Да има ли предварителен изпит по литература в СУ ?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Много малко хора са се подготвяли за втората тема по литература,защото много малко преподаватели знаят как точно се пише това "нещо",което някои наричат есе, други сравнение на творчествата на автори..., а и този втория вариант се наложи до колкото си спомням в последните 2 години , и няма ясно очертани критерии за оценяване на такъв тип текст ... поправете ме, ако греша
не искам да обидя никого, просто аз не бих сравнила предварителен изпит по история с 2-те теми по литература, защото има разлика,особено за тези,които кандидатстват за първи път.Предварителният изпит им дава възможност да навлязат във водите на кандидатстването малко по-рано и да се запознаят с него... абе от където и да го погледнем и каквото и да говорим нищо няма да постигнем:) Извинете ако съм обидила някого
)
- TimShel_Girl
- Драскач
Няма спор, справедливо е да има предварителен по БЕЛ. Все пак и ние сме хора и подготовката по литература не минава по-леко от тази по другите предмети. И сега едно лирическо отклонение за историята.
Не е логично и по история да има 2 избора, защото там темите са фиксирани, формулирани и човек просто трябва да ги учи наред. По литература такова нещо няма, знаете, че могат да си измислят всякакви формулировки на темите върху произведенията. Само лошото е, че ние си приказваме, а никой няма да ни чуе... 
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
- Josefinne
- Пишете, о, братя
- Специалност: право
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Моля, темите никой не ги е фискирал по история - ето например 2006 (тази година демек) на редовната сесия темата за Аспарух беше отрязана. Трябваше да се съобрази , че е нужнод а се обърне по-голямо внимание на произхода на племената, видовете племена , техните домове и от къде и накъде са се движили, по какви причини, а не толкова върху социално-културният им живот, който трябваше да се спомене с няколко думи. Това никой не ти го казва-съобразяваш си го сам. И не омаломажавайте ученето, защото ученето е тежка работа. По-тежка определено от съставянето на текст по литература. Не съм човек , който си говори все пак на изуст, кандидатствах и с двете, барабар и с английския.

- TimShel_Girl
- Драскач
- Josefinne
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Виж, точно затова има един изпит. По литература също се учи. Очаква се, че като си отишъл на този изпит - можеш да пишеш добре. Остава само да си учила съответния автор. Не си учила единия - пишеш по другата тема. Не случайно темите не са по едно произведение и на един и същи автор. Това е смисълът. Иначе - добре, да дадат една тема на предварителен изпит и една на редовна сесия - така съм съгласна.TimShel_Girl написа:Не омаловажавамм историята. Никъде не съм казвала, че по история е по-лесно. Казах само, че по литература има по-голяма свобода във формулирането на темите и трябва да сме по-мобилни с разсъжденията.

- TimShel_Girl
- Драскач
- Josefinne
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Чети и предишните ми постове, обосновала съм се. Но за теб пак: Ти показваш знанията си. Щом си се явила на този изпит, следователно МОЖЕШ да пишеш. Въпросът е дали си чела и се подготвяла за определен автор и произведение. Преди нямаше въобще никакви предварителни изпити, а първият , който въведоха беше по литератураМила написа:2те теми по литература са жанрово различни, което по история е невъзможно да се направиJosefinne написа:Еми хубаво, тогава дайте да пуснат и по 2 теми и по история, а? Като не знаеш едната, да пишеш по другата

ми честно казано мене ми е все тая, дали ще има или не. а дали можеш да пишеш - не е чак така. защото аз мога да пиша, но не и така както искат в СУ...
А аз си мисля, обаче, че предварителните изобщо не са "облекчение", даже напротив допълнителен източник на стрес са...
А аз си мисля, обаче, че предварителните изобщо не са "облекчение", даже напротив допълнителен източник на стрес са...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
breaking your heart
until it opens
- Josefinne
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
Еми тогава просто не се явяваш на предварителен и си отиваш на редовната сесия
Хубаво е да има предварителни, определено и другите са прави, че всички студенти трябва да са поставени пред равни условия. И аз казах - нека дадат една тема и на двата изпита - така е честно. Ама не знам кой им е вкарал в главата мухата, че трябва да има есе...?

- TimShel_Girl
- Драскач
- greeny
- Пишете, о, братя
еми ще ме извинявате, ама просто друго си е да не ти се учи. да, аз влезнах в оценката от предварителния по история, но си знаех всичките теми и нямах и намерението да се явя на редовния, защото знаех, че съм добре подготвена. а знаете ли колко хора познавам, които знаеха по 2-3 теми и се падна една от тях и те така и не прочетоха другите 20? точно защото го видях с очите си съм против. и не говоря само за литературата, а за всички предварителни като цяло, това вече го споменах.
Josefinne, като гледам сме на едно мнение. то обясняваш ама кой да чете внимателно
Josefinne, като гледам сме на едно мнение. то обясняваш ама кой да чете внимателно
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец.
-
smeshko
- Паисий
абре хора не знам защо още не ви е станало ясно че нищо няма да се получил миналата година поехме същата инициатива и какво от това нищо а за информация също кандидатствах с литература и история та добре че беше предварителния(иначе никога нямаше да стана студент )! а доводите за предварителен по литература са много но никой не се вслушва в тях!Иначе успех и ж кандидастване и в начинанието но не учаквайте каквото и да било още по малко от проверяващите