Как се готвихте за изпита по литература?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
GroysmaN
В началото бе словото

Мнение от GroysmaN »

Чети критиката,но не се опитвай задължително да им запомниш простотиите.Ходи на уроци,защото учителите знаят тънкостите и могат да те подготвят за възможно най-широкия кръг формулировки.Чети с разбиране,за да можеш да сравняваш различните автори,така много добре заблуждаваш проверяващия,че си имаш понятие "за какво иде реч..."
П.С:Аз ги научих за месец темите,не е проблем :wink:
Ани_87
От дъжд на вятър

Мнение от Ани_87 »

Само аз ли не съм чела критика? :roll: Според мен няма смисъл от всички онези книги изброени по-горе!Аз на темата не съм писала за критици и пак имах хубава оценка така че май си е според зависи :)
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Е, то никой не те кара да пишеш за критици :? Критиката е за да разбере човек, какви са различните интерпретации по проблемите на творбата.
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Ани_87
От дъжд на вятър

Мнение от Ани_87 »

Ама има нещо такова че мене критиката още повече ме обърква а пък и не съм съгласна с повечето от нея :roll: А пък аз не мога да пиша и да разсъждавам на нещо с което не съм съгласна и така:) Но то при всеки е различно де така че кой както го усеща :wink:
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

За кандидатстване в СУ - задължително на уроци!!!
Там се преподава материалът, резюмират се всички произведения, задават се теми и се проверяват от добър специалист. Предвидени са уроци по граматика и стил, а това е от огромно значение за проверяващите. Освен че си под непрекъснат контрол и си в час с актуалните изисквания за изпита, там намираш и приятели.
Искам да ви кажа, че за деветте месеца в школата по литература, в която ходех, аз промених начина си на писане, ограмотих се (колкото и високо да беше мнението ми за моята езикова култура), започнах да разбирам критическите разработки и да се замислям над произведенията като уникални и мистични проявления на мисълта. Липсва ми динамиката и животът в школата, но се надявам сега в специалността, в която съм приета (по първо желание, с оценка 5.50 8) ) да ми бъде още по-интересно.
Успех на всички кандидат-студенти. Дерзайте и не разчитайте на късмета. Той има значение, само ако сте учили ;-)
Стискам ви палци.
"Oчаквам краят да е щастлив"
Фрида Кало
Аватар
Raya_Alexandra
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Raya_Alexandra »

Regina, ти на курс на СУ ли си ходила или при независим учител?
"... и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта."

And it's not my last life at all...
Аватар
Regina
От дъжд на вятър

Мнение от Regina »

Бях в школа по литература - независима от СУ.
"Oчаквам краят да е щастлив"
Фрида Кало
Аватар
janette
В началото бе словото

Мнение от janette »

Spored men yrocite ne sa zadaljitelni,no koito iska-neka da otide,za6toto nikoga ne e izli6no da nay4i6 ne6to novo i pove4e,6tom 6te kandidatstva6.Az li4no ne sam hodila i pak se spravih......no ne sam protiv tqh.Prosto ako se gotvi6 sam,6te raz4ita6 samo na sebe si i nqma da ima kogo da obvinqva6 posle,ako, ne dai boje,ne se poly4i kakto trqbva :D :D :D
Аватар
hristina_vh
От дъжд на вятър

Мнение от hristina_vh »

Само едно ще ви кажа- подготовката по литература започва много по- рано от 12- ти клас (няма да казвам кога, за да не отчайвам). За да се справиш добре на изпита трябва да умееш да интерпретираш, нещо, което се учи доста години. И може би най- важното е да се знаят произведенията на авторите отлично. Това ще ви помогне дори и ако ви се падне труден автор да се справите с темата. Иначе аз не ходих на уроци ( никога през живота си не съм ходила на уроци по литература) и затова ми е странно като казват, че за софийския задължително трябва да си се подготвял някъде. Пролетната ваканция само ходих на курсовете на СУ, но сами разбирате, че тези курсове не са за да те научат ( за 10 дни е невъзможно тепърва да научиш 14 автора) а по- скоро да разбереш какви са критериите и изискванията направо от хората, които са сред изпитната комисия. Това е от мен. По тази методика искарах 5.13 на Далчев. Не казвам, че е най- добрата, но при мен се оказа действаща. Успех на всички бъдещи кандидат- студенти по литература! Ще ви е необходим :) :wink: :)
Живей на ръба, но недей да падаш :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Съгласна с Хриси,
По същата методика (но без пролетния курс) имам 5.25 на Смирненски (вярно, любим автор, но дори и да не беше той...)
А като гледах как всички ходят на уроци и т.н.т., а аз лежа болна вкъщи, се бях отчаяла, че няма да ме приемат и ще си изкарам чиста двойка. Оказа се, че любовта към литературата, четенето на произведенията и вниманието в часовете по литература (Хриси, ти не го каза, но аз ще го кажа - подготовката за КСК започва от 6-ти клас, и това се отнася само за анализа, а правопис и пунктуация - 2 клас), съчетано с активно участие и спорове с даскалката (чесане на езици, любим мой спорт), са достатъчни за подобна оценка. И, признавам без бой, че забравих изобщо да спомена "Червените ескадрони" - ако го бях поразнищила и него, можех да имам и 5.50. Но не съжалявам, приеха ме на 1во класиране, 1во желание, 3та по бал (или 2ра, вече не помня, но да кажем, че съм била 3та)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
hristina_vh
От дъжд на вятър

