Забрадки и кръстчета
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- inaccessibility
- Летящите Пръсти
нещо, което се подсетих, четейки отново коментарите, много важно според мен и не се е споменавало досега!
носенето на кръстове е символика и демонстриране на религиозна принадлежност/съзнание, докато носенето на забрадки е религиозна норма преди всичко!
разликата е съществена и трябва да се има предвид!
носенето на кръстове е символика и демонстриране на религиозна принадлежност/съзнание, докато носенето на забрадки е религиозна норма преди всичко!
разликата е съществена и трябва да се има предвид!
Абе норми... ами ако моята религия е полинезийски анимистки култ и ми е религиозна норма да нося гниещ човешки палец като медальон на врата?
Нормите са хубаво нещо, ама ще си ги спазвам обратно в джунглата, не и там, където традициите са други.
Те са го казали умните хора: "Когато си в Рим, прави като римляните!"
Да не говорим, че някои така наречени норми са дори в разрез със закона и правилата на обществото...
Нормите са хубаво нещо, ама ще си ги спазвам обратно в джунглата, не и там, където традициите са други.
Да не говорим, че някои така наречени норми са дори в разрез със закона и правилата на обществото...

-
snoopy_doo is back
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
[quote="Boromir"]Абе норми... ами ако моята религия е полинезийски анимистки култ и ми е [b]религиозна норма[/b] да нося гниещ човешки палец като медальон на врата?
Да не говорим, че някои така наречени [b]норми[/b] са дори в разрез със закона и правилата на обществото...[/quote]
това мнение към кого е насочено..просто се вдъхнови или е в отговор на нещо?
Да не говорим, че някои така наречени [b]норми[/b] са дори в разрез със закона и правилата на обществото...[/quote]
това мнение към кого е насочено..просто се вдъхнови или е в отговор на нещо?
Dead people aren't easy to kill 

Защото тези религии (става въпрос за юдаизма и християнството, които също са от Аллах) в днешно време не са във вида, който Всемилостивия ги даде на хората, чрез неговите пратеници, а и човек има намеса в тях.Circle Line написа:Защо мислиш, че ислямът е религията, която може да доведе човек до т.нар. истина, а всички други религии са лъжливи и порочни (защото точно това се разбира от поста ти). Всъщност усещаш ли как непряко заяви, че хората от другите религии трябва да са толерантни към исляма, който от своя страна не допуска толерантност към останалите религии?!![]()
![]()
Точно в този смисъл пословицата "ти му даваш пръст, то ти отхапе ръката" е много показателна, както вече стана дума в поста на Boromir.
Затова ислям значи покорство, защото мюсюлманите служат на Господ така, както Той им е заповядал, а не както му кефне на човека. Останалите религии (няма смисъл пишем за тях) са изцяло плод на човешкото въображение, без Господ да е дал довод за тях, някакво откровение или каквото и да е, фактически излиза, че става въпрос за официално признати от света секти, но това си е мое мнение разбира се.
-
snoopy_doo is back
- Пишете, о, братя
- Обратна връзка:
[quote="Halef"]Защото тези религии (става въпрос за юдаизма и християнството, които също са от Аллах) в днешно време не са във вида, който Всемилостивия ги даде на хората, чрез неговите пратеници, а и човек има намеса в тях.
Затова ислям значи покорство, защото мюсюлманите служат на Господ така, както Той им е заповядал, а не както му кефне на човека. Останалите религии (няма смисъл пишем за тях) са изцяло плод на човешкото въображение, без Господ да е дал довод за тях, някакво откровение или каквото и да е, фактически излиза, че става въпрос за официално признати от света секти, но това си е мое мнение разбира се.[/quote]
ти чуваш ли се изобщо какви ги "плющиш" ??????
то не е смешно,ама другия вариант ...
Затова ислям значи покорство, защото мюсюлманите служат на Господ така, както Той им е заповядал, а не както му кефне на човека. Останалите религии (няма смисъл пишем за тях) са изцяло плод на човешкото въображение, без Господ да е дал довод за тях, някакво откровение или каквото и да е, фактически излиза, че става въпрос за официално признати от света секти, но това си е мое мнение разбира се.[/quote]
ти чуваш ли се изобщо какви ги "плющиш" ??????
то не е смешно,ама другия вариант ...
