И аз познавам момичета, които са добри и по двете... и момчета също. Те обаче са прецедент. Така е и с мин.председателя на Германия. Въпросът е не дали има добри министър-председатели жени, а дали жените са по-добри като цяло от мъжете!silviq_ написа:Съжелявам,че ще те разочаровам,но аз се справям еднакво добре и с двете(и с литература и с математика)
.Не знам дали си наясно ,но провери кой изпълнява функцията мин.председател в Германия.
За или против квотите по пол?
- явор
- Летописец Виртуоз
Re: .
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
Ще се изкажа по няколко въпроса.....от на Жозефин и на Яворчо постовете
1.Относно това,че ние си показваме чувтсвата,а мъжете не-това е в тяхна вреда,защото погледнато от психологична гледна точка това ще се отрази на тях....кой ще стане пияница,кой нещо друго негативно...вие какво си мислите,че тези неща идват от друго ли?Всичко опира до там,че като си таиш проблемите и чувствата после се насъбира и избива на различни неприятни посоки(често алкохолизъм)
2.В ТУ балът за момичета ВИНАГИ е бил по-висок от този за момчета.......както и при повечето вузове...........Даже сега като паднаха разделенията в мойта специалност от 119 човека има около 20 момчета.Какъв ли е извода?
3.Квотите не определят каква професия е за жени и за мъже....не знам защо Яворчо се е объркал....просто помага на момчетата да влезнат,защото ако нямаше разделения щеше да има 80% момичета...ако не ми вярвате вижте през годините баловете и преценете ако нямаше квота какво щеше да бъде....дали момчета с такива балове щяха да са вътре(говоря за мин баловете).И аз смятам,че жените могат всичко......единствено мисля,че не са подходящи за хамалската работа.....иначе за всичко друго
ПС:Разбира се,че има и хипер умни момчета и не толкова умни момичета......все пак има различни хора....да не си помислите,че има дискриминация
1.Относно това,че ние си показваме чувтсвата,а мъжете не-това е в тяхна вреда,защото погледнато от психологична гледна точка това ще се отрази на тях....кой ще стане пияница,кой нещо друго негативно...вие какво си мислите,че тези неща идват от друго ли?Всичко опира до там,че като си таиш проблемите и чувствата после се насъбира и избива на различни неприятни посоки(често алкохолизъм)
2.В ТУ балът за момичета ВИНАГИ е бил по-висок от този за момчета.......както и при повечето вузове...........Даже сега като паднаха разделенията в мойта специалност от 119 човека има около 20 момчета.Какъв ли е извода?
3.Квотите не определят каква професия е за жени и за мъже....не знам защо Яворчо се е объркал....просто помага на момчетата да влезнат,защото ако нямаше разделения щеше да има 80% момичета...ако не ми вярвате вижте през годините баловете и преценете ако нямаше квота какво щеше да бъде....дали момчета с такива балове щяха да са вътре(говоря за мин баловете).И аз смятам,че жените могат всичко......единствено мисля,че не са подходящи за хамалската работа.....иначе за всичко друго
ПС:Разбира се,че има и хипер умни момчета и не толкова умни момичета......все пак има различни хора....да не си помислите,че има дискриминация
- Josefinne
- Пишете, о, братя
- Специалност: право
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Добре де, обяснете ми защо тогава, като мъжете ги бивало повече по математика, а жените по литература, сред по-долу изброените няма нито едно женско име:
Христо Ботев
Иван Вазов
Алеко Константинов
Пенчо Славейков
Пейо Яворов
Елин Пелин
Димчо Дебелянов
Христо Смирненски
Гео Милев
Атанас Далчев
Йордан Йовков
Никола Вапцаров
Димитър Димов
Димитър Талев
(според конспекта на СУ "Климент Охридски")
Христо Ботев
Иван Вазов
Алеко Константинов
Пенчо Славейков
Пейо Яворов
Елин Пелин
Димчо Дебелянов
Христо Смирненски
Гео Милев
Атанас Далчев
Йордан Йовков
Никола Вапцаров
Димитър Димов
Димитър Талев
(според конспекта на СУ "Климент Охридски")

- Sidharta
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Ми може би защото писането на теми по литература си няма нищо общо с писането на художествена литература. Аз влязох тая година с история и литература и имах редкия шанс да се готвя при учител, който е познавал една част от тези автори лично( Далчев, Димов, Талев). Той самият е писател и поет и твърди, че творческият процес, какъвто е писането на художествена литература и литературната критика, са качествено различни неща. Моето лично мнение не е по-различно. Смятам , че едното е въпрос на творчество, а другото на познаване. Освен това някои от най-добрите творци са именно тия , които са чели най-малко(пример: Яворов). Същият този преподавател ми е казвал, че когато е разглеждал оригинални ръкописи на Елин Пелин в националната библиотека, е бил изумен от покъртителната му неграмотност. Представи си сега, че Елин Пелин кандидатства в СУ с изпит по БЕЛ. Като нищо може да го скъсат. Всеки може да си скъса задника една година да зубри теми и критика и да постигне приличен резултат, стига да има необхоимото желание. Докато творчеството не е въпрос само на подготовка вече, а предимно на талант.
