо от УНСС, след като не сте компетентни защо се намесвате в разговора?
Примерите, които сте дали за университет с специалност Икономика на кооперациите са неудачни. Първият цитиран университет въобще не предлага бакалавърски степени за икономика на кооперациите. Комай единствената друга държава, където има такава специалност е Тайван, и от там са останалите два от трите университета, които сте дали за пример. Трябва да знаете, че кооперативното движение има изключително специфична история в Тайван. Всъщност икономическият бум на азиадския тигър до голяма степен се крепи на кооперациите (предимно земеделски). Аз искам да Ви попитам (знам че ще мълчите) знаете ли какъв процент от брутния вътрешен продукт на България се произвежда от кооперации? И аз не знам но смятам, че е нищожен и сравнение с Тайван не може да има.

Плюс това едва ли някой от нас ще си спомни голяма чужда кооперация въобще да е инвестирала у нас.

1. Остава въпросът : има ли нормално висше училище по света, което да предлага над 20 икономически специалности?

Да има някои но особени. Ето едно такова Беларуския държавен университет по икономика: http://www.bseu.minsk.by/
Ето там има над 20 икономически специалнсти. Нека да припомним къде е Беларус - наричат страната последната диктатура в Европа. Комунизмът там не е абстракция, а реалност. Нейният президент Александър Григориевич Лукашенко е избран от депутатските редици на силно червената "Аграрната партия" през 1994-а година. До политическото си поприще е бил председател на колхоз "Прогрес" в Могилевската област.

Нека всеки прави само своите изводи.

Колкото до претенциите на UNWE, че УНСС било най-доброто висше училище в Югоизточна европа - те не могат да ни се сторят по никакъв друг начин, освен като смешни. Първо такава класация никой не е правил, тоест твърдението на UNWE си е по-скоро мечта.

Второ в изследването на Ню Йорк Таймс и Института за висше образование на университета Jiao Tong в Шангхай УНСС не присъства сред 500 най-добри университети в света. В същото време присъства университета на Тесалоники (Солунския университет), който предлага икономическо образование. Гръцкият университет заема една от позициите от 302 до 402-о моясто. Има ясно доказателства, че в областта на икономическото образование, УНСС изостава и в югоизточна Европа.

Отново UNWE засяга въпроса за квотите като цитира Закона за защита срещу дискриминацият. Първо този текст не оправдава юридически квотите. Второ волята на Европейския съюз променя наши закони тук. В този смисъл ще цитирам отново мнението на висш европейски представител по въпроса за квотите:

Европейският комисар по трудовата заетост и социалните въпроси Анна Диамандопулу пред вестник "Сега" 24.06.2003-а година. В момента Диамандопулу не заема този пост.

...

- У нас в гимназиите и във ВУЗ приемат ученици и студенти с различен успех за момчета и момичета. Тъй като се търси да влизат равен брой момчета и момичета, момичетата трябва да имат много по-висок бал, защото успехът им е по-висок. А за момчетата е по-лесно.
- (С изумление.) Не мога да повярвам. Това шега ли е? Не мога изобщо да си представя чак такава дискриминация. Вие вярвате ли? (Обръща се към посланика на Европейската комисия г-н Димитрис Куркулас.) Това не може да бъде!
- Тази система съществува в България, откакто се помня до ден-днешен и е непоклатима.
- Нищо не знам и съм безкрайно удивена, че никой не ми е казал досега. Забелязвам, че и нашите служби, и посланикът също нищо не знаят, но аз ще проверя и ако нещата стоят, както казвате, ще взема мерки, защото това е една от най-големите, от най-невероятните прояви на дискриминация, за които изобщо съм чувала. И това за ученици - за деца на 13-14 години, такава дискриминация, това е нечувано!

...

Още един щрих - цитираните от UNWE подобрения в учебната програма са по-скоро фиктивни. След като пред студентите продължават да съществуват пречки от най-различен род да се прехвърлят от специалност в специалност, значи реформата е по-скоро козметична. Нека UNWE направи сравнение с учебните параметри на Виенския университет.

Та UNWE тези няколко примера убедително поставят УНСС като училище, което проповядва все още ретроградни стандарти на образование.

Накрая UNWE e написал девиза на УНСС : "Утре Наш Става Светът".

UNWE, моля се никога светът да не става ваш при положение, че даже чуждите студенти тук Ви познават с едно доста по-популярно название, което ще предпочета да не цитирам.
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”