UNWE уважаеми анонимни г-не/г-жо от УНСС, след като не сте компетентни защо се намесвате в разговора?
Примерите, които сте дали за университет с специалност Икономика на кооперациите са неудачни. Първият цитиран университет въобще не предлага бакалавърски степени за икономика на кооперациите. Комай единствената друга държава, където има такава специалност е Тайван, и от там са останалите два от трите университета, които сте дали за пример. Трябва да знаете, че кооперативното движение има изключително специфична история в Тайван. Всъщност икономическият бум на азиадския тигър до голяма степен се крепи на кооперациите (предимно земеделски). Аз искам да Ви попитам (знам че ще мълчите) знаете ли какъв процент от брутния вътрешен продукт на България се произвежда от кооперации? И аз не знам но смятам, че е нищожен и сравнение с Тайван не може да има.
Плюс това едва ли някой от нас ще си спомни голяма чужда кооперация въобще да е инвестирала у нас.
1. Остава въпросът : има ли нормално висше училище по света, което да предлага над 20 икономически специалности?
Да има някои но особени. Ето едно такова Беларуския държавен университет по икономика:
http://www.bseu.minsk.by/
Ето там има над 20 икономически специалнсти. Нека да припомним къде е Беларус - наричат страната последната диктатура в Европа. Комунизмът там не е абстракция, а реалност. Нейният президент Александър Григориевич Лукашенко е избран от депутатските редици на силно червената "Аграрната партия" през 1994-а година. До политическото си поприще е бил председател на колхоз "Прогрес" в Могилевската област.
Нека всеки прави само своите изводи.
Колкото до претенциите на
UNWE, че УНСС било най-доброто висше училище в Югоизточна европа - те не могат да ни се сторят по никакъв друг начин, освен като смешни. Първо такава класация никой не е правил, тоест твърдението на
UNWE си е по-скоро мечта.
Второ в изследването на Ню Йорк Таймс и Института за висше образование на университета Jiao Tong в Шангхай УНСС не присъства сред 500 най-добри университети в света. В същото време присъства университета на Тесалоники (Солунския университет), който предлага икономическо образование. Гръцкият университет заема една от позициите от 302 до 402-о моясто. Има ясно доказателства, че в областта на икономическото образование, УНСС изостава и в югоизточна Европа.
Отново
UNWE засяга въпроса за квотите като цитира Закона за защита срещу дискриминацият. Първо този текст не оправдава юридически квотите. Второ волята на Европейския съюз променя наши закони тук. В този смисъл ще цитирам отново мнението на висш европейски представител по въпроса за квотите:
Европейският комисар по трудовата заетост и социалните въпроси Анна Диамандопулу пред вестник "Сега" 24.06.2003-а година. В момента Диамандопулу не заема този пост.
...
- У нас в гимназиите и във ВУЗ приемат ученици и студенти с различен успех за момчета и момичета. Тъй като се търси да влизат равен брой момчета и момичета, момичетата трябва да имат много по-висок бал, защото успехът им е по-висок. А за момчетата е по-лесно.
- (С изумление.) Не мога да повярвам. Това шега ли е? Не мога изобщо да си представя чак такава дискриминация. Вие вярвате ли? (Обръща се към посланика на Европейската комисия г-н Димитрис Куркулас.) Това не може да бъде!
- Тази система съществува в България, откакто се помня до ден-днешен и е непоклатима.
- Нищо не знам и съм безкрайно удивена, че никой не ми е казал досега. Забелязвам, че и нашите служби, и посланикът също нищо не знаят, но аз ще проверя и ако нещата стоят, както казвате, ще взема мерки, защото това е една от най-големите, от най-невероятните прояви на дискриминация, за които изобщо съм чувала. И това за ученици - за деца на 13-14 години, такава дискриминация, това е нечувано!
...
Още един щрих - цитираните от
UNWE подобрения в учебната програма са по-скоро фиктивни. След като пред студентите продължават да съществуват пречки от най-различен род да се прехвърлят от специалност в специалност, значи реформата е по-скоро козметична. Нека
UNWE направи сравнение с учебните параметри на Виенския университет.
Та
UNWE тези няколко примера убедително поставят УНСС като училище, което проповядва все още ретроградни стандарти на образование.
Накрая
UNWE e написал девиза на УНСС : "Утре Наш Става Светът".
UNWE, моля се никога светът да не става ваш при положение, че даже чуждите студенти тук Ви познават с едно доста по-популярно название, което ще предпочета да не цитирам.