- Sidharta
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Специално на въпроса на Josefinne: Не забравяй, че по-голямата част от родната ни класика е създадена във време, когато е гоподствал патриархалният принцип и масовата българска жена не е имала достъп до образование и възможност за творческа изява в тогавашното общество. Спомни си главата от 'Железният светилник', в която Ния чете книга и баща и си мисли, че е вредно за една жена да чете. А иначе, нищо не пречи догодина да сложат в конспекта една Елисавета Багряна примерно.
- явор
- Летописец Виртуоз
Относно бала за ТУ ... Явно такава е специалността, която посочваш. Мога обаче да ти кажа, че в МГ, където завърших, нямаше квоти при влизането, а в класа имахме 8 момичета.
Именно квотите трябва да са съобразени с това, на кого професията се отдава повече! От тезата, която защитавате, влизането в определена специалност е знак за способността за реализация по нея. За мен това е един твърде бегъл знак, на основата на който е невъзможно да се осъществи качествен подбор на бъдещи специалисти. С прости думи: това, че една жена влиза с по-висок успех в дадена специалност за мен въобще не озвачава, че тя ще се справя по-добре от нейните колеги с по-нисък бал.
Това, за способностите по стериометрия(мъже) и литература(жени) е научно доказано и не може да ме убедите в противното, така че си спестете споровете специално с мен по тази тема.
Напълно подкрепям Sidharta за творческия процес и литературната критика... едно е талант за писане, друго е по-добра механчина памет!
Именно квотите трябва да са съобразени с това, на кого професията се отдава повече! От тезата, която защитавате, влизането в определена специалност е знак за способността за реализация по нея. За мен това е един твърде бегъл знак, на основата на който е невъзможно да се осъществи качествен подбор на бъдещи специалисти. С прости думи: това, че една жена влиза с по-висок успех в дадена специалност за мен въобще не озвачава, че тя ще се справя по-добре от нейните колеги с по-нисък бал.
Това, за способностите по стериометрия(мъже) и литература(жени) е научно доказано и не може да ме убедите в противното, така че си спестете споровете специално с мен по тази тема.
Напълно подкрепям Sidharta за творческия процес и литературната критика... едно е талант за писане, друго е по-добра механчина памет!
Столичен девиз: "Мое съм от сеуло, ма това не значе, че съм от провинцията" Harder! Better! Faster! Stronger!
Отворете сърцата си
- явор
- Летописец Виртуоз
За да няма дискриминация трябва да има отворен прием без бройка или сериозно да променят изпитите.
Въпросът е там, че тези "сумати" момичета са много по-малко от "обратното".
П.П. И още нещо... Замислете се над това: Оставете го Правото. Помислете за някоя специалност, където приемат малка бройка момчета. Какво сега, мислите, че като се бориш за 2-3 места и си момче няма да дадеш всичко от себе си, ако го искаш силно, ли? А защо бал-ът за момчетата пак е по-нисък в такива специалности - "екзотичните" филологии или една стоматология?
Въпросът е там, че тези "сумати" момичета са много по-малко от "обратното".
П.П. И още нещо... Замислете се над това: Оставете го Правото. Помислете за някоя специалност, където приемат малка бройка момчета. Какво сега, мислите, че като се бориш за 2-3 места и си момче няма да дадеш всичко от себе си, ако го искаш силно, ли? А защо бал-ът за момчетата пак е по-нисък в такива специалности - "екзотичните" филологии или една стоматология?
Отворете сърцата си
-
THE_PARASITE
- Легендарен флуудър
Sidharta написа:Специално на въпроса на Josefinne: Не забравяй, че по-голямата част от родната ни класика е създадена във време, когато е гоподствал патриархалният принцип и масовата българска жена не е имала достъп до образование и възможност за творческа изява в тогавашното общество. Спомни си главата от 'Железният светилник', в която Ния чете книга и баща и си мисли, че е вредно за една жена да чете. А иначе, нищо не пречи догодина да сложат в конспекта една Елисавета Багряна примерно.
Действието тогава се развива в 19 век.И престанете да търсите под вола теле,че вече ме дразнят подобни изказвания.Жените понякога сте като циганите - наглостта ви няма край !!!
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
защото имате по-ниски оценки,съответно и балът пада,въпреки че сте по-малко като бройка...представи си ако бройките бяха еднакви,колко щеше да е нисък бала...явор написа:За да няма дискриминация трябва да има отворен прием без бройка или сериозно да променят изпитите.
Въпросът е там, че тези "сумати" момичета са много по-малко от "обратното".![]()
ПП:никаква дискриминация,просто отбелязвам факти...
A Mind is a terrible thing to waste!