9 септември - Поклон пред паметта на избитите!

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Публикувай отговор
Аватар
Томазо де Торквемада
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Томазо де Торквемада »

Хора, нека не гледаме едностранно на нещата. На всички ви е ясно, че превратите почти навсякъде стават по един и същи начин - с репресии. Ясно е, че Народният съд е съставен от куп хора, нямащи дори образование, какво остава за юридическо такова. Факт е обаче, че наред с героите, неведнъж прославили страната ни, съдът осъжда и хора, които по мое мнение напълно заслужават подобна участ. Вярно е, че много от убитите са бележити личности, окичени с титли и признание от различни български и чужди институции, но също така е ясно, че някои от тях са отговорни за включването на България във Втората Световна Война, както и много антиконституционни действия (въвеждането на Закона за защита на нацията, който поставя българските евреи извън законите на страната), репресиите срещу комунистите преди идването им на власт (факт е, че е имало и такива), различните политически афери, в които са били замесени министрите, кражбите и прекомерното им обогатяване, докато народът е изпитвал тежестта на войната и мн други. Нека припомним и двете национални катастрофи, които сполетяват държавата ни в следствие на некадърното управление на Фердинанд, което остава безнаказано, "обирът" на хазната ни, извършена от бившия вече владетел при заминаването му, защото това, че наследникът му е бил коронясан с тенекиена корона при липсата на истинска такава, показва само безсилието на властта към беззаконието и свободията. Кой плаща тази цена? Българският народ, който е заклеймен от Фердинанд като "неспособен". За "прекрасния" живот преди комунизма е необходимо да се върнем още по-назад и да си припомним политическите убийства, това на един от най-великите български умове-Алеко Константинов. Това не е ли същото нещо, само че с "обърнат естетически знак", както се казва в литературата. Защо хората, отговорни за влизането на България във Втората Световна Война да не бъдат наказани. Тяхното некадърно управление изправя България пред ръба на нова национална катастрофа, а по мое мнение, идването на комунистите на власт е именно такава национална катастрофа. Да не говорим, че Регентството, за което по-рано стана дума, е противоконституционно, защото членове на царското семейство нямат право да бъдат в състава на Регентството (според Конституцията). Прави сте, че не трябва да се забравят зверствата на комунистите, но не трябва да се забравя и "заслугите" на старите управници, които са също толкова "заслужили", колкото и комунистите. Асоциацията, която направих с Първата Световна Война и последиците от нея бяха, за да докажат, че цялата фамилия Сакс Кобург Готски са с еднакъв "принос" за "процъвтяването" на България, а откраднатите от тях средства са станали основа за личното им благополучие след преместването им в Европа, както и за гладните години тук в България, където много повече хора са умрели от глад, отколкото по време на преврата на ОФ. Когато правим исторически обобщения е необходимо да сме максимално обективни, както за едната гледна точка, така и за другата. Вярно е, че комунистическия режим взема много жертви, но също така е вярно, че и царското време е взело също толкова жертви. Аз не съм привържаник на комунизма, но също така не одобрявам управлението преди него. Когато си говорим за история да го правим с факти, при това обективни. Мисля, че това не е най-трагичната дата в историята ни, нека си припомним Априлското въстание, Илинденско-Преображенското въстание и още много. Събития като 9-ти и Септемврийското въстание трябва да се помнят не защото са "бляскава проява на българския героизъм" и патриотизъм, а тъкмо обратното, защото са въплъщение на българската глупост, станала причина за безброй ненужни жертви. Най-лошото е, че заради разни политически възгледи страда обикновения човечец, който няма пари за коричка хляб и мре от глад, а "управниците", било то комунисти или царисти, мляскат черен хайвер и препечен хляб и се "подсилват" след "тежкия работен ден" с отлежали френски вина. Айде стига сме се обръщали към историята, а да погледнем към настоящето, защото в настоящето градим бъдещето (какъв финал, а?)