Мнение от hristina_vh »

[quote="Търговецът на кристал"] (Хриси, ти не го каза, но аз ще го кажа - подготовката за КСК започва от 6-ти клас, и това се отнася само за анализа, а правопис и пунктуация - 2 клас)

Това е добре да се знае от всички, които ще кандидатстват! :wink:
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

според мен може и без уроци, но е много трудно. освен това уроците при преподавател от СУ са полезни, защото повечето, които дават уроци са наясно какво точно се изисква, освен това, ти дават разни неща, по които после могат да ти познаят темата, докато проверяват. за курсовете към СУ ми казаха, че за всеки автор си се дава определено изречение, което го пишеш някъде в темата и това им подсказва, че си техен човек. тъжно, но факт! мафията е навсякъде и за жалост познавам изключително тъпи хора, които ходиха при правилните учители и влезнаха без да си мръднат пръста.
не искам състрадание от хората!
аз имам всичко: моя е смъртта.
и аз ще се изплезя на света,
обесен върху черния прозорец. :)
Аватар
ChiLL_PiLL
Драскач

Мнение от ChiLL_PiLL »

greeny написа: за курсовете към СУ ми казаха, че за всеки автор си се дава определено изречение, което го пишеш някъде в темата и това им подсказва, че си техен човек. тъжно, но факт! мафията е навсякъде и за жалост познавам изключително тъпи хора, които ходиха при правилните учители и влезнаха без да си мръднат пръста.
наистина е много тъжно това,ако е истина! :evil: един вид няма равноправие...но не се учудвам,защото това е поредния пример за гадната корупция във ВУЗовете :!:
и все пак,учете си,разчитайте на СЕБЕ СИ и на СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ,и след това на КЪСМЕТА СИ, и ще успеете :wink: с чиста съвест!!!успех на всички бъдещи канд.-студенти :wink:

а,и само да добавя - когато дойде изпита,вече нищо няма значение - колко,къде и как си се подготвял,защото единствената мисъл трябва да е,че можеш да се справиш,иначе в противен случай се обременяваш с прекалено излишни неща...ох,надявам се да сте ме разбрали :lol:
"On this continuing long road,there is surely something to believe in..Everyone has the right to a dream..." (Final Fantasy)
Аватар
hristina_vh
От дъжд на вятър

Мнение от hristina_vh »

greeny написа:ти дават разни неща, по които после могат да ти познаят темата, докато проверяват. за курсовете към СУ ми казаха, че за всеки автор си се дава определено изречение, което го пишеш някъде в темата и това им подсказва, че си техен човек. тъжно, но факт! мафията е навсякъде и за жалост познавам изключително тъпи хора, които ходиха при правилните учители и влезнаха без да си мръднат пръста.
Нищо подобно! Бях на курсовете на СУ и трябва да ви кажа, че не ни разкриха "тайни" и никакви такива изречения за авторите, някои преподаватели дори не си озаглавяваха лекциите, за да не ни объркват (или по-точно да не си мислим, че това ще е темата). Така, че това са градски легенди- ходиш на курсовете и си вътре. Не, че аз не съм вече студентка на СУ, но това се дължи на други фактори, които вече коментирах. При всички случаи горещо препоръчвам курсовете на СУ, но само на хора, които нямат проблем да се подготвят сами през годината, а там само да зададат точните въпроси на точните хора. Това е :)
hypo
В началото бе словото

Мнение от hypo »

регина, така като те чета май си ходила в Образователни технологии - и аз съм техен кадър. Взеха ме "природно интелигентен" и неграмотен и мързелив, а ме докараха до 5.13. Майка ми се чудеше дали ще хвана тройка - щеше да ми стигне за право, а с това 5.13 ударих писаната напук психология на първо желание. Както и да е - исках да кажа, че и така уж субективния изпит по литература е преодолим с точната подготовка. Успех на всички, които тепърва ще обсаждат бастилията, наречена СУ. Няма страшно :lol:
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”