Китаистика

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Заключено
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Да де, ясно. Нормално. То и аз си представям как е възможно да се шашна по някакъв параграф, но и това си има сладката страна. 8)
Иначе за знаене от първи курс, мнееее... Просто споменавам, че точно това го знам. Но от ясно по-ясно е, че сигурно и в четвръти курс ще има много неща, които да не знам...Та и по-натам :lol: :lol: :lol:
А как искам да уча кантонски... *замечтано* :roll: :D :D
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

:D :D :D
The Forbidden Lady from the Forbidden floor ;)
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

Xin написа:Гледахте ли вчера Слави? Бяха му на гости двама китайци, които играят куклен театър. Доста правилно говореха и разбрах почти всичко :D Което ми напомня, то другите едва ли могат да направят разлика вече, но Стив, говорил ли си с южняци? Ултра забавно ми е като си кажат култовото Zongguo вместо Zhongguo senme весто shenme и si bu si вместо shi bu shi :lol:
С леко минимално закъснение отговарям...
Не съм гледал това предаване (по начало рядко ми се случва тъй и иначе), но се опитах да го гледам от nettera но май в деня който трябва да се пада (от вечерта преди поста) от това, което видях (не е цялото щото там навигацията не е много лесна) нямаше китайци, имаше само шефът на тукашния куклен театър и някакъв друг чичко като гости. Да не би да са го предавали следобед като повторение на някое предаване отпреди някой и друг месец?
Иначе честно казано за тая диалектна особеност със Zongguo дори не подозирах; не съм слушал южняци, явно. То от нашите китайски студенти тук имаше и такива от по-южните провинции ама те може и да са говорели по-изчистено... или просто тогава да не ми е направило впечатление.

А пък зайците няма ли да обадят нещо за уводния курс? Как тръгнахте, как върви, как са колегите, как са колежките... и пр.?

(едит) П.П. А някой да знае случайно дали е излязла програмата и ако да във вторник кога да се ходи?
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Вечерта си беше, но те не бяха официалните гости, а шефа на театъра каза, че гостуват, направиха малка демонстрация и им зададоха по два три въпроса.
За програмата не знам нищо и се съмнявам да я обявят преди втори, но все пак, първи курс да кажат, те ходят всеки ден :)
А при теб как мина?
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

М. Можеше и по-добре, с две думи.
Още не знам нищо, честно казано.
Аватар
slavena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от slavena »

Айде и един заек да се включи :) Уводният курс вече започна да ме отчайва. Постоянно забравям всичко научено. Не знам дали в мен е проблемът, или е нормално. Явно не отделям достатъчно време на китайския, просто не съм свикнала на това систематично учене. За колегите още не бих могла да се изкажа, мисля че се сработваме, но все пак съвсем малко се познаваме. Постоянният ни състав е 7 човека, и едно момиче, което идва от време на време. Изглежда някои са се отказали още преди да са опитали :) Но май започвам да им завиждам :? :oops:
Don`t eat yellow snow!
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Опппа! Не всички сме зайци! Мога да докажа, че само колегите 87-ми набор са зайци!!! :shock: :shock: :shock: :lol: :lol: :lol: :P
На уводния курс ми е весело и не смятам да се отчайвам. Всеки си е зле в някакви неща, знае едно по-добре, друго по-зле. Според мен си е нормално. Изисква се само време и спокойна подготовка. Например аз когато си пусна релакс музичка и седна да си изписвам йероглифчетата бавно и плавно ( и по много ) ми се запечатват с лекота в съзнанието. С преговори на старите неща и редовно учене на новите ще се справим! Аз се депресирам от тоналностите, но се надявам и това да се оправи с практиката... :roll:
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

slavena написа:Айде и един заек да се включи :) Уводният курс вече започна да ме отчайва. Постоянно забравям всичко научено. Не знам дали в мен е проблемът, или е нормално. Явно не отделям достатъчно време на китайския, просто не съм свикнала на това систематично учене. За колегите още не бих могла да се изкажа, мисля че се сработваме, но все пак съвсем малко се познаваме. Постоянният ни състав е 7 човека, и едно момиче, което идва от време на време. Изглежда някои са се отказали още преди да са опитали :) Но май започвам да им завиждам :? :oops:
Споко, като учите редовно и ходите редовно постепенно ще си влязат в релси нещата:)
stiv
В началото бе словото

Мнение от stiv »

slavena написа:Айде и един заек да се включи :) Уводният курс вече започна да ме отчайва. Постоянно забравям всичко научено. Не знам дали в мен е проблемът, или е нормално. Явно не отделям достатъчно време на китайския, просто не съм свикнала на това систематично учене. За колегите още не бих могла да се изкажа, мисля че се сработваме, но все пак съвсем малко се познаваме. Постоянният ни състав е 7 човека, и едно момиче, което идва от време на време. Изглежда някои са се отказали още преди да са опитали :) Но май започвам да им завиждам :? :oops:
Ей ей, стой на място, никакви такива! :)
Не трябва толкова лесно да се отказваш. На мен миналата година най-трудните моменти ми бяха точно през уводния курс, тогава човек наистина се сблъсква рязко с много нови неща. Ама е въпрос на време да се ориентираш.
Ама 7 човека сте наистина много малко, при положение, че сте съвсем в началото...
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Мдааааааааам...
А пък аз вече започнах да се отчайвам от произношението... Пълен скръц ми е четенето, така като се гледам/слушам, струва ми се, че никога няма да се науча да говоря. Не и с правилно произношение. Другото как и да е, но това... :( :( :( Уж ги знам нещата, знам как са тоновете и не мога, и не мога! :?
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Ще се оправиш. 8) Търпение, търпение и пак търпение :D
Аватар
pavlin
В началото бе словото

Мнение от pavlin »

Здрасти и от мен..избягах за малко от ученето за да посетя форума :)

И аз не мога да кажа че ми е лесно с подготвителния курс. Забелязвам че накрая на часовете вече тотално изключвам и чувам само нечленоразделни срички без да мога да ги свържа в някакъв смисъл(не че това не ми се случва и по време на упражненията..особено като си чуя името :)).

Зацепвам бавно и като че ли темпото ми е твърде бързо за да схвана всичко веднага..или в следващите дни :roll: :)

Надявам се че с постоянство и упоритост ще изгладим големите пропуски...

Дано гностическото мото "Practice, practice, practice" да е приложимо и тук!

Успех,

.
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Приложимо е :) Всички сме били така в началото, не се шашкайте, постепенно всичко ще си влезе в релси.
Аватар
Tian
В началото бе словото

Мнение от Tian »

Релси, релси...
Миналата нощ сънувах как се возя в трамвай 20 ( този, с който ходя до ЦИЕК ) и изведнъж той се понесе с бясна скорост. Тогава някой изкрещя: Извън релсите сме! В един момент отфръкна настрани и щеше да се разбие, нали се сещате какво е чувството когато примерно падаш в пропаст насън... отворих очи, не ми беше много стреснато, но се сетих за тоя пост с релсите, хехехеее..... :roll:
Still having trouble с тоновете... Но поне написах хубаво домашно, с което се гордея! :>
Пав, концентрация му е родителя! Хъ ча и напред! 8) 8) 8)
Аватар
Xin
Танцуващия с клавиатури

Мнение от Xin »

Eййй, първи курс!
Много бързо избягахте от 30-та, не сварих да ви кажа "Здрасти" :P Леле, ЦИЕК е ужасен, направо се стресирах днес :? дано по-бързо да го оправят. 8) До скоро!
Заключено

Обратно към “ФКНФ”