Етнология

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
Mira
Стенограф
Специалност: ИстЕрия
Курс: завършил

Мнение от Mira »

и аз съм историчка от тази година :D и между другото и аз имам голям мерак да запиша психология/първото ми желание,но пуст изпит по англ. :oops: /,та мисля другата година да се пробвам пак с англ. :D но ми е интересно след кой семестър в история можеш да запишеш и втора специалност?и фактически кандидатстването за втора специалност си става както обикновено-с кандидат-студентски изпити,нали :roll: защото гледах за записване на магистратура без да си специализирал точно тая дисциплина ти трябва само успех над 4.50 от всички изпити на завършената ти специалност :arrow: и всъщност ставаш ли магистър като учиш само 3 семестъра дадено нещо,при положение че другите са се мъчили още 4 години отгоре?не знам тоя въпрос дали го зададох на точното място,но ми е много интересно признават ли ти я тая магистратура като реална :roll:
Аватар
cRaZyDeViL
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от cRaZyDeViL »

Menna написа:Малко информация от първа ръка :lol: :lol:
Уча етнология и съм много доволна-попринцип всичко зависи от това какво жалание проявяваш ,но определено е една от най-интересните специалности и най-малкото от всичко ти дава култура(малко ракламка :lol: :lol: :lol: )
Както писаха по-горе модулите са разделени на две-исторически(идват в повече,но какво да се прави) и етноложки-които са по-интересните определено-в самия сайт на СУ-има доста информация какво се изучава
Иначе какво друго-етнологията в СУ засега е на най-добро ниво от университетите в България-така,че имаш късмет
А забравих да добавя,че най-хубавото идва след сесията-а именно ПРАКТИКАТА(обикновено се провежда в Родопите)-това е нещо което се помни определено :lol: :lol:
еххх как ме обнадежди...! Благодаря за информацията! Дано наистина се окажеш права!
smeshko написа:хора зарадвах се адски много на сичките хубави неща които чух за етнологията!Вече съм направо адски щастлив че ме приеха точно това и с нетърпение чакам започването на лекциите
тцтц най-накрая да видя някой колега с Етнология. Здравей, smeshko. Остана да разбера само кои са останалите 3-ма колеги ;)
А колежките...колежките...те са само 20 :) :lol:

И аз нямам търпение да започне вече учебната година :P
Imagination is more important than knowledge
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Mira написа:и аз съм историчка от тази година :D и между другото и аз имам голям мерак да запиша психология/първото ми желание,но пуст изпит по англ. :oops: /,та мисля другата година да се пробвам пак с англ. :D но ми е интересно след кой семестър в история можеш да запишеш и втора специалност?и фактически кандидатстването за втора специалност си става както обикновено-с кандидат-студентски изпити,нали :roll: защото гледах за записване на магистратура без да си специализирал точно тая дисциплина ти трябва само успех над 4.50 от всички изпити на завършената ти специалност :arrow: и всъщност ставаш ли магистър като учиш само 3 семестъра дадено нещо,при положение че другите са се мъчили още 4 години отгоре?не знам тоя въпрос дали го зададох на точното място,но ми е много интересно признават ли ти я тая магистратура като реална :roll:
Принципно ако факултетие са различни гореописаното се води магистратура за неспециалисти,тоест не ставаш специалист просто надграждаш знания :roll: Дано съм се изразил точно
Последно промяна от Плазмодий на 14 Сеп 2006, 18:29, променено общо 1 път.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
STRANGER-F
От дъжд на вятър

Мнение от STRANGER-F »

трябва да ви раздадат на 2-ри,когато мисля че започваше учебната година,брошури с информация за новите студенти.Една от тях е специално от студентския съвет и е пътеводител на студента-там има всичко,което ви интересува и е супер полезна.
За сърце,което иска-няма нищо невъзможно!!!
http://images.google.bg/images?q=tbn:aT ... angels.jpg
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Аз пък знам,че тез книжлета са силно дефицитни :roll:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

:lol: По едно-две на курс! :shock:
Аватар
SoNoR
Пишете, о, братя

Мнение от SoNoR »

Еми аз се чудя сега, бях 1 година педагогика, подадох документи ,за ПА и Политология, с 5,60 от първата година и конкурсния изпит 4,13.На трето място писах Етнология...чудя се сега дали да се прехвърля, но май ще го направя, аз обичам историята, и видях че първия семестър има 3 изпита, а не както в Педагогическия 10...Някой да даде отзиви за Етнологията, четох тук нещичко, туризъм т.н.За вас има ли добра реализация или е добър преход към магистратура ?
Аватар
drakusa
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от drakusa »

Етнологията е хубава специалност, със сигурност е по-добрият вариант от това да учиш само история. Просто защото така или иначе учиш абсолютно всички исторически дисциплини, които учат и историците. Е вярно, че етнолозите сме с малко по-облекчен конспект, ама който иска да чете повечко по дадена историческа дисциплина, няма да му бъде забранено. Освен това си се учат и етноложките дисциплини, които са много интересни, макар че винаги може да се иска и повече от преподавателите и от преподаването. Ама няма специалност, в която това да не е така. Що се отнася до реализацята - ако наистина харесваш и обичаш това, което учиш, няма как да не си намериш работа след това, която да е свързана със специалността. Трябва обаче много воля, търпение и наистина да си добър в областта. И много желание. Намерих си работа веднага след като завърших бакалавърската степен - в областта на туризма. Но и нея приемам просто като един етнографски терен. Просто това да съм етнолог винаги и навсякъде е част от мен. Просто е невероятно на най- обикновенни неща от живота да можеш да погледнеш през очите на етнолога. Не бих могъл да го обясня на тези, които сега тепърва започват с етнологията, след време те сами ще разберат. Е разбира се, ако самите те наистина започнат да се кефят на специалността.
Иначе специалността наистинае страшно интересна, преподавателите - добри и отзивчиви, макар и от тях да има още какво да се желае. Летните практики са най-хубавото нещо. Тогава наистина разбираш бива ли те или не като етнолог, ставаш или не. И хареса ли ти - след това с каквото и да се занимаваш винаги ще останеш дълбоко в себе си етнолог. Иначе етнологията ти дава добра основа - можеш да продължиш след това да се занимаваш примерно със журналистика, социология, туризъм, PR и реклама, даже и в неправителствения сектор без проблеми можеш да се пробваш - вече няколко колеги от моя випуск сме се впуснали в този неправителствен сектор. И разбира се можеш да продължиш и с кариерата си на етнолог.
Е това е засега :P
Аватар
STRANGER-F
От дъжд на вятър

Мнение от STRANGER-F »

[quote="drakusa"]Етнологията е хубава специалност, със сигурност е по-добрият вариант от това да учиш само история. Просто защото така или иначе учиш абсолютно всички исторически дисциплини, които учат и историците. Е вярно, че етнолозите сме с малко по-облекчен конспект, ама който иска да чете повечко по дадена историческа дисциплина, няма да му бъде забранено.

Здравей,дракуса:) ами-всеки с интересите си,нали? за мене примерно-по -добрият вариант е да учиш история,за тебе не е,защото обичаш специалността си и аз обичам своята.И ние историците учим дисциплини от няколко специалности,не само исторически и получаваме богата култура.Но е супер субективно казано,че етнологията е по-добрия вариант попринцип,нали? Много се радвам,че обичаш работата си и се надявам повече хора да имат възможността да учат това,което им харесва като след това имат и перспектива! :D 8) :wink:
За сърце,което иска-няма нищо невъзможно!!!
http://images.google.bg/images?q=tbn:aT ... angels.jpg
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”