Да има ли предварителен изпит по литература в СУ ?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено

Искате ли да има предварителен изпит по Литература ?

Да - справедливо е, щом има по 3 други предмета !
279
83%
Не, ще изчакам редовните изпити през юли.
56
17%

Общо гласове: 335

Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

greeny написа:а тези които ще влезнат с чист късмет с оценка от предварителния изпит ще са доста!
Съвсем не мисля, че ще са толкова много! :roll: Ок, няма смисъл да спориме повече... Аз ще кандидатствам догодина и искам да има! Ако няма, ок, ще се оправяме така, както всички до сега!Изображение
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
Moriarty
Вазов

Мнение от Moriarty »

твърдо против всякакви предварителни :!:
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

абе да ти кажа много са! наистина безбожно много и точно за това съм против. а на теб ти пожелавам успех :) ако имаш желание всичко е възможно :)
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

а какво ви е мнението за т.н. вътрешни изпити, напр. НПМГ имаме
изпит по математика, уж еквивалентен на Математика 1 и 2 от СУ,
само дето е... ммм... около 10 пъти по-труден от истинския :evil: , умниците изкарахме максимум 4-4.50 :evil: (мерси много на фона на резултатите от предварителния), и струваше цели 12лв.
:evil:
с големи привилегии сме, ша знайте :x
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

едно е вътрешните на училища като НПМГ, друго е предварителен. вътрешните ги подкрепям, защото 1во - по-трудни са наистина и който може да изкара висока оценка на тях ще може да се спряви 5 пъти по-добре в СУ, 2ро - все пак говорим за училище с усилена подготовка в определени насоки. трябва да има определени привилегии.
но все пак, имайки предвид, че нямате проблеми с редовния изпит в СУ или където и да било другаде, няма значение дали ХПМГейците влизат с вътрешен или с редовен изпит. наздраве :)
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

но е ТОТАЛНА безсмислица в стил СУ този изпит, а бих добавил и още нещо: както знаем може да се влезе и с олимпиада, ако изкараш маи беше 27 от 30т. на национален кръг или нещо подобно, което ще се равнява на 5.50 от изпита... блааагодаря...
Ако можеш да го направиш разни Оксфорди и Харвърди и т.н ще ти отворят вратите си по-широко от СУ, така че тия "наще" просто не са в ред...
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Специалност: право
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

Тая тема малко ми намязва на един виц...
"Работната седмица в една фирма :
Понеделник - почивка след уикенда (не се работи)
Вторник - Подготовка за работа ( не се работи)
Сряда - работен ден
Четвъртък - почивка след работа (не се работи)
Петък - Подготовка за уикенда ( не се работи)
Уикенд - почивни дни ( не се работи)
Недоволен служител - Еее, всяка сряда ли ещ работим, ве!"

Ей това е то...Ясно, че всички трябва да имаме еднакви права и привилегии при кандидатстването, ама на изпита по история не ни дават да си изберем две теми, по които да пишем, нали? Или нещо съм се объркала... Не ме разбирайте погрешно - аз също кандидатствах с литература. Далчев не го бях учила достатъчно, наложи ми се да пиша по цитатите, въпреки че не се бях готвила за съставяне на подобен тип текст
Изображение
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

:)

Мнение от plamKA »

Мисля,че едното няма нищо общо с другото .. да пишеш тема е едно и да пишеш по цитатите е друго и мисля,че ако се въведе предварителен изпит по литература в СУ няма да бъдат ощетени нито кандидатстващите с история, нито с география или математика ..., просто ще бъде в помощ на кандидатстващите с литература,понеже това е изпитът, в който оценяването е най-субективно и може би предварителен изпит по този предмет е много по-необходим,отколкото примерно по математика :)
Аватар
Ivka1327
В началото бе словото

Мнение от Ivka1327 »

Като цяло предварителните изпити са много полезни,защото отиваш с нагласата,че каквото и да направиш,имаш втори шанс - имаш право на грешка.Това до голяма степен те успокоява и предразполага :) Аз кандидатствах с география и на предварителния изпит се падна тема,която не знаех(бях се запознала с нея едва около седмица преди изпита и я бях чела точно два пъти,и то колкото да мине номерът),но си казах,че така или иначе имам втори шанс и се впуснах в разни свободни съчинения,които накрая ми донесоха 5.25...На истинския изпит ми беше по-спокойно,защото имах основа от предварителния :) Така че гласувам с две ръце,два крака и всичко,което се сетите ЗА предварителните изпити
Изображение
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Re: :)

Мнение от Josefinne »

plamKA написа:Мисля,че едното няма нищо общо с другото .. да пишеш тема е едно и да пишеш по цитатите е друго и мисля,че ако се въведе предварителен изпит по литература в СУ няма да бъдат ощетени нито кандидатстващите с история, нито с география или математика ..., просто ще бъде в помощ на кандидатстващите с литература,понеже това е изпитът, в който оценяването е най-субективно и може би предварителен изпит по този предмет е много по-необходим,отколкото примерно по математика :)
Мисля, че не е така : цитатите са от изучавани произведения, от същите автори в конспекта. Пишеш есе, да различно е малко като стил на съставяне на текста, но пак са си две теми и следвателно две възможности. Ако си се готвил достатъчно добре, ще можеш да изведеш нужните съпоставки и тенденции от двата цитата.
Изображение
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

имаш втори шанс
като искаш 2ри шанс се явяваш на следващата година!
вие пък съвсем всичко да е наготово. а защо и направо да няма по един изпит всеки месец от януари до август включително?
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

greeny написа:
имаш втори шанс
като искаш 2ри шанс се явяваш на следващата година!
вие пък съвсем всичко да е наготово. а защо и направо да няма по един изпит всеки месец от януари до август включително?
хехе, добре казано! *Thumbs up*
Изображение
Аватар
plamKA
От дъжд на вятър

:)

Мнение от plamKA »

Greeny извиняваи, но щом има изпит по история,математика и география и щом хората явяващи се на този изпит имат "втори шанс" справедливо е и на бг и литература също да има такъв!Това са 4 от масовите изпити във всички уни-та и щом се облагодетелстват половината студенти примерно, правилно е да има и по литература... тук изобщо не говорим за това,кой иска нещата на готово или кой не ..,не мисля че човек изкарал примерно 5.50 на предварителен изпит е получил нещо на готово,напротив това означава,че се е готвил?!И в статията в началото за проф.Стефанов се говори именно,за напрежението... предварителния изпит е просто предразполагане и сваляне на голям процент от напрежението,което и без това идва в повече на всички кандидатстващи!Грубо е да кажеш,че тези които искат предв.изпит по литература чакат на готово....... :( нима това не става и не е станало с хората явили се примерно тази година на предв.по история и влезли в СУ именно с този изпит???
Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Мила »

greeny написа: като искаш 2ри шанс се явяваш на следващата година!
оу, това беше грубо :roll: :D
не е така - или да има две изпитни сесии по всичко, както е в частните университети или да няма нито една, както е било досега...
иначе е дяволски несправедливо спрямо голям процент от кандидатстващите - всички които се явяват на езици, биология, химия, не само на лит-ра... а,
вие пък съвсем всичко да е наготово.
никой не е искал нищо наготово. искаме и нас да ни третират като другите. това нахалство ли е?
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Аватар
Josefinne
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Josefinne »

Еми хубаво, тогава дайте да пуснат и по 2 теми и по история, а? Като не знаеш едната, да пишеш по другата :)
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”