Адриана Дамянова - за изпита по БЕЛ в СУ

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

escobar
В началото бе словото

Мнение от escobar »

Цялата система в Софийския, както и в другите така наречени елитни университети е доста порочна... Според мен с теми по литература трябва да се кандидатства само за филологиите - в момента темите се подкрепят от хора, които имат икономически интерес от това (курсчета, Диоген на Валери Стефанов, Берковска, Караиванова и още какви ли не намазани пехливани)... Ако направят правото с тестове за езикова компетентност кой ще ти плаща...
Аз лично намразих българската литература покрай този изпит, въпреки че го издържах!
Аватар
mini*
В началото бе словото

Мнение от mini* »

escobar написа:Според мен с теми по литература трябва да се кандидатства само за филологиите !

Аз даже мисля още по- хард - от училище излизат неграмотни ученици - би трябвало да се обърне повече внимание на българския език . Който иска да учи филология - да се занимава по литература в СИП. :dmage:
MZ4
Живее, за да пише
Обратна връзка:

Мнение от MZ4 »

Може да се каже,че и аз изкарах изпита,но определено не е онова,което очаквах.Вчера вечерта прекарах доста време в размисли -какво точно съм пропуснала :?: :study: Не че се оплаквам от оценката,има и по-нещастни от мен,но щях да съм по-спокойна за журналистиката,ако беше малко по-висока.

Глупаво е,че мнозина от малограмотните ученици сега може да имат и по-високи оценки от тези,който наистина се интересуват от литература и са изказали личното си мнение,било то за Димов или за Ботев/Славейков.
Аватар
begemot
В началото бе словото

Мнение от begemot »

е това е тъпото защото аз съм завършила доста елитна гимназия и държа на мнението си и се мисля за поне средно интелигентна и да писах по втората тема но не защото както казва тази мила жена че ми било шанс ...аз писах по нея защото ми хареса идеята да напиша и моята гледна точка за разликите във времето на писане и как се променят моралните стойности и дааа аз определено "осмислям" Ботев а за Славейков да не говорим. Критерии!!!!!!!!! мой приятел има 3 и незнам си колко и след изппита ме пита "ама сега това кой от двамата славейкови е??" нали съвсем логично "те се бъркат" понеже!!!! а аз имам 2.00 аз занм кой е Пенчо Славейков дори обожавам българсакта литература за това за СИП-а сестра ми имаше 4 и 5 по математика преди 4 години само защото имаше добра учителка по мат. в училище и ходеше на СИП на нея не й е минавало през главата да ходи на частни уроци!!! и кога най - сетне проф. ите в СУ ще "осмислят" че могат просто да изкарват пари от работа - и аз работя за да си плащам обучението но не мога да изкарам достатъчно за курсове - колкото повече студенти толкова повече такси и олкова повече пари!! а колко ще излязат това трябва да зависи от желанието на всеки да учи и да знае аз съм сигурна че сега на моя място ще е някой който е влязал за да учи "вишу" или поне да учи нещо нали за да има какво да прави и да не е срам за семейството... :roll: :x :shock: :!:
Аватар
begemot
В началото бе словото

Мнение от begemot »

просто не е етично да стават такива неща "аз ще вляза за да не ходя в казармата", или на 18 да се чувстваш като издънка на обществото защото не си влязъл и имаш 2.00 в Конституцията на Република България или по - точно В Правата на детето пише "Всяко дете има право на безплатно обучение." т.е. има право да се учи :wink: вече когато си над 20 от теб зависи до колко ще запазиш това право като учиш!!! и не разбирам каква им е сметката да приемат примермо 30 момичета филология какво нямат достатъчно стаи ли??? където да преподават?? ми да дйдат унас!!! или трябва да стане ето вижте ние сме елитен университет и не приемаме туко тъй щото нямаме нужда от учении и от пари за нас е важно качеството на кандидат студ. защото и това съм го слушала , да само дето не е вярно!!!! не знам страшно съм разочаранова от всичко защото обичам да уча а няма къде!!!!!!! и за това ще уча в НБУ защото там поне имат база!! :P
rover
В началото бе словото

Мнение от rover »

Himera написа:"На загубилите им остава да се оттеглят с достойнство" или rover, до година пак да се пробват :twisted:
Точно това и казвам. Състезанието се провежда всяка година.
Успех за в бъдеще!
rover
В началото бе словото

Мнение от rover »

Никой от проверяващите не е в състояние да ни надникне в главите и да разбере колко обичаме Славейков и българската литература като цяло; затова пък не може да разкрие и огромните бели полета, които имаме в образованието си. Освен, ако разбира се ние не държим на всяка цена да му ги демонстрираме :wink: Една от най-забележителните учителки, които са ми преподавали, ме съветваше: "никога не пиши нещо, за което не си сигурен, че го знаеш".