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Историята е дала своята оценка.... аз глупости и амнистиране на престъпници нито ще коментирам, нито ще приема! Вина? Може да я има у единици от убитите...а останалите над 60 000? И особено когато говорим за присъди издавани от озлобени, гладни за кръв престъпници! Това не е правосъдие, уважаеми приятели! Това е погром над българската интелигенция, погром над офицерството! За кокво е виновен знаменитият хирург проф. Станишев???? За Бога!!! Хора са разстрелвани с обяснението- "много е учен" или "много е богат"! Позорно е да се защитава дори частично това гнусно дело на комунистическата партия и СССР!
Явно и днес има хора- мързеливи, глупави и неамбициозни, които биха искали да избият можещите и знаещите и да им вземат наготово припечеленото! Няма да говоря повече- тези дела на комунистите са заклеймени от ООН, ЕС, ПАСЕ и от България със специален закон...така че.... НО ДЕЛАТА ИМ НЕ БИВА ДА СЕ ЗАБРАВЯТ!!!!!!
Аватар
Томазо де Торквемада
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Росенчо, чуй ме добре приятелю, щом се правиш на голям историк е необходимо да бъдеш поне малко обективен. Обективността е нещото, което напълно отсъства в твоите коментари. Аз казах, че има и невинни хора сред убитите (ако имаш нерви прочети коментара ми отново), но това не означава, че трябва да се обръщаме само в едната посока. Ти можеш ли да ми извадиш статистика колко са избитите комунисти и техните семейства само защото някой от семейството е заподозрян от властите? НЕ! Не можеш. Нали си голям историк? Тоя професор, оня професор, повечето политици по онова време са били професори, приятелю, а доста голяма част от тях са имали вина за състоянието в държавата. Ти "Тютюн" чел ли си? Знам, че не си. Аз не защитавам комунистическия режим, но просто ти си позволяваш волността да не бъдеш обективен, когато обвиняваш, а доколкото до това кой е глупав и неспособен само живота ще го покаже. Явно ти не си от най-умните щом си мислиш, че хората се делят на глупави и умни, единствено според своите политически възгледи. Ти може и да не си наясно, но по комунистическо в България също е имало много способни хора, които са ходили в САЩ и Западна Европа и са били страхотни световнопризнати специалисти, които ненапразно са били гордостта на нашата страна. Аз не оправдавам пожертваните в смяната хора (а и не съм човекът, който ще го направи), но не мога да приема тази демагогия. Или ще бъдеш обективен, или ще изглеждаш като онзи водещ по телевизия Скат, който води някакво предаване, в което само плюе социализма и става смешен с простотията и абсурдите си. Невинни жертви се дават и от двете страни и преди и след промяната. Статистиката обаче говори само за жертвите на социализма (по обясними причини). Казах ти, че политическите възгледи не могат да бъдат причина за отсяването на хората и деленето им на способни и неспособни. Особено демокрацията, на която, ако съдя по изказванията ти, симпатизираш не допуска дискриминацията и деленето на хората по пол, етническа принадлежност, религиозна такава, политическа и т.н. Щом твърдиш, че социалистите са крайни, защо и ти се изказваш крайно за тях, защо приемаш тяхната тактика, ставаш един от тях ли, а може би така трябва да процедира един демократ... за справедливостта и милосърдието, което твърдиш, че отсъства при комунистите, а къде е твоето?????? Едно мога да ти кажа-БЪДИ ОБЕКТИВЕН, КАКТО КЪМ ЕДНИТЕ, ТАКА И КЪМ ДРУГИТЕ!!!!

