Не е ли сбъркана концепцията за прием на студенти (юли 2004)

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Гост

Мнение от Гост »

Е, за тези през следващите години е нормално и по-лесно да погледнат за да видят преди това какви оценки има студента и така да могат "по-реално" да му напишат новата оценка отново без да му четат писанията - и такива има при правото поне...
Vanka
В началото бе словото

Мнение от Vanka »

Съжалявам, ако се повтарям с някого, но просто нямам време да изчета всички мнения. Аз също смятам, че във ВУЗ-овете не трябва да влиза кой да е. Но съгласете се, че цялата работа с приема е доста сбъркана и несправедлива, най-вече защото средното ниво на образованието в България е станало много ниско и е почти невъзможно човек да се подготви за изпитите без частни уроци.
Аватар
post-mortem
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от post-mortem »

За да се повиши нивото на Българските университети, е нужно някои от тях да бъдат затворени. Не мислите ли, че в България има прекалено много университети на фона на демографския срив. А и не мисля, че приемът е толкова труден. Например в някои "свободни" университети като БСУ- то влиза едва ли не всеки.
Трябва да бъде ограничен броя на желаещите в университетите. Не може някой неграмотен младеж, едва завършил реална гимназия, да кандидатства в елитен ВУЗ. И затова ще има толкова много двойки на изпитите, защото на тях се явяват случайни хора, разчитащи единствено на своя късмет.
Ограничаването на кандидатстващите за ВУЗ трябва да стане не в средното, а още в началното училище. Въз основа на качествата и уменията на човека, трябва да бъде решено дали той е годен да се яви на изпити за ВУЗ. Така ще му бъдат спестени много трудности или разочарования. Освен това държавата сама ще може да разпределя кадрите според своята нужда. Не виждам смисъл едно момче, завършило техникум, да иска да кандидатства за филология, като може да се насочи към някоя специалност, свързана със професионалното му реализиране...
Подобна е образователната система в Германия. За да учиш във Висше учебно заведение трябва да покажеш някакви знания в основното училище. В резултат на това в университетите там влизят подготвени и спосбни хора, а не случайни кандидати със съмнителни знания и способности.
"Като вълци сме сред стадото овце" Кристиан "Варг" Викернес
Изображение
MZ4
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от MZ4 »

Съгласна съм с теб,но не слагай всички завършили техникуми под общ занаменател-има много способни и ерудирани личности и там,аз лично съм завършила елитна гимназия,но не всичките ми съученици могат да се похвалят с особен интелект :scratch: Би било интересно да се провеждат интервюта със желаещите да влязат във ВУЗ,но дали и това няма да бъде изкривено след време :?:
"Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш."
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Съжелявам ако повтарям думите на някой - не съм чел цялата тема.

Според мен въобще цялата система за приемане е сбъркана. Аз мисля, че въобще не трябва да има кандидат-студентски изпити, а да се приемат хората по диплома, НО за това трябва яко да се стегне средното образование.

В момента нещата стоят така. Децата си ходят на училище (и то не винаги), където почти на нищо не ги научават и си изкарват си лесни шестици (и то далеч не всички). И като дойде време за кандидатстване в унито айде на уроци 1 година предварително по 1000 и отгоре лева. Уроците обикновено си се водят от същите учители в средното образование, а учениците взимат материала от самото начало. И така язък за загубеното време в училище, например по история или литература, защото то не ти е от никаква полза опре ли до кандидатстване. А средното образование е под всякаква критика. Брат ми, който е с 6 години по-голям, учеше например нещата по математика в 8 клас, които аз уча в 10-ти.

Така си е и изгодно - тъпите хора (нищо лично, нали :wink:) се управляват по-лесно; то си е доказано. А и малко екстра пара капе от частните уроци и таксите за изпити.

Аз предлагам да е точно обратното. Средното образование да е много качествено, така че ако имаш 6 наистина да знаеш за 6 и накрая ще излизат хора, ако не друго поне с добра обща култура. И ако наистина си залягал над учебниците когато му е било време - в училище (а не като си на 18 години да учиш тепърва) да си влизаш автоматично. Но никой няма да го позволи както вече казах.