Изпитът е състезание, надлъгване, ако щете, в което трябва да надхитрите противника - проверяващия. Ако пишете стегнато и смислено ПО КОНКРЕТНО ЗАДАДЕНАТА ТЕМА и се аргументирате добре на приличен български език, 5-та не ви мърда. И ще ви я пишат с кеф! Не мислете проверяващите за някакви гадове; напротив, те изпитват истинско удоволствие да бъдат "надхитряни" от кандидат-студенти. Това, което съвсем основателно ги вбесява, е, когато, както спомена и шефката на комисията по проверяване, кандидат-студентите започнат да ги смятат за по-глупави от самите тях.

От състезателната специфика на изпитите произтича и особеното напрежение, на което са подложени всички кандидати. Тук се оценяват не само знания, не се заблуждавайте, а и умения като това да запазиш самообладание в стресова ситуация, да покажеш максималното от това, което знаеш точно в този момент (timing).
Затова аз съм на противната позиция. Браво на тези, които с малко учене и ограничени познания са успели да "изцедят" всичките си "ресурси" и са постигнали резултат.

Животът ви на професионалисти (ако въобще смятате да ставате такива) оттук нататък ще изобилства от заплетени ситуации, с които ще трябва да се справяте за по-малко от два дни, камо ли година. И няма да има как да се подготвите, да изчетете всичко. Да, да, знам...спокойно, още малко ви остава да живеете със заблудата, че няма как да ви се случи нещо по-лошо от кандидатстването.
На нас вече ни мина
Аватар
begemot
В началото бе словото

Мнение от begemot »

съжалявам rover че живота ти е достатъчно завъртян та да говориш мъдро и проницателно но искренно се надявам никога да не си квестор и никога да не четеш моя работа. (аз си обичам работите) и въпреки че не се старая да надхитря в игричката квесторитемисля че пиша така както трябва както са ме учили много добри учители в у-щето ми!! :flower: (за което им благодаря силно) но изглежда не покривам критериите на СУ по знания еми съжалявам... хвала на квесторите (това за тези които не разбраха беше ирония!!!!! ) :roll: :wink: :cry: :lol: :rr: :bootyshake: :naka: :protest:
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

begemot написа:съжалявам rover че живота ти е достатъчно завъртян та да говориш мъдро и проницателно но искренно се надявам никога да не си квестор и никога да не четеш моя работа. (аз си обичам работите) и въпреки че не се старая да надхитря в игричката квесторитемисля че пиша така както трябва както са ме учили много добри учители в у-щето ми!! :flower: (за което им благодаря силно) но изглежда не покривам критериите на СУ по знания еми съжалявам... хвала на квесторите (това за тези които не разбраха беше ирония!!!!! ) :roll: :wink: :cry: :lol: :rr: :bootyshake: :naka: :protest:
Хубаво би било да позлваш препинателни знаци! :idea: Така най-лесно ще покажеш на какво са те учили много добрите учители в училище. Не мислиш ли ? :wink:
Assasiyah
Драскач
Обратна връзка:

Мнение от Assasiyah »

Предлагам ви да се успокоите и да не почвате да се заяждате едни с други.
Vintersorg, за твое щастие си далеч от това разочарование, което преживяват част от хората тук и точно в този момент не е добра идея да се хващаш за всяка тяхна дума.

begemot, проверяващите може да не търсят това в темата, което ти си написал, а нещо друго, което не си. Не може да хвърляш и цялата вина върху тях, до голяма степен си нямал и късмет, но каквото било - било. Давай напред сега с вдигната глава и им покажи, че няма да те спрат да постигнеш това, което искаш!
Изображение
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Хм
да спомена аз какво мисля
Опозицията , която се изгражда около спора (темата) е между тези, които имат високи оценки и тези, които са скъсани
Нека конфликтът не прераства на междуличностна основа , а си остане , както го назова Адриана Дамянова държавен проблем.
Мисля , че не е справедливо едните да казват на другите кое и как е правилно.
Препинателните знаци не са гарант за качество или по-точно за интелект.
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