П.С. Не те знам нито кой курс си, нито какво учиш, но какъвто и да си не ти прави чест, че си толкова краен и се гъбаркаш с трагедията на хората, за да изкажеш омразата си към комунистите.
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Моето момче, направи няколко грешки!

1. Очевидно е, че не ме познаваш добре, иначе НИКОГА не би си позволил да ми говориш по този неуважителен и махленски начин! Не позволявам да фамилиарничат с мен непознати хора.
2. Освен че обичам и съм чел "Тютюн", както и цялото тнворчество на Д. Димов, съм чел и още доста книги, изследвания, архиви и монографии за които не се чувствам длъжен да ти давам отчет! 8)
3. Макар да не искам да правя сравнение ще изпълня желанието ти! Ето ти исканите данни- 1 към 1 верни, част от тях носещи грифове "строго секретно" от времето на тоталитарния режим и призанти от самите комунисти.

Загинали антифашисти за ЦЕЛИЯ период 1923-1944 г. - около 4200
От 8809 действащи партизани /1941-1944/ -
Загинали /убити и починали/ - 1114
Убити и арестувани ятаци и помагачи- 1100

Данните за след 9-9-1944 г. ги има по-горе!
THE_PARASITE
Легендарен флуудър

Мнение от THE_PARASITE »

Смятам,че всички хора,особено българи било то комунисти,анархисти,фашисти,нацисти и т.н заслужават уважение,защото все пак са загинали за дадени идеали,което е свято,макар и да не ги споделяме.
Аватар
Томазо де Торквемада
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Росенчо, другарю, ще ти говоря както си поискам, без да се съобразявам с това кой си и какъв си. Не ме интересува дали си Майка Тереза или брат на Фидел Кастро. Това, което искам да схванеш много добре е, че след като ти започна с обидите и обидните квалификации, аз ще се отнасям към теб както сметна за необходимо. След като лепиш определения от рода на "глупави", "мързеливи", "неамбициозни", би ли ми казал твоята амбиция и интелект, в какво са мамерили проявление, какво си се записал да учиш, че си чак такъв мозък. И моля те престани да гледаш нещата от една гледна точка. THE_PARASITE много точно поясни това, което се опитвах да ти кажа предишните два пъти. Ти сееш своя селски възторг от властта преди 9-ти без да вземеш предвид всички факти, включително и тези, с които разполагаш за избитите комунисти (първата наченка на обективизъм). Аз пак ти заявявам, че не съм привържаник на комунистическата власт, но трябва да изразим уважение и към донесеното от нея. То си има както положителните, така и отрицателните черти. Във физиката има закон, наречен Принцип на механиката, който гласи, че всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие. В историято това нееднократно се е доказало. Аз не вярвам, че станалото на 9-ти е плод на усилията на 1000-2000 души. Фактът, че властта е сменена означава само едно, че народът е бил недоволен от нея (сега ми кажи, че няма за какво). Смяната, която донесе демагогията, простете, "демокрацията" (или както я определят някои "себекрацията"), показа същото - недоволството на народа. Бисмарк е казал, че революцията се прави "с кръв и желязо" и е напълно прав, за съжаление. Ако не се беше случило станалото на 9-ти, кой знае как щяха да се развият нещата дали към по-добро, или към по-лошо, никой не знае. Някои от нещата, направени от царската власт, както и по-късно от социализма заслужават уважение, а не обидни квалификации, зверствата извършени както от едните, така и от другите заслужават тежкото клеймо на историята, което вече тежи върху тях. Нещата не трябва да се гледат едностранно, защото историята е низ от събития, взаимосвързани по своя характер, нуждаещи се от обективна оценка, а не процаристка или прокомунистическа. Те са следствие една от друга и като такива трябва да бъдат разглеждани като едно цяло. Айде дано сега да си разбрал какво искам да ти кажа и да спреш с обидите, и грозните епитети. Нека говорим цивилизовано, защото ако дебатираме както трябва, ще се получи диалог, от който всички ще имаме полза, а не селски заяждания. Ако спреш с обидите, аз ще се обръщам към теб както подобава и надявам се няма да се налага да продължаваме започнатия абсурд.
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Добре е да се отнасяш не както сметнеш за необходимо, а както Е необходимо! Никъде не съм защитавал и казвал нещо за властта преди 9.... в изтъкнатите от мен факти няма оценка и анализ на властта преди 9 септември. Повечето от избитите хора дори не са политици. Прочети ги пак и ще видиш.. не съм наричал теб глупав, нито мързелив никъде- говорех общо за нещата. Не мисля, че представяне на фактите е едностранчиво представяне, освен това аз отговорих на твоята молба и пуснах данни и за избитите преди 9.9. 1944 г. Оттук нататък аз ще се придържам към темата. Нямам какво повече да ти кажа.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Според него това е необходимото отношение.
Добре че всички размишляваме различно, защото тогава щяхме да сме безлични.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
GaVrosH
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от GaVrosH »

тогава щяхме да сме като в тоталитарен режим...
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ В ИМЕТО НА НАРОДА от "народния" СЪД:

Тодор Кожухаров- виден общественик, публицист и журналист. Кавалер на два ордена "За храброст", удостоен с близо 20 наши и чужди медала за гражадански заслуги.