Що се отнася до чужбината - то само образованието да ни беше скапано...
Аватар
Himera
Летописец Виртуоз
Обратна връзка:

Мнение от Himera »

А според мен трябва в България да има нещо като тойфел и сат, а не да се явяваме на по 10 изпита! Така най-кадърните пак ще си влязат в СУ или УНСС, а другите вече ще са по свободните университети. Как можеш да разбереш, колко наистина знае някой само от една тема по литература, само от 4 задачи по математика и т.н.? Не трябва ли общата култура на човек да се изясни чрез някой тест? Все пак в България с литература и история може да се влезе някоя икономическа специалност, а това не е особено логично ... Според мен трябва да има тест, след като завършим, но той да не е напълно като този в Нов Български, а например да има и анализ на литературен текст... Нещо подобно. А за да не се преписва пак си има начини, все пак хората в чужбина са минали по този път! И с един такъв тест ще отпадне субективността от темите, всичко ще е точно и ясно, всеки ще има еднакъв и реален шанс да влезе.
Човек трябва да бъде отговорен за действията си
Аватар
Temporary
Пишете, о, братя

Мнение от Temporary »

Himera написа:А според мен трябва в България да има нещо като тойфел и сат, а не да се явяваме на по 10 изпита! Така най-кадърните пак ще си влязат в СУ или УНСС, а другите вече ще са по свободните университети. Как можеш да разбереш, колко наистина знае някой само от една тема по литература, само от 4 задачи по математика и т.н.? Не трябва ли общата култура на човек да се изясни чрез някой тест? Все пак в България с литература и история може да се влезе някоя икономическа специалност, а това не е особено логично ... Според мен трябва да има тест, след като завършим, но той да не е напълно като този в Нов Български, а например да има и анализ на литературен текст... Нещо подобно. А за да не се преписва пак си има начини, все пак хората в чужбина са минали по този път! И с един такъв тест ще отпадне субективността от темите, всичко ще е точно и ясно, всеки ще има еднакъв и реален шанс да влезе.
Съгласен съм за 10 изпита, но тестовете, за съжаление не са по-малко субективни. Нали по английски точно тест имахме и почти всички са недоволни. Първо може произволно да заграждаш отговори и без да знаеш нищо пак можеш да успееш; второ, че преписването на тест е доста по-лесно все пак; трето че тестовете се проверяват механично - не ти дават никаква възможност за самоизява и за по-обективна проверка. Когато пишеш тема ясно е че трябва много повече да учиш, но поне ако наистина знаеш материала то си личи; при тестовете можеш да правиш много пробни тестове и те като са подобни да научиш, да речем, кои части на граматиката са ти необходими и без да знаеш езика пак да минеш теста.

Затова казвам че най-добрата оценка (трябва да) ви е тази в дипломата, където ви влизат практически всички оценки от 5-годишното ви обучение. Този метод се нарича продължително оценяване (continuous assessment) и е най-обективен, но за него ни трябва много солидно образование...
shaho
Пишете, о, братя

Re: Не е ли сбъркана концепцията за прием на студенти в Бълг

Мнение от shaho »

Майка написа:Синът ми се представи мн.добре в кандидатстудентската кампания. Приет е в желана специалност и пр. Т.е. не се включих за да се оплаквам.
Но питам: Считате ли за нормално да се поставя толкова тесен вход на висшето образование? За критериите на оценяване - нямам думи, но това е отделна болезнена тема. Не стимулира ли усложненият прием в българските ВУЗ по-голяма част от завършващите езикови училища (а те са огромна част) да кандидатствуват в чужбина, където приемът е по-лесен. По този начин децата на нацията заминават в чужбина. Вярно е, там завършването е по-трудно, но колко от тях се връщат?
Не стимулира ли системата за прием в българските ВУЗ емиграцията?. Не може ли трудността да се измести от приема, към обучението, изпитите и пр. Т.е. да има стимул децата ни да останат в България. Да са в час с проблемите на страната и по-рано да се включват в решаването им.
Искам бъдещите ми внуци да са българчета, а не американчета, германчета и пр.:roll:
мила госпожо!ЧЕ КАКВО МУ Е ТРУДНОТО НА ТОВА ДА ВЛЕЗЕШ В БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ.А?малко само трябва да се напънеш.бихте ли ми казали кое по-точно му е трудното?плюс това последните години в СУ се падат готини теми и по литература, и по история и са занижили критериите(поне така ми се струва).какъв ви е проблемът?то не стига,че вече има достаъчно висшисти в България,че да обслужат целия китайски народ.ама все пак нормално е за една майка максимално да съчувства на отрочето си :D :)
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”