Dead people aren't easy to kill 

- ChiLL_PiLL
- Драскач
не обичам да споря по религиозни въпроси,защото съм против религиозните предразсъдъци,но горното мнение ме провокира малко или много.първо не разбрах кои са т.нар. други религии,защото ако в това определение са включени християнството и будизма,например ("другите" влиятелни,по броя на поклонниците,религии),то според мен не би трябвало да се пренебрегват и да се смятат за узаконени секти!Нали целта е всички да се РАВНИ? Защо тогава исляма се изтъква за едва ли не за най-правилната,най-първоначалната от всички други религии?? Не отричам,че християнството няма изкривени ценности,но аз не казвам,че това е религията на всички времена,въпреки че съм християнка...тоест смятам че всички религии са изкривени по отношение на истината,на която те са разпространители,именно защото истината е една,а религиите много! При християнството това е прекалената догматичност, при исляма - прекалената фанатичност. Това е - няма смисъл да се търси коя религия е по-първа и по-права,защото по-важното е човек да открие това,от което се нуждае душата му и да бъдем търпеливи един с друг!!!Halef написа:Защото тези религии (става въпрос за юдаизма и християнството, които също са от Аллах) в днешно време не са във вида, който Всемилостивия ги даде на хората, чрез неговите пратеници, а и човек има намеса в тях.
Затова ислям значи покорство, защото мюсюлманите служат на Господ така, както Той им е заповядал, а не както му кефне на човека. Останалите религии (няма смисъл пишем за тях) са изцяло плод на човешкото въображение, без Господ да е дал довод за тях, някакво откровение или каквото и да е, фактически излиза, че става въпрос за официално признати от света секти, но това си е мое мнение разбира се.
"On this continuing long road,there is surely something to believe in..Everyone has the right to a dream..." (Final Fantasy)
Да бе да, туй пък въобще не е нито проислямска пропаганда, нито оскърблние срещу християнската религия, нито обидно празнословие спрямо всеки средноинтелигентен човек!!!
Тук накратко мога да напиша само това, което Всемогъщия казва по този въпрос в Свещенния Коран, а именно:
"Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ."
А що се отнася до това, кой пълни джамиите във Франция и т.н. имам данни,статистики, но за да не се изтълкуват като пропаганда няма смисъл да ги слагам, ако някой прояви интерес в нета все ще се намери нещо.
Честно казано поне наистина в този форум усетих нормално човешко отношение, без обиди, нарушаване на нормалния тон на общуване и т.н, за което искам да благодаря.
Мирът и напътствието на Всевечния да е върху всички хора!!!
Тук накратко мога да напиша само това, което Всемогъщия казва по този въпрос в Свещенния Коран, а именно:
"Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ."
А що се отнася до това, кой пълни джамиите във Франция и т.н. имам данни,статистики, но за да не се изтълкуват като пропаганда няма смисъл да ги слагам, ако някой прояви интерес в нета все ще се намери нещо.
Честно казано поне наистина в този форум усетих нормално човешко отношение, без обиди, нарушаване на нормалния тон на общуване и т.н, за което искам да благодаря.
Мирът и напътствието на Всевечния да е върху всички хора!!!
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
не можах да се сдържа повече да не се намеся... Халеф, казваш много верни неща, не че съм голям специалист по религиите, но се съгласявам отчасти с теб. сега, предполагам това, че си мюсюлманин, ако наистина си такъв, обяснява пристрастието ти, но позволи ми някои дребни корекции:Halef написа:Защото тези религии (става въпрос за юдаизма и християнството, които също са от Аллах) в днешно време не са във вида, който Всемилостивия ги даде на хората, чрез неговите пратеници, а и човек има намеса в тях.
Затова ислям значи покорство, защото мюсюлманите служат на Господ така, както Той им е заповядал, а не както му кефне на човека.
1. в чисто исторически план ислямът, подобно на християнството произлиза от юдаизма, така че трите религии страдат от общи пороци и предразсъдъци, така както и в много отношения си приличат в положителна насока разбира се. но да твърдиш, че исляма е от бога, а другите две религии - от хората... малко наивно звучи... мохамед може да е бил велик човек, но също е бил човек, несъмнено е вложил нещо от себе си. също така исторически факт е че много от забраните в Корана, като например тази да се яде свинско, се дължат на определени исторически събития...