Д-р Иван Горанов- виден юрист, адвокат. Кавалер на четири ордена "За храброст" за атаката при Тутракан.

Светослав Поменов- Юрист, завършил във Франция. Дългогодишен дипломат. Кавалер на два ордена "За храброст".

Георги Липовански- доктор по право и финанси. Общественик и стопански деец.

Полковник Бахнев- командир на полка в Шумен. Герой от войните. Кавалер на 5 ордена. Отдал чест на взвода партизани преди да бъде разстрелян.
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Роско, избитите няма да ги върнеш...
Не виждам смисъл в продължаването на темата - само се стига до конфликти, защото е повече от ясно, че не може всички да имат еднакво виждане. Човекът със сините букви е изразил доста умерена и конструктивна позиция и смятам, че е логично да уважиш неговото виждане на нещата.

Докато ровичкаме из едвам засъхващите рани и тропаме по масата с изрази като "Това е така!" - "Това не е така!" ... едва ли ще отбележим прогрес!

Истината винаги има две страни...в това съм се убедил неведнъж! За един наследник на убит жандарм от царско време вероятно всички комунисти са престъпници. За внука на избити в горските престрелки партизани и техните ятаци по селата обаче, "Народният съд" носи желаното възмездие.

Не изразявам никаква позиция, нито се включвам към една или друга страна. Знаеш моето мнение. Просто е безполезно да се продължава подобна размяна на искри...

Поздрави на всички диспутиращи!
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Въпросите опират до чисто човешка оценка. Историческата вече е дадена. Избитите няма да се върнат, но няма и да бъдет забравени...а някои хора разчитат на късата памет на българите! Аз КОНСТАТИРАМ и ДАВАМ факти....оценката е ваша!
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Но ти не помниш.Знаеш, че са избивали хора и просто
copy-paste-ваш някаква информация :? Нищо друго!
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Росен Тимчев
Живее, за да пише

Мнение от Росен Тимчев »

Няма да отговарям на това.
Аватар
hazel
Стенограф
Специалност: МО
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от hazel »

Значи аз лично съм настроен по-скоро негативно към комунистическия режим, защото считам, че е донесъл повече негативи отколкото позитиви. Въпреки това не ми харесва начинът, по който някои се опитват да заклеймят комунизма (визирам конкретно Росен, за да бъда коректен), защото го вършат по същия начин, по който комунягите заклеймяваха "упадачния запад"...В този смисъл искам да напомня на някои хора, че комунизмът не е дошъл в България вследствие на някакъв бунт на българския народ, както беше изкараван от пропагндната комунистическа система. Партизанските отряди са съществували и преди, ама са обирали мандри и са спали по горите, защото реално са нямали възможност да свалят властта. Реално коунизмът ни беше натрапин от Червената армия-"освободителка". От какво ни е освободила? От опитите (доказани) на българското правителство да се изплъзне от немската хватка и да подпише мир със западните сили Англия и евентуално САЩ ли? Не ми се вярва...Тук беше заклеймявано българското царско семейство. Само да ви напомня, че при управлението на Борис ІІІ нито един български войник не е пролял кръвта си във война. Това малко ли е? По време на ВСВ България е единствената страна от Оста, която е запазила дипломатическите си отношения със СССР. А ония ми идват с армията и ме "освобождават". Вярно, че и преди 9-ти имаше боклуци, ама след 9-ти си мисля, че всичко което беше градено за 60 години свобода беше разрушено. Особено нашето самосъзнание. Защо си мислиш, че всеки днес се оплаква от правителството? Ами защото чака на готово, както беше 45 години - държавата ти осигурява всичко. ОК, може и да е добре за някои, ама не считам, че е честно...Не че е и честно да има огромна ножица от свръх богати и свръх бедни в една държава....
ИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”