Сталин или Хитлер - според са си били доста различни. Е, и двамата са градили режим, и двамата са били лидери, обаче иначе не мисля, че са си приличали.
Сталин - е бил...психар - непрекъснато е мислел, че някой иска да го убие, че има заговори срещу него. Ето ви една версия (моя е, ама минава;)) защо не е повярвал на разузнаването си, че Хитлер ще го нападне: Просто му се е струвало по-вероятно да бъде подведен от собствените си хора, които целят свалянето му от власт и т.н. и точно поради тази причина са искали да го накарат да нападне Германия. Пък войната си е война...
Властта си я е поддържал с чисторепресивни мерки, и както беше споменато няколко пъти вече - срещу СВОИТЕ.
Даже знам една история за сина му, който бил взет пленник от германците. И когато немците предложили размяна - сина на Сталин срещу някакъв генерал, Сталин казал, че в никакъв случай няма да даде генерал, за някой с по-нисък чин (пък било то и синът му?!).
А Хитлер....аз мисля, че той е предлагал на народа си нещо, от което германците определено са имали нужда предвид предходните обстоятелства. Кой германец не би искал да види голяма и силна държавата си? А и толкова успехи още през първите години на управлението му - икономиката процъфтява, безработицата намалява 3-4 пъти, превъоръжаването е факт, Саарската и Мемелската области са върнати...Е, извинявайте, ама как да не го подкрепя народът