Не смятам, че високата ми оценка е причината за това, което пиша. Напротив! Аз не се влияя от нея (радвам си се, но това си е лично), просто казвам неща, които бих казал на всяко място по всяко време, без значение дали имам 2 и 6 на някакъв изпит. Не го приемайте като заяждане, защото не е!

Мир да има по света и у нас!
Спокойствие и силна храна! :wink:
D
В началото бе словото

Мнение от D »

аз не познавах въобще творчеството на пенчо славейков и не бях чел стихотворението от изпита, естествено бях чел ботев, но не съм се готвил въобще за този изпит, ходих на уроци 2 пъти...
4.50
(само исках да знаете)
Аватар
пикси
Драскач
Курс: втори

Мнение от пикси »

Позволявам си да се намеся, защото съм вече студентка в СУ. И то в специалност, която не ми е никак по сърце, макар много да обичам литературата. Уча втора година българска филология, но тъй като детската ми мечта е друга, аз пак кандидатствам ли, кандидстствам, като една птица проклета вися на КСК пак, пак..... :P Затова нека споделя от опит (съвсем не "скромен", срам - не срам). Значи - ето какво, има си някакви леко тъпички критерии, които ние, кандидатстващите, я покрием, я не. В смисъл, литературата не е математика, където 2+2=4 не може да се промени. В литературата няма константи и личното мнение е огромен плюс. Зависи кой ти чете мнението обаче.
Съчувствам искрено на всички мили и сладки душички, които са разочаровани, че мислите и труда им са отишли на вятъра. Не е съвсем така. На мен това ми беше...ех, кой пореден изпит на кандидат-студент (шокиращата статистика е : 8 по литература, 8 по история, а познайте в коя дисциплина куцам с двата крака :roll: )
Мисълта ми, сладурчета е, че до болка познавам разочарованието, което споделяте. И сте прави, и не сте. Знаете ли колко още има пред вас като време и възможности. Е, вярно, чак догодина по същото време, ама ако знаете как бързо минава. Аз всеки път с въздишка така си казвам и ей на, дошло време.
Ето един пример от моята "кариера" на кандидат-студент: първата година ми се падна Вапцаров в УНСС. Аз не бях никак запозната, ама писах и разсъждавах, та чак 19 стр. труд написах само с един случаен цитат. Можех да се закълна, че съм прегърнала двойката с две ръце, особено когато видях примерна тема за 6 - на светлинни години от изписаното от мен със ситен почерк умотворение. Ама имах 5.50! Паднах!!! На Славейков същата година, но в СУ, когото ама как познавах,ухаааа, 4.50. Е? Историята ми беше една малка революция от 2.00 и 3.00, та с пръст в г....Не се предадох, писах другата година за наш Ганьо и за Ботев - 5.00 и 4.75 (историята - за нея историята мълчи). И се оказах БГ филология със сълзи на очи. Да не разказвам повече, че се на..ках.
Простете ми за дългият постинг, исках да дам съвсем реален пример защо не бива да се отчайвате или да страдате твърде. Човек никога не знае колко ще му пишат. Помнете само, че истинските гении са неразбрани и се усмихвайте. Догодина пак, не унивайте, а смело напред.
Идеите на великите са крадени от живота, който и обикновените живеят. Сигурно те нямат време да се занимават с глупости, от които да родят велико откритие. Не всеки го удря ябълка по главата с положителен ефект, но пък всеки може да седне под дървото.
Аватар
Magian
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Magian »

При нашата система каруцата е сложена преди магарето, а именно:

1. Ти първо се явяваш на изпит.
2. А после комисия оценява труда ти.

Би трябвало да е:

1. Първо комисията поставя ясни и точни критерии.
2. После се явяваш на изпит.

Бройките за прием, както и половата дискриминация трябва да отпаднат.

Който покрие критериите, влиза без значение от бройката.

<<alhimikat>>

реших да пусна анкета
по темата
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”