Да има ли предварителен изпит по литература в СУ ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено

Искате ли да има предварителен изпит по Литература ?

Да - справедливо е, щом има по 3 други предмета !
279
83%
Не, ще изчакам редовните изпити през юли.
56
17%

Общо гласове: 335

Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

Мнение от plamKA »

Много малко хора са се подготвяли за втората тема по литература,защото много малко преподаватели знаят как точно се пише това "нещо",което някои наричат есе, други сравнение на творчествата на автори..., а и този втория вариант се наложи до колкото си спомням в последните 2 години , и няма ясно очертани критерии за оценяване на такъв тип текст ... поправете ме, ако греша :D :) не искам да обидя никого, просто аз не бих сравнила предварителен изпит по история с 2-те теми по литература, защото има разлика,особено за тези,които кандидатстват за първи път.Предварителният изпит им дава възможност да навлязат във водите на кандидатстването малко по-рано и да се запознаят с него... абе от където и да го погледнем и каквото и да говорим нищо няма да постигнем:) Извинете ако съм обидила някого :))
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Няма спор, справедливо е да има предварителен по БЕЛ. Все пак и ние сме хора и подготовката по литература не минава по-леко от тази по другите предмети. И сега едно лирическо отклонение за историята. :) Не е логично и по история да има 2 избора, защото там темите са фиксирани, формулирани и човек просто трябва да ги учи наред. По литература такова нещо няма, знаете, че могат да си измислят всякакви формулировки на темите върху произведенията. Само лошото е, че ние си приказваме, а никой няма да ни чуе... :?
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Специалност: право
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

Моля, темите никой не ги е фискирал по история - ето например 2006 (тази година демек) на редовната сесия темата за Аспарух беше отрязана. Трябваше да се съобрази , че е нужнод а се обърне по-голямо внимание на произхода на племената, видовете племена , техните домове и от къде и накъде са се движили, по какви причини, а не толкова върху социално-културният им живот, който трябваше да се спомене с няколко думи. Това никой не ти го казва-съобразяваш си го сам. И не омаломажавайте ученето, защото ученето е тежка работа. По-тежка определено от съставянето на текст по литература. Не съм човек , който си говори все пак на изуст, кандидатствах и с двете, барабар и с английския.
Изображение
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Не омаловажавамм историята. Никъде не съм казвала, че по история е по-лесно. Казах само, че по литература има по-голяма свобода във формулирането на темите и трябва да сме по-мобилни с разсъжденията.
"Знам, че съм господ, защото един ден, докато се молех, осъзнах, че говоря на себе си"
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

TimShel_Girl написа:Не омаловажавамм историята. Никъде не съм казвала, че по история е по-лесно. Казах само, че по литература има по-голяма свобода във формулирането на темите и трябва да сме по-мобилни с разсъжденията.
Виж, точно затова има един изпит. По литература също се учи. Очаква се, че като си отишъл на този изпит - можеш да пишеш добре. Остава само да си учила съответния автор. Не си учила единия - пишеш по другата тема. Не случайно темите не са по едно произведение и на един и същи автор. Това е смисълът. Иначе - добре, да дадат една тема на предварителен изпит и една на редовна сесия - така съм съгласна.
Изображение
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Еми че то есето е от скоро. :) Преди, като беше само една тема, пак нямяше предварителен. Литературната дискриминация си е от бая отдавна :lol:
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Josefinne написа:Еми хубаво, тогава дайте да пуснат и по 2 теми и по история, а? Като не знаеш едната, да пишеш по другата :)
2те теми по литература са жанрово различни, което по история е невъзможно да се направи
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

Мила написа:
Josefinne написа:Еми хубаво, тогава дайте да пуснат и по 2 теми и по история, а? Като не знаеш едната, да пишеш по другата :)
2те теми по литература са жанрово различни, което по история е невъзможно да се направи
Чети и предишните ми постове, обосновала съм се. Но за теб пак: Ти показваш знанията си. Щом си се явила на този изпит, следователно МОЖЕШ да пишеш. Въпросът е дали си чела и се подготвяла за определен автор и произведение. Преди нямаше въобще никакви предварителни изпити, а първият , който въведоха беше по литература :roll:
Изображение
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

ми честно казано мене ми е все тая, дали ще има или не. а дали можеш да пишеш - не е чак така. защото аз мога да пиша, но не и така както искат в СУ...

А аз си мисля, обаче, че предварителните изобщо не са "облекчение", даже напротив допълнителен източник на стрес са...
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

Еми тогава просто не се явяваш на предварителен и си отиваш на редовната сесия :) Хубаво е да има предварителни, определено и другите са прави, че всички студенти трябва да са поставени пред равни условия. И аз казах - нека дадат една тема и на двата изпита - така е честно. Ама не знам кой им е вкарал в главата мухата, че трябва да има есе...?
Изображение
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

Е, не съм аз:) Аз съм една от пострадалите от твърдението, че
двете теми са абсолютно равностойни като критерии за оценяване
ми да, ама не са! :twisted: както и да е:) минало-заминало, ще видим какво ще покаже тази година кск:)
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
TimShel_Girl
Драскач

Мнение от TimShel_Girl »

Аааа, предварителните са си облекчение... Има стрес, вярно, ама по-добре да имам право 2 пъти да се стресирам, отколкото само един :)
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

еми ще ме извинявате, ама просто друго си е да не ти се учи. да, аз влезнах в оценката от предварителния по история, но си знаех всичките теми и нямах и намерението да се явя на редовния, защото знаех, че съм добре подготвена. а знаете ли колко хора познавам, които знаеха по 2-3 теми и се падна една от тях и те така и не прочетоха другите 20? точно защото го видях с очите си съм против. и не говоря само за литературата, а за всички предварителни като цяло, това вече го споменах.
Josefinne, като гледам сме на едно мнение. то обясняваш ама кой да чете внимателно :)
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
smeshko
Паисий

Мнение от smeshko »

абре хора не знам защо още не ви е станало ясно че нищо няма да се получил миналата година поехме същата инициатива и какво от това нищо а за информация също кандидатствах с литература и история та добре че беше предварителния(иначе никога нямаше да стана студент )! а доводите за предварителен по литература са много но никой не се вслушва в тях!Иначе успех и ж кандидастване и в начинанието но не учаквайте каквото и да било още по малко от проверяващите
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

За историята се чуват други предложения - на всеки изпит да се пускат три мини теми - по една от всеки период и да се развиват задължително и трите! Горко ви ако стане... :cry:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”