2. за покорството и тълкуването на религията- съжалявам но съвсем пък не съм съгласна. тълкуването, което църквата, по-конкретно католическата такава, е давала на християнството е било действително много ограничено и крайно на моменти, обслужвало е интересите на определени социални кръгове, това е вярно. но от една страна това е до голяма степен преодоляно още в Средновековието с края на светата инквизиция, и от друга, православието е доста по-толерантно към човешкия дух и мислене веоризповедание, не го сравнявай с крайностите на католицизма. колкото до това как служели мюсюлманите на Бог - само не говори, че го правели както той им бил заповядал, защото ще навлезем в крайно болезнената тема за фанатиците, които доколкото ми е известно не са християни, а точно мюсюлмани, убедени, че като избият маса народ ще отидат в рая, защото Аллах бил казал, че това е праведно. това според теб правилна интерпретация ли е?!? съгласна съм, че исляма като идея може да е толерантра религия, но както всяка религия и той дава доста възможности за интерпретиране, особено от по крайно настроени хора...
ами това исках да кажа, интересни са ми постовете ти, и не влагам никакви лоши чувства, айде със здраве
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
сега се сетих още нещо - за да спрат най-сетне пререканията и сравненията със Западна Европа, искам само да обърна внимание, че в Германия, където мюсюлманското население е няколко милиона, не помня точно колко, няма нито една джамия, така че да се говори, че западнярите били по-толерантни от нас е пълно безумие. те са толерантни само на теория и да дават акъл, иначе хич ги няма и събитията във франция особено ярко го показват. но да не се отклонявам...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- ChiLL_PiLL
- Драскач
надявам се това да е оправдание,а не критика към нечии пост тукHalef написа:Да бе да, туй пък въобще не е нито проислямска пропаганда, нито оскърблние срещу християнската религия, нито обидно празнословие спрямо всеки средноинтелигентен човек!!!
иначе радвам се винаги,когато има толерантност м/у различаващите се един от други хора
"On this continuing long road,there is surely something to believe in..Everyone has the right to a dream..." (Final Fantasy)
Основното във всяка божествена религия е ЕДИНОБОЖИЕТО, без тази основа рухва всичко останало. С нея се започва, ако приемем, че религията е къща, ЕДИНОБОЖИЕТО е основата, от която се започва да се строи тази къща, не се започва с керемидите или нещо друго. Затова всяка религия, която не проповядва ЕДИНОБОЖИЕ е фалшива. Аллах прати Мойсей и му даде скрижалите, за да проповядва ЕДИНОБОЖИЕ, със същата мисия изпрати и Иисус, но по едни или други причини хората отново направиха на Аллах(Господ) кумири и изопачиха словото, което тези двама достойни Негови раби проповядваха (преди тях има и друга, но затова може би друг път) и затова Аллах изпрати последният си пратеник Мохаммед (Аллах да е доволен от него) да напомни отново и то не само на юдеите и християните, но на всички хора по света, че Аллах, Господа на световете, Владетелят на Съдния ден е Един Единствен, Пречист е Той, няма подобен Нему, не Го обзема нито дрямка нито сън, Всемогъщ е Той ( Не е вярно това, което се казва в Библията, че е седнал да си почине след като е създал света, та Той няма недостатъци, нещо което нашия ограничен разум не може да разбере).
Никой човек не знае как изглежда Аллах, дори не може може да си го представи, затова Аллах казва да не мислим за това как изглежда, а
да мислим върху това, което е сътворил, а има ли нещо около нас на Земята и извън нея, което Той да не е сътворил. Аллах е Всетворяващия, когато иска нещо да става му казва само бъди и то става. Казва Аллах в Корана:
"Кажи [о, Мухаммад]: “Дори морето да е от мастило за [да се записват] Словата на моя Господ, морето ще се изчерпи, преди да се изчерпят Словата на моя Господ, дори и да добавяме по толкова.”
Кажи: “Аз съм само човек като вас и ми се разкрива само, че вашият Бог е единственият Бог. Който копнее за срещата със своя Господ, да върши праведни дела и в служенето си на своя Господ никого да не съдружава с Него!”
Както и да го погледнем колеги, говорим за един и същи Бог, който е създал мен и вас, не е възможно, не е логично Аллах да праща пратеници с религии, които си противоречат, размислете малко.
Не искам да го приемате като пропаганда, но виждам как сте манипулирани от медии и така нататък и имате много грешна представа за исляма. Мое задъжение на мюсюлманин е само да ви кажа, да ви уведомя как стоят нещата според исляма, не е мое задължение вие да го приемете, това е само по вашата воля. Всеки поотделно ще застане пред Всемогъщия, за да отговаря за себе си и делата си.
Лека вечер на всички!
Никой човек не знае как изглежда Аллах, дори не може може да си го представи, затова Аллах казва да не мислим за това как изглежда, а
да мислим върху това, което е сътворил, а има ли нещо около нас на Земята и извън нея, което Той да не е сътворил. Аллах е Всетворяващия, когато иска нещо да става му казва само бъди и то става. Казва Аллах в Корана:
"Кажи [о, Мухаммад]: “Дори морето да е от мастило за [да се записват] Словата на моя Господ, морето ще се изчерпи, преди да се изчерпят Словата на моя Господ, дори и да добавяме по толкова.”
Кажи: “Аз съм само човек като вас и ми се разкрива само, че вашият Бог е единственият Бог. Който копнее за срещата със своя Господ, да върши праведни дела и в служенето си на своя Господ никого да не съдружава с Него!”
Както и да го погледнем колеги, говорим за един и същи Бог, който е създал мен и вас, не е възможно, не е логично Аллах да праща пратеници с религии, които си противоречат, размислете малко.
Не искам да го приемате като пропаганда, но виждам как сте манипулирани от медии и така нататък и имате много грешна представа за исляма. Мое задъжение на мюсюлманин е само да ви кажа, да ви уведомя как стоят нещата според исляма, не е мое задължение вие да го приемете, това е само по вашата воля. Всеки поотделно ще застане пред Всемогъщия, за да отговаря за себе си и делата си.
Лека вечер на всички!
Никога не бих приел, че Бог и аллах са едно нещо, нито че "християнството е от аллах". Това е толкова абсурдно, колкото са абсурдни претенциите на мормони, муунисти и прочие странни хора, че те били налучкали истинското християнство. А тия цитати от корана вече се изтъркаха, стига и с това "отговаряне пред Всевишния" и прочие фанатични тиради.
Ние, християните, си имаме Всевишен, вие си имате аллах, ай всеки да си върви по пътя, но да ми се обяснява, че са еднакви, айде не!!!! Не слизам от Луната, знам историята на тия религии и ми е пределно ясно как и защо е измислен ислямът, на какво и кого е служел и служи и в чие име се взривяват луди хора по самолетите и спирките. Защото никога не е било важно за душевния ми мир да знам какво смята Мохамед по някой въпрос, нито съм искал да изписвам океани с мастило в дитирамби към нещо, измислено от някого някъде и опустошило после половин Европа и Азия в продължение на стотици години, та и досега носи само проблеми и дрязги.
И като стана дума за мисленето - пак да питам - защо така се е получило, че миролюбивият ислям е водил (и води) войни с ВСИЧКИ световни религии - ама наистина с всички, дори с японските шинтоисти, да не говорим за индусите и будистите в Индия, с християни и юдеи, дори с полумаймуните долу из Африка с техния Мокеле-мбембе. Как така се е получило туй уникално в световната история съвпадение, м? Или той ислямът по принцип си е миролюбив и учи на покорство и човеколюбие, само дето ВСИЧКИ други вери нещо не са го доразбрали, и то за 1500 години време... Не ще да е само в другите вери проблемът, май.
Ние, християните, си имаме Всевишен, вие си имате аллах, ай всеки да си върви по пътя, но да ми се обяснява, че са еднакви, айде не!!!! Не слизам от Луната, знам историята на тия религии и ми е пределно ясно как и защо е измислен ислямът, на какво и кого е служел и служи и в чие име се взривяват луди хора по самолетите и спирките. Защото никога не е било важно за душевния ми мир да знам какво смята Мохамед по някой въпрос, нито съм искал да изписвам океани с мастило в дитирамби към нещо, измислено от някого някъде и опустошило после половин Европа и Азия в продължение на стотици години, та и досега носи само проблеми и дрязги.
И като стана дума за мисленето - пак да питам - защо така се е получило, че миролюбивият ислям е водил (и води) войни с ВСИЧКИ световни религии - ама наистина с всички, дори с японските шинтоисти, да не говорим за индусите и будистите в Индия, с християни и юдеи, дори с полумаймуните долу из Африка с техния Мокеле-мбембе. Как така се е получило туй уникално в световната история съвпадение, м? Или той ислямът по принцип си е миролюбив и учи на покорство и човеколюбие, само дето ВСИЧКИ други вери нещо не са го доразбрали, и то за 1500 години време... Не ще да е само в другите вери проблемът, май.